Öcsöd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (XII. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

Öcsöd Nagyközség településképi védelméről szóló 1/2019.(I.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 10
Öcsöd Nagyközség településképi védelméről szóló 1/2019.(I.24.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 8. § (2) bekezdés b)-d) pontjai értelmében 2021. július 1-től már nem a polgármester, hanem az önkormányzat folytatja le a településképi véleményezési eljárást, a településképi bejelentési eljárást, továbbá a településképi kötelezést és a bírság kiszabását. Ugyanezen törvény 8/A. §-a alapján az önkormányzat képviselő-testülete a településképi rendeletében tudja ezeket a hatásköröket átruházni a polgármesterre.
A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet „17/B. A helyi védelem” alcíme tartalmazza a helyi védelem szabályait. Eszerint helyi védelem alatt áll az a helyi építészeti örökség, amelyet a települési önkormányzat településképi rendeletében védetté nyilvánít. A helyi védelem területi vagy egyedi védelem lehet. A helyi védelem elrendeléséhez értékvizsgálat és a települési főépítész egyetértő véleménye szükséges. Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a 78/2021. (IX.9.) számú testületi határozatában az Öcsöd, Petőfi Sándor út 44. című, Öcsöd belterület 1616 helyrajzi számú ingatlanon álló lakóház helyi védelem alá helyezési eljárás megindításáról döntött. Az ingatlanhoz kapcsolódó értékvizsgálat elkészült, a települési főépítész egyetértő véleménye megadásra került, a településképi rendelet módosítása egyeztetési eljárása lefolytatásra került. A jelenleg hatályos településképi rendelet 1. melléklete tartalmazza a helyi egyedi védelem alatt álló értékeket, melynek a kiegészítése szükséges.
A fentiek miatt szükségessé válik a településképi rendelet módosítása.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A szakasz a hatásköri szabályokat tartalmazza, melynek értelmében az eljárásokkal kapcsolatos hatásköröket a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át, mely a gyors és hatékony ügyintézést szolgálja.
A 2. §-hoz
A szakasz a rendelet 1. mellékletében felsorolt helyi egyedi védelem alatt álló értékek tekintetében kiegészítést tartalmaz.
A 3. §-hoz
A szakasz a rendelet időbeli hatályát határozza meg.