Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2019. (III. 11.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési alapszolgáltatások ellátásáról

Hatályos: 2019. 03. 12- 2020. 05. 15

Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének


7/2019. (III.11.) önkormányzati rendelete


a helyi közművelődési alapszolgáltatások ellátásáról



Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és (2) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


A rendelet célja


1.§ E rendelet célja, hogy Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján meghatározza az Önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáját, módját, mértékét.


2.§ (1) Az Önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásait elsősorban az általa fenntartott intézménye útján látja el. Az Önkormányzat intézménye biztosítja, hogy a nagyközség polgárai megfelelő tájékoztatást kapjanak a közművelődési lehetőségekről.


(2) Az Önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai során együttműködik a civil közösségekkel, szervezetekkel, valamint a kulturális tevékenységet is végző gazdasági vállalkozásokkal, igényli és elősegíti ilyen irányú tevékenységüket.



A rendelet hatálya


3.§ Jelen rendelet területi hatálya Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat közigazgatási területére terjed ki.


4.§ Jelen rendelet személyi és szervezeti hatálya kiterjed:

  • Öcsöd Nagyközség közigazgatási területén lakcímmel rendelkező természetes személyekre,
  • az Önkormányzat szerveire,
  • az Önkormányzat által fenntartott közművelődési intézményre,
  • közművelődési tevékenységet is ellátó természetes és jogi személyekre, egyéb szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire, alkalmazottaira.


A közművelődési alapszolgáltatások meghatározása


5.§ (1) Az Önkormányzat a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tartja. A közművelődést olyan értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javíthatja, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást és azok megvalósításában részt vevők támogatását.  


(2) Az önkormányzat feladatának tekinti a közművelődés feltételeinek biztosítását a szakmai tevékenység és a szolgáltatás tekintetében. Gondoskodik a közművelődési feladatok ellátásához szükséges színterek, és infrastruktúra megteremtéséről, a már meglévő háttér felújításáról és fejlesztéséről.

6.§ (1) Az Önkormányzat kötelező feladatként elősegíti művelődő közösségek létrejöttét, támogatja működésüket, segíti fejlődésüket, a közművelődési tevékenységek számára és a művelődő közösségek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzéséhez helyszínt biztosít. A művelődő közösség számára lehetőséget teremt a bemutatkozásra.


(2) Az Önkormányzat a helyi sajátosságok és a rendelkezésre álló anyagi eszközei figyelembevételével az (1) bekezdésben foglaltakon kívül az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat látja el:

a) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

b) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

c) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása, 

d) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

e) kulturális alapú gazdaságfejlesztés.


7.§ A 6.§ (2) bekezdés a) pontja szerinti alapszolgáltatás biztosítása érdekében az Önkormányzat az alábbi szakmai feladatokat látja el:

  • a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítését és fenntartását elősegítő programokat szervez;
  • a lelki egészség megőrzését szolgáló programok szervezését támogatja;
  • a civil társadalom kulturális önszerveződő tevékenységének erősítését, a település lakossága életminőségének javítását segíti;
  • a település tehetséges és kiemelkedő személyiségeinek értékteremtő tevékenységét támogatja;
  • a gyermekek, a fiatalok és az időskorú népesség közművelődési lehetőségeit, közösségi életét segíti;
  • a hátrányos helyzetű rétegek kulturális hátrányainak mérséklését, művelődési kezdeményezéseit támogatja;
  • támogatja a helyi kulturális értékek védelmét;


8.§ A 6.§ (2) bekezdés b) pontja szerinti alapszolgáltatás biztosítása érdekében az Önkormányzat az alábbi szakmai feladatokat látja el:

  • az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző tanfolyamok elősegítése;
  • lehetőséget és helyet biztosít az iskolarendszeren kívüli önképző, szakképző, képességfejlesztő tanfolyamok, bemutatók tartására;
  • életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek szervezése, azok megvalósításának támogatása;


9.§ A 6.§ (2) bekezdés c) pontja szerinti alapszolgáltatás biztosítása érdekében az Önkormányzat az alábbi szakmai feladatokat látja el:

  • az ünnepek kultúrájának gondozása érdekében a helyi közösség és az oktatási intézmény bevonásával és részvételével szervezi meg a nemzeti ünnepeket, a társadalmi és településhez kötődő ünnepek helyi alkalmait, támogatja azok megvalósítását;
  • a nemzeti és az egyetemes kultúra értékeinek megismertetése, a megértés és befogadás elősegítése érdekében programok, tevékenységek, szolgáltatások megvalósítását támogatja;
  • a helyi nemzetiségi közösségek bevonásával a nemzetiségi kultúra értékeinek megismertetése érdekében programok, tevékenységek megvalósítását támogatja;
  • részt vesz a helyi művelődési szokások gondozásában, gazdagításában, települési értéktár kialakításában és gondozásában;
  • támogatja a művelődő közösségek - szakkörök, klubok, csoportok- létrejöttét, népművészettel, népi iparművészettel és a település szellemi kulturális örökségével kapcsolatos munkáját;
  • támogatja a hagyományos kézműves kultúra megőrzését;
  • kiállítási lehetőséget biztosít művészeti alkotások számára, közösségi színteret bocsát rendelkezésre zenei rendezvényekhez;


10.§ A 6.§ (2) bekezdés d) pontja szerinti alapszolgáltatás biztosítása érdekében az Önkormányzat az alábbi szakmai feladatokat látja el:

  • az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása;
  • infrastrukturális támogatást nyújt a helyi gyermekekből álló iskolai művészeti csoportok rendezvényeihez, a művészeti és zeneoktatásban szerzett ismeretek bemutatásához közösségi színteret biztosít;


11.§ A 6.§ (2) bekezdés e) pontja szerinti alapszolgáltatás biztosítása érdekében az Önkormányzat támogatja a helyi környezeti értékek megismertetését, a kulturális turizmussal kapcsolatos programok megvalósítását, és a helyi környezeti értékek megőrzését.



Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatások ellátásának módja és szervezeti keretei


12. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások folyamatos hozzáférhetősége érdekében közművelődési intézményt biztosít.


(2)  A helyi közművelődés támogatását az alábbiak szerint biztosítja:

a) könyvtári szolgáltatás fenntartásával,

b) helytörténeti gyűjtemény gondozásával,

c) költségvetési keretei között kulturális rendezvények, szervezetek támogatásával,

d) pályázati lehetőségek kihasználásával és az ehhez szükséges önrész rendelkezésre bocsátásával.


(3) Az Önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai ellátását az általa fenntartott intézmény útján látja el. Az intézmény neve és címe: Öcsödi Községgondnokság és Könyvtár 5451 Öcsöd, Kossuth tér 1.


(4) A közművelődési alapszolgáltatások és egyéb tevékenységek, szolgáltatások megszervezése az intézmény alábbi telephelyein történik:

a) József Attila Művelődési Ház 5451 Öcsöd, Hunyadi út 62.

b) Nagyközségi Könyvtár 5451 Öcsöd, Kossuth tér 1.

c) egyéb önkormányzati tulajdonú, kulturális közösségi rendezvény tartására alkalmas nyílt terület (továbbiakban: Népliget)

d) József Attila Emlékház 5451 Öcsöd, Rákóczi út 16.


(5) Művelődési Ház és Nagyközségi Könyvtár feladata a községben élő lakosság társas kapcsolataihoz, művelődéséhez, szórakozásához szintér biztosítása, kulturális értékek közvetítése, a település közművelődési, közösségi igényeinek szolgálata.


(6) Az Emlékházhoz tartozik a község történetéhez fűződő emlékanyag gyűjtése, feldolgozása, rendszerezése, igény szerinti bemutatása (továbbiakban: helytörténeti gyűjtemény).

A helytörténeti gyűjtemény négy állandó kiállító teremmel rendelkezik, amelyekben a következő kiállítások láthatók:

  • Körös-völgy természeti értékei,
  • József Attila emlékszoba,
  • Régmúlt idők használati tárgyait bemutató terem,
  • Régi parasztszoba.


(7) A Népliget a település kulturális tevékenységét szolgáló szabadtéri közösségi terület, amely nyári időszakban ligeti bálok, majálisok, falunap, egyéb rendezvények tartásának helye.




Az (4) bekezdésben meghatározott közművelődési színterek használati szabályait e rendelet függeléke tartalmazza.


13.§ Az Önkormányzat gondoskodik arról, hogy Öcsöd Nagyközség polgárai folyamatos és megfelelő tájékoztatást kapjanak a közművelődési lehetőségekről, tevékenységekről és szolgáltatásokról. A megfelelő tájékoztatás érdekében biztosítja annak feltételeit, hogy a közművelődési programok közzététele megvalósuljon a www.tapioszele.hu honlapon, a helyi újságban, továbbá önkormányzati hirdető táblán, valamint szórólapokon, esetenként műsorfüzetben, is közzétételre kerüljenek a programok.


14.§ (1) Az önkormányzat egyes közművelődési feladatai ellátása érdekében együtt kíván működni:

a) az önkormányzat nem közművelődési alapfeladatú intézményeivel,

b) a településen működő köznevelési intézményekkel,

c) a közművelődési feladatokat is ellátó társadalmi, civil szervezetekkel,

d) az egyházzal.


(2) Az (1) bekezdésben megjelölt szervezetekkel az együttműködés az önkormányzat közművelődési feladatainak elősegítése, és az el nem látott feladatok teljesítése érdekében történhet.


(3) A közművelődéshez való jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatása közcél. Ennek megfelelően a közművelődési tevékenység során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés a törvényben és e rendeletben rögzített jogok megilletnek minden személyt nem, kor, vallás, politikai, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési különbségtétel nélkül.



A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése


15. § (1) A törvény és e rendelet által meghatározott közművelődési alapszolgáltatásokkal kapcsolatos fenntartói felügyeleti, kapcsolattartási és egyéb jogköröket a Képviselő-testület gyakorolja.


(2) Az önkormányzat fenntartásában működtetett közművelődési színterek szakmailag önállóan látják el tevékenységüket. Éves munkatervben rögzítik feladataikat, melyről a tárgyévet követő év március 1. napjáig beszámolnak.


(3) Az éves munkaterv és a beszámoló elfogadásáról a Társadalompolitikai Bizottság véleményezése után a Képviselő-testület dönt.



A közművelődési alapszolgáltatások finanszírozása és személyi feltételei


16. § (1) A közművelődési alapszolgáltatások nyújtásának pénzügyi fedezetét az Önkormányzat az éves költségvetésében meghatározott keretek között biztosítja.


(2) A közművelődési alapszolgáltatások finanszírozásának forrása az Önkormányzat saját bevétele, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, pályázatokon nyert, vagy egyéb támogatás, valamint a közművelődési intézmény saját bevétele.

(3) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások nyújtásának érdekében:

a) biztosítja a közművelődési színterek fenntartásához, illetve közművelődési alapszolgáltatások nyújtásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket;

b) biztosítja a közművelődési pályázatok elnyeréséhez szükséges önrészt oly módon, hogy a mindenkori éves költségvetési rendeletében meghatározza az erre fordítható összeg nagyságát;

c) támogatja – anyagi lehetőségei függvényében – a helyben működő civil szervezetek közművelődési tevékenységét, az egyéni vagy közösségi közművelődési kezdeményezéseket, illetve a közművelődési feladatokat is ellátó egyéb intézményeket, szervezeteket.


(4) A könyvtári és a közművelődési feladatokat az Öcsödi Községgondnokság és Könyvtár vezetője által kinevezett, főállású közalkalmazotti jogviszonyban álló személyek látják el.



Záró rendelkezések


17. § (1) A rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba.


(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti az önkormányzat közművelődési feladatairól, ellátásának módjáról és a közösségi színterek használatának szabályairól szóló 14/2014. (XII. 19.) önkormányzati rendelet és az azt módosító 8/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet és 3/2016. (II.25.) önkormányzati rendelet.


(3) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelv 15. Cikk (3) bekezdésének megfelelő követelményt tartalmaz.



Öcsöd, 2019. március 4.



Molnár Bálint                                                                                    Erősné dr. Boldizsár Diána

polgármester                                                                                                        jegyző



Kihirdetési záradék: A rendelet kihirdetve 2019. év március hó 11. napján.





                                                                                               Erősné dr. Boldizsár Diána

                                                                                                                 jegyző





























  1. függelék a 7/2019. (III.11.) Önkormányzati rendelethez



Művelődési Ház

használati szabályzata


I.

Kulturális intézmény:             József Attila Művelődési Ház

Címe:                                     5451 Öcsöd, Hunyadi út 62.

Fenntartója:                            Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete

Működési területe:                 Öcsöd község közigazgatási területe

Jogállása:                                alapító okirattal nem rendelkező közművelődési színtér

Alaptevékenysége:                 közművelődési feladatellátás



  1. A Művelődési Ház tiszteletben tartja és szolgálja
    • az állampolgárok, a település lakói művelődéshez és szórakozáshoz való jogát,
    • a fenntartó által a közművelődési feladatokról szóló ../2019. (...) számú önkormányzati rendeletben foglaltakat,
    • a település lakóinak kulturális, szabadidős igényeit.

A Művelődési Házban végzett közművelődési tevékenység a helyi társadalom kulturális szükségletei, önművelő, önképző, amatőr művészeti ambícióinak, társas kapcsolatigényének, közéleti, közösségi, szórakozási lehetőségeinek biztosítását, szakmai szolgálatát jelenti.


  1. Kötelezettségéből fakadóan mindenki számára a nyitvatartási időben rendelkezésre áll, tereit, állandó szolgáltatásait mindenki igénybe veheti, az állandó programok időpontjának figyelembe vételével biztosítja a helyiségeket az igénylőknek.


  1. A Művelődési Ház működése során szolgáltatásokat nyújt a lakosság egyes rétegei számára. A szolgáltatás ellenértékét a rendezvényekre kiadott belépőjegyek tartalmazzák, más esetekben a bérbevevő megfizeti a szolgáltatás ellenértékét az intézménynek.


  1. A Művelődési Ház a rendelkezésére álló közösségi terekkel, a már meglévő technikai eszközökkel térítésmentesen, illetve bérleti díj fizetés ellenében áll a használók rendelkezésére.


II. Bérleti díjjal kapcsolatos rendelkezések


  1. Bérleti díj fizetésére kötelezettek:
    • minden üzleti célú vállalkozás, árusítás, termékbemutató,
    • magánszemélyek az általuk szervezett magáncélú rendezvények esetén


  1. Bérleti díjmentes tevékenységek és szolgáltatások, a Művelődési Ház ingyenes használatára jogosult szervezetek:
  • a Művelődési Házban működtetett tartós közösségek rendszeres tevékenységük során,
  • az önkormányzat az általa szervezett ünnepségeken és rendezvényeken, valamint a települést érintő lakossági fórumokon,
  • a Vöröskereszt a véradó napokon,
  • az egészségügyi intézmények és szervezetek ingyenes lakossági szűrések esetén,
  • mindazon intézmények és szervezetek, egyesületek, alapítványok és magánszemélyek, amelyek bármilyen szolgáltatást nyújtanak és azért térítést, belépődíjat nem szednek, vagy a bevételüket közösségi célokra fordítják,
  • a településen működő pártok eseti rendezvényeiken, a választói gyűlések,


III. Nyitvatartási rend:


A Művelődési Ház csütörtökön 21. óráig, szombaton 8 órától 16 óráig, rendezvény esetén a rendezvény befejezéséig, egyebekben pedig a programokhoz és foglalkozásokhoz igazodva tart nyitva.







































2. függelék 7/2019. (III.11.) önkormányzati rendelethez


Emlékház

használati szabályzata



1. A Helytörténeti gyűjteményben csoportok és egyéni látogatók bejelentkezés alapján látogathatják a kiállításokat. Igény szerint a tárlatvezetés biztosított.

Kiállításai állandó jellegűek, csak helyben tekinthetők meg. Az elhelyezett dokumentumokból szintén helyben végezhető kutatómunka.


2. A Helytörténeti gyűjtemény belépő díja                           200 Ft/fő.

Csoportos látogatás esetén – legalább 20 fős csoporttal -    100 Ft/fő.

Mentesül a díjfizetés alól a helyi óvodás és általános iskolás gyermek, továbbá kísérő pedagógus, amennyiben az óvodai, vagy a tanórai foglalkozás megtartására a Helytörténeti gyűjteményben kerül sor.







































  1. függelék 7/2019. (III.11.) önkormányzati rendelethez


  Nagyközségi Könyvtár

használati szabályzata



1. A Nagyközségi könyvtár szolgáltatásai


A Nagyközségi Könyvtár nyilvános könyvtár és közszolgáltató, ennek megfelelően rendelkezésére áll minden érdeklődőnek a könyvtárak működéséről szóló jogszabályokban leírt szolgáltatásokkal és az alábbiakban rögzített módon.

a) Könyvtári dokumentumok helyben használata

A könyvtárhasználók minden korlátozás nélkül kézbe vehetik a szabadpolcokon elhelyezett dokumentumokat. A helyismereti dokumentumokat kérésre a szolgálatot teljesítő könyvtáros adja ki. Fel kell hívni azonban a figyelmet arra, hogy azokat – használat után – a munkaasztalon kell hagyni. A könyvtári dokumentumok használatakor az olvasónak ügyelnie kell azok épségére, tisztán tartására.


b) Könyvtári dokumentumok kölcsönzése

A Nagyközségi könyvtár dokumentumainak arra rendelt részét beiratkozott olvasóinak kölcsönzi. A kölcsönzési határidő 4 hét, az egyszerre kikölcsönözhető dokumentumok száma 5 db. Kölcsönzés hosszabbítása 1-2 alkalommal lehet maximum még 4 hétre. A helyismereti gyűjteményből csak a többpéldányos könyvek kölcsönözhetők. Olvasótermi és segédkönyvtári dokumentum a könyvtáros engedélyével kölcsönözhető legfeljebb 1 hét kölcsönzési időre.


c) Könyvtári dokumentumok előjegyzése

A könyvtárhasználó, ha az általa keresett dokumentum megtalálható a könyvtár állományában, de az – kölcsönzés, vagy egyéb ok miatt – nem elérhető, kérheti annak előjegyzését. A könyv beérkezéséről a felhasználót a könyvtár – telefonon vagy nyílt postai levelezőlapon értesíti. A dokumentumot a könyvtár egy hétig rendelkezésre tartja.


d) Könyvtárközi kölcsönzés felhasználó részére


A könyvtár azokat a dokumentumokat, amelyek gyűjteményében nem találhatók meg, könyvtárközi kölcsönzés útján szerzi be a felhasználónak. Az ilyen módon átadott dokumentumok használatának feltételeit a kölcsönadó könyvtár határozza meg.  A dokumentumok másolatban történő kölcsönzése esetén  felajánlható a felhasználónak a másolat könyvtári állományba vétele. Ebben az esetben a másolási díjat és a keletkezett egyéb kiadásokat a könyvtár fizeti meg.


e) Könyvtári szolgáltatások

A Nagyközségi Könyvtár térítésköteles szolgáltatásai: számítógép, internet, nyomtatás, lapolvasás, fóliázás és fénymásolás.

Értékesíti továbbá a helyi lapot /Öcsödi Hírek/, végzi a helyi laphoz kapcsolódó hirdetés felvételeket.

f) Tájékoztatás

Tájékoztatáson a kifejezetten erre a célra szolgáló könyvtári dokumentumokból történő, kutatómunkát nem igénylő szóbeli tájékoztatást kell érteni. A könyvtár térítésmentesen nyújt tájékoztatást a könyvtár használatára, gyűjtőkörére, szolgáltatásaira vonatkozó kérdésekben a könyvtár állományáról az e célra épített katalógusok, tájékoztatási segédletek segítségével.


2. A könyvtárhasználat feltételei


A könyvtári szolgáltatások igénybevételének feltétele, hogy a felhasználó személyes adatait hitelt érdemlő módon igazolja és nyilvántartásba vetesse, továbbá térítésköteles szolgáltatás igénybevétele esetén a 3. pontban foglalt szolgáltatási díjat befizesse.


a) A nyilvántartás az alábbi adatokra terjed ki:

  • név /születési név/
  • születési hely és idő

  • személyazonosító igazolvány, vagy útlevél száma.


b) A Nagyközségi könyvtár nyilvántartásba veszi a felhasználók alábbi adatait is, amelynek közlése azonban nem kötelező:


  • foglalkozás és munkahely,
  • tanulói jogviszony és az oktatási intézmény megnevezése,
  • nyugdíjas, munkanélküli, háztartásbeli,
  • könyvtárhasználó elérhetősége.


c) A könyvtárhasználóról felvett adatok kizárólag könyvtári nyilvántartások vezetésére, könyvtári statisztikák készítésére, illetve tudományos kutatás céljaira használhatók fel. Az adatokat a könyvtár harmadik fél részére nem adhatja át, nyilvánosságra nem hozhatja az adatközlő írásos beleegyezése nélkül. A nyilvántartásokat úgy kell vezetni, az adathordozó dokumentumokat úgy kell  tárolni, hogy   azokhoz   kizárólag   a   munkaköri leírások alapján erre  jogosultak,  a   könyvtári   nyilvántartások   vezetésével   megbízott   személyek  férhessenek hozzá. Az adatok jogszabályok szerinti kezeléséért a könyvtár minden dolgozója felelős. Az olvasóról vezetett nyilvántartásokat – kérésére – ha a könyvtár felé tartozása nincs, meg kell semmisíteni.


d) Beiratkozáshoz használt dokumentumok


- Kölcsönző tasak – ezen kell szerepelnie az a)-b) pontban felsorolt adatoknak és az olvasó nyilatkozatának, amelyben kötelezi magát a könyvtárhasználat és a dokumentumkezelés szabályainak betartására és elfogadja a kölcsönzési nyilvántartás vezetésének módját, továbbá nyilatkozatát a kölcsönzött dokumentumokért való anyagi felelősségvállalásra. A kölcsönző tasak tartalmazza továbbá a legutolsó beíratkozás idejét.

- Olvasójegy – az olvasó egyedi azonosítóját és nevét, valamint elérhetőségét tartalmazza. Az olvasójegy felmutatása a könyvtár használatának alapfeltétele. Ezen kell rögzíteni a kölcsönzött dokumentum darabszámát és a dokumentum visszaszolgáltatásának határidejét.


e) Eljárás késedelem és dokumentumok rongálása esetén


Amennyiben   az   olvasó   a   kölcsönzési   határidő   lejártáig   az   általa   elvitt dokumentumot nem szolgáltatta    vissza és a kölcsönzés hosszabbítását nem kérte,  a      könyvtár     felszólítja     a      kölcsönzőt     a      könyvtári dokumentum visszaszolgáltatására,  amelyben  közli  a  kölcsönzött  dokumentumok számát és a dokumentum ellenértékét.

Az ellenérték a dokumentum pótlásának beszerzési értéke. A felszólítás eredménytelensége esetén  intézkedni kell az okozott kár megtéríttetéséről. A kölcsönzés  után visszaszolgáltatott   dokumentum, vagy  a  helyben  használt dokumentumok    rongálása,   csonkítása,   beleírása   esetén   szintén intézkedni kell az   okozott kár megtéríttetéséről.



f) A könyvtárhasználat jogának felfüggesztése

A könyvtár megtagadhatja a szolgáltatások teljesítését, ha

-  a felhasználóval szemben kölcsönzött dokumentum visszaszolgáltatásának elmulasztása, illetve helyben használt, vagy visszaszolgáltatott dokumentum megrongálása miatt kártérítési igényt érvényesít, annak befejezéséig,            

- a felhasználó magatartásával a többi könyvtárhasználót jogai gyakorlásában akadályozza, a magatartás megszűntéig.


g) Reklamációk intézése

A könyvtárhasználók – amennyiben a könyvtár intézkedését sérelmezik – panaszukkal  a fenntartóhoz fordulhatnak.


3. Szolgáltatási díjak


Beiratkozási díj


- 70 éven felüliek        - ingyenes

- Felnőttek                  - 630.- Ft                               

- Diákok                     - 394.- Ft                               

- 16 éven aluliak         - ingyenes


A beiratkozási díjak egy naptári évre érvényesek. A 16 éven felüliek diákigazolvány felmutatásával igazolják az oktatási intézményi jogviszonyukat.

A muzeális intézmények, levéltárak és könyvtári dolgozók beiratkozási díj mentességét a külön jogszabályban foglaltak szerint kell biztosítani.

Az a)-c) pontban foglalt szolgáltatási díjak az általános forgalmi adót nem  tartalmazzák.

A könyvtárhasználatot bármilyen kérdésben érintő csoportos foglalkozások megtartása térítésmentes.



4.  A szolgáltatások az alábbi helyen és időpontokban vehetők igénybe:


            Nagyközségi Könyvtár Öcsöd, Kossuth tér 1.

            Hétfő, Kedd, Szerda, Csütörtök: 13.00-17.00

                                    Péntek, Szombat:   8.00-12.00