Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete

családi események során alkalmazandó engedélyezési eljárásról és a szolgáltatási díjakról

Hatályos: 2023. 01. 28- 2023. 06. 01

Öcsöd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete

családi események során alkalmazandó engedélyezési eljárásról és a szolgáltatási díjakról

2023.01.28.

Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontja és (2) bekezdése szerinti feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja

1. § A rendelet hatálya Öcsöd nagyközség közigazgatási területén, a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő családi eseményekre (házasságkötés, névadó és a házassági évforduló) terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában családi esemény: házasságkötés, névadó, házassági évforduló.

3. § (1) A családi esemény hivatali helyiségen kívüli megkötésére kizárólag kérelem alapján kerülhet sor, a családi esemény pontos helyének és idejének megjelölésével.

(2) A hivatali helyiségen kívüli családi esemény engedélyezése során figyelemmel kell lenni a hivatali helyiségbe előjegyzett családi eseményre, azok megtartását a hivatali helyiségen kívüli családi esemény nem veszélyeztetheti.

(3) Hivatali munkaidőn kívül nem lehet családi eseményt tartani december 31-én.

(4) Hivatali munkaidőn kívül és hivatali helyiségen kívül családi eseményt csak pénteken 14:00 órától 18:00 óráig terjedő, és szombaton 9:00 órától 19:00 óráig terjedő időszakban lehet tartani.

4. § (1) A családi esemény lebonyolításának többletszolgáltatási díja

a) hivatali munkaidőn kívül 30.000.- Ft.

b) hivatali helyiségen kívül 45.000.- Ft.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt díjak az általános forgalmi adót nem tartalmazzák.

(3) Nem kell megfizetni az (1) bekezdés szerinti többletszolgáltatási díjat, ha a házasságkötésre a házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapotára tekintettel kerül sor.

(4) A hivatali munkaidőn túli családi esemény lebonyolításáért

a) családi eseményenként nettó 10.000.- Ft,

b) hivatali helyiségen kívüli családi események lebonyolításáért nettó 20.000,- Ft díjazás illeti meg az anyakönyvvezetőt.

(5) A családi eseményeken az anyakönyvvezető mellett közreműködő, kiegészítő tevékenységet végző hivatali dolgozót nettó 5.000,- Ft díjazás illeti meg.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

6. § A rendelet szabályait a kihirdetést követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

7. § Hatályát veszti a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól, valamint a többletszolgáltatásért fizetendő díj mértékéről szóló 7/2017. (IV. 28.) önkormányzati rendelet.