Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Polgármesterének 14/2020.(XI.30.) önkormányzati rendelete

a települési adóról

Hatályos: 2021. 01. 01- 2020. 12. 31

Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Polgármesterének 14/2020.(XI.30.) önkormányzati rendelete

a települési adóról

2021.01.01.

Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Polgármestere – Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének feladat- és hatáskörét gyakorolva – a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) a Htv. 1/A. §-a alapján – az e rendeletben meghatározott feltételekkel – határozatlan időtartamra települési adót (a továbbiakban: adó) vezet be.

(2) Az adóból származó bevétel az Önkormányzat bevétele.

(3) Az adóval kapcsolatos adóhatósági feladatokat az Önkormányzat jegyzője, mint önkormányzati adóhatóság (a továbbiakban: önkormányzati adóhatóság) látja el.

Az adókötelezettség

2. § Adóköteles az Önkormányzat illetékességi területén lévő, külterületen fekvő (ideértve a zártkertet is), az ingatlan-nyilvántartásban szántó, rét, legelő, szőlő, kert, gyümölcsös, nádas, erdő, fásított terület és halastó művelési ágban nyilvántartott földrészlet (a továbbiakban: ingatlan).

Az adó alanya

3. § (1) Az adó alanya – a Htv. 1/A. § (1) bekezdésében rögzített kivételekkel – az, aki a naptári év (a továbbiakban: év) első napján az ingatlan tulajdonosa.

(2) Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányaduk arányában adóalanyok.

(3) Az adónak nem lehet alanya állam, önkormányzat, szervezet, továbbá – e minőségére tekintettel – vállalkozó [Htv. 52. § 26. pont].

(4) Amennyiben az ingatlant az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya. Amennyiben a vagyoni értékű jog jogosultja a Htv. 1/A. § (1) bekezdésében rögzített korlátozásra tekintettel az adónak nem alanya, úgy az ingatlan tulajdonosa az adó alanya. (A tulajdonos, a vagyoni értékű jog jogosultja együtt a továbbiakban: tulajdonos.)

(5) Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az önkormányzati adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak.

Az adó alapja

4. § Az adó alapja az ingatlannak az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett területének nagysága.

Az adó évi mértéke

5. § Az adó mértéke: 5.000,- Ft/hektár.

Az adómentesség

6. § Mentes az adó alól az az adóalany, akinek az e rendelet hatálya alá tartozó és a tulajdonában lévő ingatlan(ok) nagysága összesen az 1 hektárt nem haladja meg.

Az adókötelezettség keletkezése, változása, megszűnése

7. § (1) Az adókötelezettség a tulajdonjog megszerzését követő év első napján keletkezik.

(2) Az adókötelezettséget érintő változást a következő év első napjától kell figyelembe venni.

(3) Az adókötelezettség az ingatlan elidegenítését követő év első napjától szűnik meg.

Eljárási rendelkezések

8. § (1) Az adót az önkormányzati adóhatóság kivetéssel állapítja meg az adóalany adatbejelentése alapján. Az adóalany az adó megállapításához szükséges adatbejelentést – az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon – az ingatlan-nyilvántartásban a tárgyév első napján nyilvántartott adatok alapján köteles elkészíteni. Az adó megállapításhoz szükséges adatbejelentést az adóalany az adó bevezetésének évében május 31-ig köteles benyújtani.

(2) Amennyiben az adóalany az adófizetési kötelezettségének keletkezéséről adatbejelentést nem nyújt be, úgy az önkormányzati adóhatóság az adót az adatbejelentés hiányában is kiveti. Az adó – kivetéssel történő – megállapítására ebben az esetben is az ingatlan-nyilvántartásban a tárgyév első napján nyilvántartott adatok alapján kerül sor. Az adóalany adatbejelentési kötelezettsége alól ebben az esetben sem mentesül.

(3) Az adót évente két egyenlő részletben az adóév március 15-ig, illetve szeptember 15-ig kell megfizetni. Az adó bevezetésének évében egyszeri alkalommal október 31-ig kell megfizetni az adót.

(4) Az adóalanynak nem kell újabb adatbejelentést benyújtani mindaddig, ameddig az adókötelezettséget érintő változás nem következett be. A változás bekövetkezésétől számított 15 napon belül annak tényét be kell jelenteni az adóhatóság részére.

Záró rendelkezések

9. § (1) Az e rendeletben külön nem szabályozott kérdésekben a Htv. 1/A. §-át, a 42/B. §-át és a 43. § (3) bekezdését, valamint az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) Az e rendeletben alkalmazott fogalmak alatt a Htv. 52. §-ában [Értelmező rendelkezések] meghatározott fogalmakat kell érteni.

(3) Ez a rendelet 2021. január 1-jén lép hatályba.