Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 1.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2023. 06. 03

Öcsöd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 1.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól és díjairól

2023.06.03.

Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (továbbiakban: At.) 96. § a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontja és (2) bekezdése szerinti feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Öcsöd nagyközség közigazgatási területén, a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésekre és a rendelet alapján a szolgáltatást igénybe vevő természetes személyekre.

Hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali időn túl történő házasságkötés engedélyezésének szabályai, díjai

2. § (1) Az önkormányzat a házasságkötésre alkalmas helyiséget Öcsöd, Kossuth L. tér 1. szám (továbbiakban: házasságkötő terem) alatt biztosítja.

(2) A házasságkötés, hivatali munkaidőn belül, a házasságkötő terem igénybe vétele esetén, ingyenes alapszolgáltatás.

(3) Hivatali munkaidőn kívül és hivatali helyiségen kívül házasságkötést csak pénteken 14:00 órától 18:00 óráig terjedő, és szombaton 9:00 órától 19:00 óráig terjedő időszakban lehet tartani.

(4) A házasság hivatali helyiségen kívüli megkötésére kizárólag kérelem alapján kerülhet sor, a házasságkötés pontos helyének és idejének az illetékes anyakönyvvezetővel történő előzetes egyeztetése alapján.

(5) A munkaidőn kívüli és a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés a már jegyzőkönyvvel előjegyzett házasságkötések lebonyolítását nem veszélyeztetheti.

(6) A munkaidőn kívüli és a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés lebonyolítását, a házasulandók által benyújtott kérelem alapján, az At. 18. §-a értelmében, a jegyző engedélyezi. A kérelmet az Öcsödi Polgármesteri Hivatalban kell benyújtani.

(7) Hivatali munkaidőn kívül nem lehet házasságkötést tartani december 31-én.

3. § (1) A házasságkötés lebonyolításának többletszolgáltatási díja

a) hivatali munkaidőn kívül: 30.000.- Ft.

b) hivatali helyiségen kívül: 45.000.- Ft.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt díjak az általános forgalmi adót tartalmazzák.

(3) A szolgáltatási díjat, a házasságkötés időpontját megelőzően legalább 15 nappal, az Öcsödi Polgármesteri Hivatal házipénztárába, vagy csekken kell befizetni.

4. § (1) Nem kell megfizetni az (1) bekezdés szerinti többletszolgáltatási díjat, ha a házasságkötésre a házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapotára, továbbá rendkívüli körülmény fennállására tekintettel kerül sor.

(2) A házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota, valamint egyéb erre okot adó rendkívüli körülmény esetén, az anyakönyvvezető az erre irányuló kérelem alapján, az ügyfelek lakásában, vagy az általuk megjelölt ingatlanban, munkaidőben végzi a házasságkötést.

5. § A külső helyszínen történő házasságkötés megtörténtekor az alapiratok és a személyes adatok védelméért az anyakönyvvezető felel.

Az anyakönyvvezető és a közreműködő technikai dolgozó díjazása

6. § (1) A hivatali munkaidőn túli házasságkötés lebonyolításáért

a) házasságkötésenként nettó 10.000.- Ft,

b) hivatali helyiségen kívüli házasságkötés lebonyolításáért nettó 20.000,- Ft díjazás illeti meg az anyakönyvvezetőt.

(2) A házasságkötéskor az anyakönyvvezető mellett közreműködő, kiegészítő tevékenységet végző technikai dolgozót nettó 5.000,- Ft díjazás illeti meg.

Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

8. § A rendelet szabályait a kihirdetést követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

9. §1

1

A 9. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.