Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2023. (VII. 27.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről, valamint az elidegenítésükre vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2023. 07. 29- 2023. 09. 01 00:06

Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2023. (VII. 27.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről, valamint az elidegenítésükre vonatkozó szabályokról

2023.07.29.

Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében foglalt jogalkotói hatáskörében, a lakások bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 2. számú mellékletében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat tulajdonában álló minden lakásra és nem lakás céljára szolgáló helyiségre.

(2) A rendelet alkalmazása során használt fogalmakra a lakások bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényben (továbbiakban: Ltv.) foglalt értelmező rendelkezések és meghatározások az irányadók.

2. § (1) Szociális bérlakás, önkormányzati érdekből bérbe adható lakás, piaci alapon bérbe adható lakás esetében a bérbeadói jogokat a polgármester gyakorolja.

(2) Nem lakás céljára szolgáló helyiség bérlőjének kijelöléséről, illetve nem lakáscélú helyiségre vonatkozóan határozott időre megkötött bérleti szerződés megkötéséről a polgármester dönt.

2. A lakásbérlet szabályai

3. § (1) Lakást – a (2) és (3) bekezdésben foglaltak kivételével – szociális helyzet alapján történő bérbeadással lehet hasznosítani. A lakásbérleti szerződés legfeljebb két évre szóló, határozott idejű lehet. A feltételek ismételt felülvizsgálata esetén további két évvel meghosszabbítható.

(2) Önkormányzati érdekből az önkormányzat költségvetési szervei szakembereinek, pedagógusok, vállalkozó háziorvos, fogorvos, gyógyszerész, rendőrség körzeti megbízottja, állatorvos elhelyezése (továbbiakban: szakember elhelyezés) érdekében adható ki lakás. A lakásbérleti szerződés ezekben az esetekben az adott jogviszony, megbízatás, kinevezés fennállásáig köthető.

(3) Önkormányzati lakás piaci alapon akkor hasznosítható, ha a szociális és önkormányzati érdekű igények kielégítését követően a lakás legalább két hónapja üresen áll. A lakásbérleti szerződés legfeljebb két évre szóló, határozott idejű lehet. A feltételek ismételt felülvizsgálata esetén további két évvel meghosszabbítható.

(4) Lakás nem lakás céljára nem adható bérbe.

(5) Lakás albérletbe adásához bérbeadói hozzájárulás nem adható.

(6) Lakás bármilyen céllal csak akkor adható ki, amennyiben a leendő bérlő a lakásigényléséhez becsatol egy olyan nyilatkozatot, amely alapján a lakásbérlet bármilyen okból történő megszűnése esetén van olyan személy vagy személyek, akik ingatlanukba befogadják és ezáltal lakhatása megoldódik.

3. Szociális helyzet alapján történő bérbeadás feltételei

4. § (1) Szociális bérlakásra jogosult az a lakásigénylő, akinek és az életvitelszerűen vele együtt élő – a lakásba a bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül befogadható - hozzátartozója nem rendelkezik lakástulajdonnal, a rendeletben meghatározott szociális feltételeknek megfelel és rendelkezik Öcsödön vagy annak 30 km-es vonzáskörzetében bejelentett állandó munkahellyel.

(2) Jövedelmi helyzete alapján szociális bérlakásra jogosult az a lakásigénylő, akinek és a vele életvitelszerűen együtt élő – a lakásba a bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül befogadható - hozzátartozójának az együtt számított és egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap (28500.-ft.) mindenkori legkisebb összegének a kétszeresét.

(3) A (2) bekezdés alkalmazásában jövedelem a személyi jövedelemadóról szóló törvényben jövedelemként meghatározott, belföldről vagy külföldről származó vagyoni érték, bevétel munkavállalói járulékkal, személyi jövedelemadóval, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékkal, magán-nyugdíjpénztári tagdíjjal, valamint a jövedelemadóról szóló törvényben elismert költségekkel csökkentett része, függetlenül attól, hogy adómentesnek vagy adókötelesnek minősül, ideértve a bármely ország jogszabálya alapján folyósított nyugdíjat.

(4) Nem kaphat szociális bérlakást, aki a saját, illetve vele életvitelszerűen együtt élő - a lakásba a bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül befogadható - hozzátartozójának jövedelmi és szociális helyzetére vonatkozóan olyan valótlan adatokat közöl, amelyek számára jogtalan előnyt jelentenek.

5. § (1) A lakásigénylők között a következő sorrendet kell érvényesíteni:

a) Elpusztult vagy életveszélyessé nyilvánított lakásból kiköltöző,

b) Akinek a lakásában – a megfelelő elkülönítés lehetőségének hiányában – több személy van kitéve a tartós betegség veszélyének,

c) A rosszabb műszaki állapotú vagy egészségügyi szempontból nem megfelelő lakásban lakó, ha az ingatlan állapota neki nem róható fel,

d) A több kiskorú gyermeket saját háztartásban eltartó,

e) Az alacsonyabb egy főre jutó havi jövedelemmel rendelkező,

(2) A szociális helyzet alapján történő bérbevétel iránti kérelmet a Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani és csatolni kell a jövedelemigazolásokat, valamint a sorrend megállapításához szükséges igazolásokat és nyilatkozatokat.

4. Önkormányzati érdekből történő költségelvű bérbeadás feltételei

6. § (1) Szakember elhelyezése céljára akkor adható bérbe lakás, ha a leendő bérlőnek és a vele együtt élő – a lakásba a bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül befogadható - hozzátartozójának az önkormányzat közigazgatási területén nincs életvitel szerint használható, lakhatásra alkalmas ingatlana.

(2) Szakember elhelyezés céljából bérbeadásra kerülő lakásra a polgármester pályázatot ír ki, amelyet a helyben szokásos módon – hirdetőtáblán – tesz közzé.

(3) A kiírásnak tartalmaznia kell:

a) a lakás címét, műszaki adatait,

b) a pályázati ajánlat benyújtásának módját és határidejét,

c) az egyéb pályázati feltételeket.

(4) Az ajánlatnak tartalmaznia kell:

a) a pályázó személyi adatait /név, lakcím/

b) munkahelyi adatait/munkakör/

c) nyilatkozatot arról, hogy a pályázati feltételeket a pályázó elfogadja.

(5) A pályázók közül azokat a szakembereket kell előnyben részesíteni, akiknek a foglalkoztatása a település lakossági igényeinek magasabb szintű kielégítését szolgálja.

5. Piaci alapon történő bérbeadás feltételei

7. § (1) A piaci alapon történő bérbeadásra kerülő lakásra a polgármester pályázatot ír ki, amelyet a helyben szokásos módon – hirdetőtáblán – tesz közzé.

(2) A kiírásnak tartalmaznia kell:

a) a lakás címét, műszaki adatait,

b) a pályázati ajánlat benyújtásának módját és határidejét,

c) az egyéb pályázati feltételeket.

(3) Az ajánlatnak tartalmaznia kell:

a) a pályázó személyi adatait /név, lakcím/ és a rendelet szerinti sorrend megállapításához szükséges igazolásokat, nyilatkozatokat,

b) nyilatkozatot arról, hogy a pályázati feltételeket a pályázó elfogadja.

(4) A pályázók közül előnyben kell részesíteni a településen székhellyel, vagy telephellyel rendelkező vállalkozások működését elősegítő szakemberek pályázatát.

6. A lakás átadása

8. § (1) A lakás átadásakor tételes leltárt is tartalmazó, helyszíni állapotrögzítő jegyzőkönyvet kell felvenni.

(2) A jegyzőkönyvben az alábbiakat kell rögzíteni:

a) a lakás minden közüzemi berendezésének állapotát,

b) a lakásban meglévő lakásberendezések felsorolását és azok állapotát, illetőleg a hiányzó lakásberendezések felsorolását,

c) a lakás belső falazatának, padlóburkolatának, nyílászáróinak állapotát,

d) a bérlő és a bérbeadó észrevételeit, valamint saját kezű aláírását.

(3) Ha a bérbeadó és a bérlő megállapodik, hogy a bérlő gondoskodik a lakás rendeltetésszerű használatra alkalmassá tételéről, ellátja a komfortfokozatának megfelelő lakásberendezésekkel, az ehhez szükséges dokumentáció, engedélyek, szakvélemények beszerzése a bérlőt terheli. A bérbeadó a bérlőnek a fenti munkák elvégzésével összefüggésben felmerült és igazolt költségeit hat hónapon belül köteles megtéríteni.

7. A lakás karbantartása, átalakítása, korszerűsítése

9. § (1) A bérlő karbantartási kötelezettsége kiterjed a lakás burkolatainak, nyílászáróinak és a lakás berendezéseinek karbantartására és felújítására.

(2) Ha az épület karbantartásával, felújításával, helyreállításával, átalakításával, bővítésével kapcsolatos munkák csak a bérlő átmeneti kiköltöztetése esetén végezhetők el, a lakásbérleti jogviszony szünetelésére a használatbavételi engedély jogerőre emelkedéséig, ennek hiányában a műszaki átadás-átvétel megtörténtéig kerülhet sor.

(3) A bérbeadó hozzájárulhat, hogy a lakásra jogosult bérlő a lakást átalakítsa, korszerűsítse, ha a bérlő a munkák elvégzésének költségét vállalja. Költségeinek megtérítésére akkor tarthat igényt, ha az átalakítás, korszerűsítés elvégzése következtében a lakás komfortfokozata is megváltozik és az eredeti szerződés módosítására kerül sor.

(4) A bérbeadó hozzájárulása esetén köteles bekérni a bérlő által elvégezni kívánt munka várható költségét, a munka jellegétől függően a műszaki leírást és tervet, továbbá a jogszabályban előírt hatósági engedélyt.

(5) Ha a bérlő a (2) bekezdésben foglalt munkát bérbeadói hozzájárulás és hatósági engedély nélkül végzi el, a bérbeadó kötelezheti az eredeti állapot helyreállítására. Az ezzel kapcsolatosan felmerült költség a bérlőt terheli.

8. Lakásba fogadás

10. § (1) A bérlő az Ltv.-ben említetteken kívül csak a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával fogadhat be a lakásba más személyeket.

(2) A bérlő által befogadott személyek a bérlő halála vagy a lakásból történő végleges jellegű távozása esetén, csak a bérbeadóval kötött új bérleti szerződés alapján maradhatnak az ingatlanban, amennyiben a rendeletben meghatározott feltételeknek is megfelelnek.

9. A lakás használatának ellenőrzése

11. § (1) A bérbeadó a rendeltetésszerű és gondos használatot, továbbá a bérlői kötelezettségek teljesítését évente kétszer - a bérlő szükségtelen háborítása nélkül - ellenőrzi. A bérlő, előre egyeztetett időben – munkanapokon 8-20 óra között – köteles a bérbeadónak a lakásba történő bejutását biztosítani és az ellenőrzés lefolytatását lehetővé tenni.

(2) A Bérbeadó az ellenőrzés során feltárt hiányosságok megszüntetésére a bérlőt 15 napon belül írásban, határidő kitűzésével köteles felhívni és a végrehajtást ellenőrizni.

(3) A bérbeadó - tudomására jutott olyan körülmények esetén, amelyek fennállása a lakás állagmegóvását veszélyezteti, vagy a bérlők magatartása azt indokolja - előzetes bejelentés nélkül soron kívüli ellenőrzést tarthat.

10. A bérleti jogviszony megszűnése esetén a lakás visszaadása

12. § (1) A bérbeadónak a lakás visszaadásakor meg kell állapítania a lakás és a lakásberendezések tényleges állapotát, illetőleg az esetleges hibákat, hiányosságokat és a megállapításokat írásba kell foglalni. Erre a 8. § (1) bekezdésében foglaltakat megfelelően alkalmazni kell.

(2) Ha a bérbeadó és a bérlő megállapodnak, hogy a lakást a bérbeadó teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá, a munka jellegétől függően a műszaki leírás, terv és a külön jogszabály szerinti hatósági engedély beszerzésének kötelezettsége a bérbeadót terheli. A bérlő a bérbeadó felmerült és igazolt költségeit hat hónapon belül köteles megtéríteni.

(3) Megállapodás hiányában nyilatkoztatni kell a bérlőt az őt terhelő hibák és hiányosságok megszüntetésének, illetőleg az ellenérték megtérítésének a módjáról és határidejéről.

(4) Ha a bérlő a hibák és hiányosságok megszüntetésére, vagy az ellenérték megtérítésére vonatkozóan nem nyilatkozik, vagy a bérbeadó a bérlő nyilatkozatát nem fogadta el, a bérbeadó a lakás visszaadásától számított 30 napon belül a bíróságtól kérheti a költségek megtérítésére való kötelezését.

(5) A bérlő köteles a lakás bérét és költségeit mindaddig megfizetni, amíg azt tisztán, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadónak jegyzőkönyvben át nem adja.

(6) A szerződés megszűnése után a lakásban visszamaradt személy – amennyiben a bérbeadóval nem kötött bérleti szerződést – másik lakásra nem tarthat igényt és az ingatlant köteles haladéktalanul elhagyni.

11. A lakásbérlet megszűnése

13. § A bérbeadó és a bérlő a lakásbérleti szerződést közös megegyezéssel - írásban - bármikor megszüntetheti.

14. § A bérbeadó a bérleti szerződést felmondhatja, ha:

a) a bérlő vagy a vele együtt lakó személyek a bérbeadóval vagy az ingatlan további lakóival szemben az együttélés követelményeivel ellentétes, botrányos, tűrhetetlen magatartást tanúsítanak,

b) a bérlő vagy a vele együtt lakó személyek a lakást rongálják, a lakást vagy a hozzá tartozó kertet rendeltetésükkel ellentétesen használják,

c) a bérlő egy havi bérleti díj tartozással rendelkezik, melyet felszólítás ellenére sem teljesít,

d) a bérlő a 11. §-ban rögzített ellenőrzést meghiúsítja,

e) a bérlő a szerződésben vállalt vagy jogszabályban illetve a házirendben előírt egyéb lényeges kötelezettségét nem teljesíti.

15. § (1) A bérbeadó a bérleti szerződést felmondja, ha a bérlő három havi bérleti díj tartozással rendelkezik

(2) Ha a bérbeadó a bérleti szerződést a 14. és 15. §-okban foglalt eseteken kívülálló ok miatt felmondja, megállapodhat a bérlővel, hogy másik lakás felajánlása helyett a lakás éves bérleti díjának kétszeres összegét fizeti meg.

(3) Az Ltv-ben nem szabályozott esetekben a lakás bérleti joga kizárólag másik öcsödi önkormányzati lakásra cserélhető el.

(4) A szerződés megszűnése után a lakásban visszamaradó személy másik lakásban való elhelyezésére a bérbeadó nem vállal kötelezettséget.

(5) A lakásbérlet megszűnését követően a bérlő saját maga köteles elhelyezéséről gondoskodni minden külön térítési és elhelyezési igény nélkül, a lakásbérleti jog nem folytatható.

12. A lakbér mértéke

16. § (1) Szociális helyzet alapján történő bérbeadás esetén a lakbér mértéke:

a) összkomfortos lakás 640 Ft/m2

b) komfortos lakás 480 Ft/m2

c) félkomfortos lakás 335 Ft/m2

d) komfort nélküli lakás 260 Ft/m2

(2) Önkormányzati érdekből történő költségelven történő bérbeadás esetén a lakbér mértéke:

a) összkomfortos lakás 730 Ft/m2

b) komfortos lakás 580 Ft/m2

c) félkomfortos lakás 395 Ft/m2

(3) Piaci alapon történő bérbeadás esetén a lakbér mértéke:

a) összkomfortos lakás 800 Ft/m2

b) komfortos lakás 640 Ft/m2

c) félkomfortos lakás 450 Ft/m2

d) komfort nélküli lakás 305 Ft/m2

(4) A lakbér tartalmazza az adott lakáshoz tartozó garázs bérleti díját is.

(5) Ha a lakás műszaki állapota különösen kedvezőtlen /egészségre ártalmas, nedves/, a lakbér összege legfeljebb 20 %-kal mérsékelhető.

(6) A lakbér nem tartalmaz külön szolgáltatási díjat. A lakás bérlője a külön szolgáltatásokért azt a díjat köteles megtéríteni, amennyibe az adott szolgáltatás nyújtása külön jogszabály alapján a bérbeadónak a lakás vonatkozásában került.

(7) A lakást jogcím nélkül használó lakáshasználati díja 2 hónap elteltével a lakbér kétszerese, további 2 hónap elteltével háromszorosa.

13. Lakbértámogatás

17. § (1) Az önkormányzati lakás bérlőjét lakbértámogatás illeti meg, ha

a) a háztartásban az egy főre jutó – a 4. § (3) bekezdés szerint számított - havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, feltéve, hogy

b) a fizetendő havi lakbér összege a háztartás havi összjövedelmének 30 %-át meghaladja és

c) a (2) bekezdés szerint elismert lakásnagyságot meg nem haladó lakás bérlője.

(2) A lakbértámogatás esetén elismert lakásnagyság

a) ha a háztartásban egy személy lakik 35 nm

b) ha a háztartásban két személy lakik 45 nm

c) ha a háztartásban három személy lakik 55 nm

d) ha a háztartásban négy személy lakik 65 nm

e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 nm, de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.

(3) Nem illeti meg lakbértámogatás azt a bérlőt, aki önkormányzati érdekből és piaci alapon hasznosított lakás bérlője.

(4) A lakbértámogatás összege havonta 2.500 Ft.

(5) A lakbértámogatás iránti kérelmet a polgármesteri hivatalhoz kell írásban benyújtani az (1) bekezdés a) pontja szerinti egy főre jutó jövedelemre vonatkozó igazolással együtt. A lakbértámogatás iránti kérelmet a polgármester bírálja el.

(6) A bérlő a lakbértámogatással csökkentett lakbért köteles fizetni.

(7) Az önkormányzati érdekből hasznosított lakás – pályakezdő – bérlője a munkába állástól számított öt évig a 14. § (2) bekezdésében megállapított bérleti díj 75%-át fizeti meg.

14. A lakások elidegenítéséről

18. § (1) Ha a lakást az elővásárlási jog jogosultja vásárolja meg, a lakás vételára a bérlő által a lakásra fordított és meg nem térített értéknövelő beruházások értékével csökkentett forgalmi érték.

(2) Az ingatlan forgalmi értékének megállapítását ingatlanforgalmi szakértővel kell elvégeztetni.

(3) A lakásra fordított és meg nem térített értéknövelő beruházások értékénél az igazolt költséget kell figyelembe venni.

19. § (1) Ha a lakást az elővásárlási jog jogosultja vásárolja meg, a szerződés megkötésekor a megállapított vételár legfeljebb húsz százalékának egy összegben való megfizetése köthető ki.

(2) Ha a jogosult kéri, részére – kérelmére – legalább tizenöt évi részletfizetési kedvezményt kell adni.

(3) A vételár hátralék tekintetében a Polgári Törvénykönyv szerinti kamat felső határát kell kikötni. A Polgári Törvénykönyv szerinti kamat felső határának 50 %-át kell kikötni a szociális helyzet alapján bérbe adott lakás – elővásárlásra jogosult – vevőjének. Kamatmentességet kell biztosítani a szociális helyzet alapján bérbe adott lakás – elővásárlásra jogosult – vevőjének, ha az egy háztartásban élők egy főre jutó jövedelme a 4. § (2) bekezdésében foglaltaknak a felét nem éri el.

20. § (1) Amennyiben a vevő részletfizetési kedvezménnyel él, úgy az adás-vétellel érintett ingatlanra a tartozás erejéig jelzálogot, elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyezni, amelyet a szerződésben rögzíteni kell.

(2) A részletfizetés tartama alatt harmadik személy javára történő elidegenítés esetén az ingatlanra bejegyzett jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom csak abban az esetben oldható fel, amennyiben az eladó az önkormányzattól történt vétel során igénybe vett vételárhátralékot a lakás értékesítése előtt egy összegben az önkormányzatnak megtéríti.

21. § (1) elővásárlási joggal terhelt lakás eladása esetén az elővásárlási jog jogosultjának tett ajánlat tartalmazza a lakás forgalmi értékét, valamint az Ltv-ben és e rendeletben foglalt szerződéskötési feltételeket.

(2) Ha az elővásárlásra jogosult a kézhezvételtől számított harminc napon belül az önkormányzathoz intézett nyilatkozatában a szerződéskötési feltételeket elfogadja, a szerződést a jogosulttal kell megkötni.

22. § A vételi, illetve elővásárlási joggal nem érintett forgalomképes lakások vételárának alapja a lakás forgalmi értéke. Ettől érvényesen eltérni a Képviselő-testület hozzájárulásával lehet. A vevő a vételárat egy összegben tartozik megfizetni. Az esetleges részletfizetés tekintetében a Képviselő-testület dönt.

23. § Az önkormányzat az Ltv. 62. § (1) és (2) bekezdésében említett bevétele jogcím szerinti felhasználásáról az Ltv. 62. § (3) bekezdés keretei között az éves költségvetésről szóló rendeletében dönt.

15. Helyiségbérlet szabályai

24. § (1) Az önkormányzat tulajdonában álló helyiségre bérleti szerződés köthető, ha az önkormányzat alapvető tevékenységének ellátásához nem szükséges, nem használt, üresen álló és az önkormányzat bérlet útján kívánja hasznosítani.

(2) A szerződés határozott időre, vagy a felek által meghatározott feltétel bekövetkezéséig köthető.

(3) A bérbeadó nem járulhat hozzá, hogy:

a) a bérlő a helyiségbe más személyt befogadjon,

b) a bérlő a helyiség bérleti jogát átruházza, elcserélje, vagy a helyiséget albérletbe adja.

(4) A helyiséget jogcím nélkül használó helyiséghasználati díjára a 16. § (6) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni.

25. § (1) A bérlő a helyiségek általa tervezett felhasználási céljára, az abban folytatandó tevékenységre alkalmassá tételéhez – a szakhatósági előírások és hatósági engedélyek alapján – szükséges munkákat saját költségén végezheti el. Az elvégzendő munkákat a helyiségek átadásakor leltárt is tartalmazó helyszíni állapotrögzítő jegyzőkönyvben részletesen fel kell sorolni. A szakhatósági hozzájárulásokat és hatósági engedélyt a bérlő szerzi be, azokat egy-egy példányban a bérbeadóhoz be kell nyújtani.

(2) A bérlő a helyiség bérleti jogának megszűnésekor köteles az eredeti állapotot saját költségén helyreállítani, kivéve, ha ez alól a bérbeadó külön hozzájárulásával mentesíti.

(3) A bérlő köteles gondoskodni a helyiséghez tartozó homlokzat karbantartásáról, továbbá a tevékenysége érdekében szükséges felújításokról, pótlásokról.

(4) A bérlő köteles gondoskodni az épület olyan központi berendezéseink karbantartásáról, amelyeket kizárólagosan használ, illetve tart üzemben, az épület, továbbá a közös használatra szolgáló helyiségek és területek tisztántartásáról, ha az a bérlő tevékenysége miatt vált szükségessé.

16. A helyiségek elidegenítéséről

26. § (1) Ha az önkormányzat tulajdonában lévő helyiséget elővásárlásra jogosult veszi meg, a vételár az ingatlan forgalmi értéke.

(2) Az ingatlan forgalmi értékének megállapítását ingatlanforgalmi szakértővel kell elvégeztetni.

(3) A vevő a vételárat részletekben is megfizetheti. A részletfizetés időtartama legfeljebb három év. A vételár hátralékra a Polgári Törvénykönyv szerinti kamat felső határát kell kikötni.

(4) Amennyiben a vevő részletfizetési kedvezménnyel él, úgy az adásvétellel érintett ingatlanra a tartozás erejéig jelzálogot, elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyezni, amelyet a szerződésben rögzíteni kell.

27. § (1) Az elővásárlási joggal terhelt önkormányzati helyiség eladása esetén az elővásárlási jog jogosultjának tett ajánlat tartalmazza a helyiség vételárát, valamint az Ltv.-ben és e rendeletben foglalt szerződéskötési feltételeket.

(2) Ha az elővásárlásra jogosult a kézhezvételtől számított harminc napon belül az önkormányzathoz intézett nyilatkozatában a szerződéskötési feltételeket elfogadja, a szerződést a jogosulttal kell megkötni.

28. § Az elővásárlási joggal nem érintett forgalomképes önkormányzati helyiségek vételárának alapja a helyiség forgalmi értéke. Ettől érvényesen eltérni a Képviselőtestület hozzájárulásával lehet. A vevő a vételárat egy összegben tartozik megfizetni. Az esetleges részletfizetés tekintetében a Képviselőtestület dönt.

17. Adatkezelés

29. § (1) A bérbeadó nyilvántartást vezet az önkormányzat tulajdonában lévő és e rendelet hatálya alá tartozó, bérbeadás útján hasznosított lakásokról és nem lakás céljára szolgáló helyiségekről.

(2) A nyilvántartás tartalmazza:

a) a lakás vagy helyiség alapterületét, helyrajzi számát, szoba és egyéb helyiségek számát, komfortfokozatát,

b) a bérlő nevét,

c) a bérleti jogviszony tartamát,

d) a bérbeadás módját.

30. § (1) Az igénylő és a vele együtt élő hozzátartozója köteles az önkormányzati lakáshoz jutással összefüggő döntésekhez szükséges személyes adatait a bérbeadó rendelkezésére bocsátani.

(2) A kérelemben és a mellékleteiben szereplő személyes adatok – a kérelem elbírálásához és a döntés végrehajtásához szükséges mértékben és ideig – kezelhetők.

(3) A kérelemben és a mellékleteiben szereplő személyes adatokat a döntés előkészítésben, döntéshozatalban és a döntés végrehajtásában résztvevők használhatják fel. A személyes adatok a név és lakcím kivételével nem hozhatók nyilvánosságra.

18. Hatályba léptető rendelkezések

31. § A rendelet 2023. szeptember 1-jén lép hatályba.

32. § (1)1

(2) A folyamatban lévő ügyekre, megkötött szerződésekre a kérelem benyújtásakor, illetve a szerződéskötés időpontjában hatályos rendelkezéseket kell alkalmazni.

1

A 32. § (1) bekezdése a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.