Öcsöd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (I. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról

Hatályos: 2022. 01. 14
a helyi önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról
Általános indokolás
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés f) pontjában a helyi önkormányzat képviselő-testülete felhatalmazást kapott arra, hogy rendeletben határozza meg az önkormányzati képviselőnek, a bizottsági elnöknek és tagnak járó tiszteletdíjat és természetbeni juttatást. A rendelet megalkotása szükségességét indokolja, hogy az önkormányzati képviselők, a bizottsági elnökök és a bizottsági tagok jelenleg nem részesülnek sem tiszteletdíjban, sem természetbeni juttatásban. A rendelet megalkotásával az érintetteknek tiszteletdíj kerül megállapításra 2022. január 1. napjától kezdődően.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az 1. §-ban meghatározásra kerül a személyi hatály.
A 2. §-hoz
A 2. § (1) bekezdésében meghatározásra kerül, miszerint a képviselőt és a bizottság nem képviselő tagját az e minőségben végzett munkájával összefüggésben tiszteletdíj illeti meg. A 2. § (2) bekezdésében meghatározásra kerül a tiszteletdíj fizetésének esedékessége. A 2. § (3) bekezdésében a tiszteletdíjról történő lemondás eljárási szabályát határozza meg. A 2. § (4) bekezdésében a tiszteletdíjról történő lemondás visszavonása eljárási szabályát határozza meg. A 2. § (5) bekezdésében az az időpont kerül meghatározásra, amely időponttól a tiszteletdíjról történt lemondás visszavonása okán a képviselő és a bizottság nem képviselő tagja ismételten jogosult tiszteletdíjra.
A 3. §-hoz
A 3. § (1) bekezdésében meghatározásra kerül a képviselőnek havonta járó tiszteletdíj összege. A 3. § (2) bekezdésében meghatározásra kerül a bizottság nem képviselő tagjának havonta járó tiszteletdíj összege.
A 4. §-hoz
A 4. §-ban meghatározásra kerül a tiszteletdíj mérséklésének esete, amennyiben a képviselő és a bizottság nem képviselő tagja önhibájából sorozatosan nem vesz részt a képviselő-testület rendes ülésein.
Az 5. §-hoz
Az 5. §-ban meghatározásra kerül a rendelet hatályba lépése és alkalmazásának kezdő időpontja.