Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Polgármesterének 11/2020.(XI.19.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2021. 01. 01- 2020. 12. 31

Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Polgármesterének 11/2020.(XI.19.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

2021.01.01.

Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Polgármestere – Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének feladat- és hatáskörét gyakorolva – a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában, valamint a Htv. 6. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

1. § A rendelet személyi hatálya a Htv. 24. §-ában, 30. § (1) bekezdésének a) pontjában, valamint a 35. § (2) bekezdésében foglalt adóalanyokra terjed ki.

2. § A rendelet tárgyi hatálya kiterjed Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) illetékességi területén a következő adónemekre:

a) magánszemély kommunális adója,

b) helyi iparűzési adó,

c) idegenforgalmi adó.

3. § A rendeletben bevezetett adók határozatlan időre szólnak.

4. § Adómentes valamennyi helyi adó alól – a Htv. 3. § (3) bekezdésében foglaltakra figyelemmel – az egyesület, az alapítvány, a közszolgáltató szervezet, a köztestület, az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár, a magánnyugdíjpénztár és – kizárólag a helyi iparűzési adó vonatkozásában – a közhasznú szervezetnek minősülő nonprofit gazdasági társaság.

Magánszemély kommunális adója

5. § Az adó tárgya az önkormányzat illetékességi területén lévő – a Htv. 11. §-ában meghatározott – lakás és nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész (építmény), valamint – a Htv. 17. §-ában meghatározott – telek.

6. § Az adó mértéke évente adótárgyanként 11.000,- Ft.

7. § Mentes az adó megfizetése alól:
- az Öcsödi Polgárőr és Tűzoltó Egyesület tagja, aki az egyesület igazolása alapján

a) a megelőző évben folyamatosan vezető tisztségviselői feladatokat látott el az egyesületben,

b) polgárőr szolgálatot lát el és a megelőző évben a szolgálatban töltött ideje a 144 órát elérte.

Helyi iparűzési adó

8. § Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett vállalkozási tevékenység (a továbbiakban: iparűzési tevékenység).

9. § (1) Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke évente az adóalap 2 %-a.

(2) Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke naptári naponként 5.000,- Ft.

10. § Mentes az adó megfizetése alól a háziorvos, védőnő vállalkozó feltéve, ha a vállalkozási szintű iparűzési adóalapja az adóévben a 20 millió forintot nem haladja meg.

Idegenforgalmi adó

11. § Adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt.

12. § Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

13. § Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 400,- Ft.

14. § Mentes az adó megfizetése alól a Htv. 31. §-ában foglaltakon kívül az a magánszemély, aki Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének hivatalos meghívására tartózkodik az önkormányzat illetékességi területén.

15. § (1) A fizetendő adót:

a) a szálláshely ellenérték fejében történő átengedése esetén a szállásdíjjal együtt a szállásadó,

b) a szálláshely vagy bármely más ingatlan ingyenesen történő átengedése esetén a szálláshellyel, ingatlannal rendelkezni jogosult az ott-tartózkodás utolsó napján (a továbbiakban együtt: adóbeszedésre kötelezett) szedi be.

(2) Az adóbeszedésre kötelezett a fizetendő adót akkor is befizetni tartozik, ha annak beszedését elmulasztotta.

16. § (1) Az adóbeszedésre kötelezett az általa beszedett adóról az adó alapjának, a mentesség jogcímének és jogosultságának, valamint az adó összegének megállapítására alkalmas nyilvántartás (a továbbiakban: nyilvántartás) vezetésére kötelezett.

(2) A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a szálláshelyet igénybe vevő személy adatait, megérkezésének és távozásának idejét, a szálláshelyen eltöltött vendégéjszakák számát, az adómentességre jogosító tartózkodás jogcímének pontos megjelölését, valamint a beszedett adó összegét és a vendég aláírását.

(3) A szálláshely-szolgáltató köteles olyan szálláshelykezelő szoftvert használni, amely alkalmas az adó alapja és az igénybevett adómentesség megállapítására.

(4) A szálláshely üzemeltetési engedéllyel nem rendelkező, azonban a Htv. 34. § (1) bekezdésének b) pontjában foglaltak szerinti szálláshelynek nem minősülő bármely más ingatlan átengedése esetén papír alapú nyilvántartás vezetése kötelező. A nyilvántartás használatba vétele előtt az adóbeszedésre kötelezett azt az önkormányzati adóhatóságnál hitelesítteti.

(5) Az adóbeszedésre kötelezett a magánszemély bejelentkezésével egyidejűleg az 1. számú melléklet szerinti bejelentőlapot kitölteti, továbbá a nyilvántartásba rögzíti. Az e rendelet 14. §-ában meghatározott adómentességre jogosító tartózkodást a 2. számú melléklet szerinti adómentességi nyilatkozattal igazolja.

(6) Munkavégzés miatti mentesség esetén a nyilvántartás adatai mellé a munkáltató által kiadott igazolást is csatolni szükséges, melyben a munkáltató nyilatkozik a Htv. 31. § c) pontjában foglalt mentességi ok fennállásának meglétéről. Ennek hiányában az adót meg kell fizetni.

(7) Az adóbeszedéssel megfizetett adót a beszedést követő hónap 15. napjáig kell az adóhatóságnak bevallani, és egyidejűleg befizetni az önkormányzat idegenforgalmi adó beszedési számlájára.

Hatályba léptető rendelkezések

17. § (1) Ez a rendelet 2021. január 1. napján lép hatályba azzal, hogy a rendelkezéseit a 2021. január 1. napjától keletkezett adókötelezettségre kell alkalmazni.

(2) Ezzel egyidejűleg hatályát veszti Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 3/2016. (II.25.) önkormányzati rendelettel módosított 9/2014. (XI.21.) önkormányzati rendelete azzal, hogy a 2021. év előtti adóévekben keletkezett adókötelezettségekre az adott években hatályos rendelkezéseket kell alkalmazni.

(3) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Htv., az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény és az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.