Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2021. (X. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2021. évi igazgatási szünet elrendeléséről

Hatályos: 2021. 10. 23
a 2021. évi igazgatási szünet elrendeléséről
Általános indokolás
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. §-ában foglaltak szerint eljárva a 2021. évi igazgatási szünet elrendeléséről szóló önkormányzati rendelet megalkotását az alábbiak szerint indokolom:
A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 232. § (3) bekezdése alapján a képviselő-testület – a Kormány ajánlásának figyelembevételével – a rendes szabadság kiadására igazgatási szünetet rendelhet el. Az ilyen módon kiadott szabadság nem haladhatja meg a köztisztviselő adott évre megállapított alapszabadságának a háromötödét.
Az igazgatási szünetre vonatkozó részletszabályokat a közszolgálati tisztviselők munka- és pihenőidejéről, az igazgatási szünetről, a közszolgálati tisztviselőt és a munkáltatót terhelő egyes kötelezettségekről, valamint a távmunkavégzésről szóló 30/2012. (III.7.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 13. § - 15. §-ai tartalmazzák.
A rendelet megalkotását az tette indokolttá, hogy a munkáltató a szabadságok tekintetében elkerülje a ki nem adott éves szabadságok rendszeres felhalmozódását, a Karácsony és Újév körüli időszakban és megteremtse a köztisztviselők egybefüggő rekreációját a rendeletben szabályozott időszakban.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Meghatározza azon személyek körét (személyi hatály), akikre a rendeletet alkalmazni kell.
A 2. §-hoz
Meghatározza azon időtartamot, amelyre a Hivatal munkarendjében az igazgatási szünet kiterjed. Ezen időszak a Korm. rendelet 13. § (2) bekezdésében foglaltakkal összhangban azt a célt szolgálja, hogy az esedékessége évében ki nem adott szabadság teljes egésze kiadható legyen.
A 3. §-hoz
A szabadságok kiadása érdekében az ügyfélfogadás szünetel, kivéve az anyakönyvi ügyelet működik a halaszthatatlan ügyekben.
A 4. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezéseket, valamint a rendelet hatályon kívül helyező rendelkezését tartalmazza.