Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020. (VII. 31.) önkormányzati rendelete

a közterület eltérő célú használatának szabályairól szóló 4/2019. (II.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 08. 01- 2020. 08. 01

Öcsöd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2020. (VII. 31.) önkormányzati rendelete

a közterület eltérő célú használatának szabályairól szóló 4/2019. (II.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

2020.08.01.

Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében, a közterületek filmforgatási célú igénybevételével kapcsolatosan a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján eljárva – a közterület eltérő célú használatának szabályairól – a következőket rendeli el:

1. § A közterület eltérő célú használatának szabályairól szóló 4/2019. (II.18.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: rendelet) 6. § (3) bekezdése az alábbi n) ponttal egészül ki:

az Öcsöd belterület 1700/1 helyrajzi számú kivett vásártér megjelölésű ingatlanra vonatkozóan – az árusítási tevékenységgel közvetlenül nem összefüggően – gépjárművel, mezőgazdasági vontatóval, lassú járművel, állati erővel vont járművel történő közlekedésre, parkolásra.

2. § A rendelet 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

(1) A közterület engedélyhez kötött, de engedély nélküli használata esetén a használó a polgármester felszólítására köteles a használatot megszüntetni és a közterület eredeti állapotát a saját költségén minden kártalanítási igény nélkül helyreállítani.

(2) Ha a közterületet engedély nélkül, vagy az engedélytől eltérő módon használó az engedélyezés feltételeinek megfelel – kérelmére – a polgármester a közterület használatot engedélyezheti. Ez esetben a közterület használója köteles a közterület-használati díj kétszeresének megfelelő összegű használati díjat az engedély nélküli közterület igénybevételének időtartamára megfizetni. Ezzel azonban a használó nem mentesül a 10/A. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott következmények alól.

3. § A rendelet az alábbi 10/A. §-al egészül ki:

(1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az, aki

a)közterületet engedélyhez kötött esetben engedély nélkül vagy az engedélyben foglalt feltételektől eltérő módon használ,

b) a közterület használatot követően az eredeti állapot helyreállítási kötelezettségének nem tesz eleget,

c) közhasználatú zöldterületen kempingez, ideiglenes szálláshelyet létesít,

d) a rendelet 6. § (3) bekezdésében meghatározott olyan közterületet használ, amelyre nem adható közterület-használati engedély.

(2) Az eljárás lefolytatására a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 6/2014. (VII.4.) önkormányzati rendeletet kell alkalmazni.

4. § Ez a rendelet a kihirdetése napját követő napon lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.