Öcsöd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (V. 12.) önkormányzati rendeletének indokolása

Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Hatályos: 2022. 05. 13
Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról
Általános indokolás
Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében foglalt kötelezettségének eleget téve szervezeti és működési szabályzata felülvizsgálatának eredményeként megállapítja, hogy új önkormányzati rendelet megalkotás szükséges.
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz
Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat hivatalos megnevezését, székhelyét, működési területét tartalmazza. Az önkormányzat számlaszámát és adószámát a törzskönyvi nyilvántartás tartalmazza. A képviselő-testület szervei kerültek feltüntetésre.
A 4. §-hoz
Az Önkormányzat jelképeit tartalmazza részletesen.
Az 5. §-hoz
A helyi kitüntetések és elismerő címek alapítását és adományozásának rendjét külön rendeletben szabályozza.
A 6. §-hoz
Az Önkormányzat által fenntartott médiát szerepelteti.
A 7. §-hoz
Az Önkormányzat által fenntartott intézmények megnevezését tartalmazza.
A 8. §-hoz
Tartalmazza melyik szövetségnek és társulásnak tagja az Önkormányzat.
A 9. §-hoz
Az Önkormányzat hivatalos kapcsolatot tart fent külföldi településekkel.
A 10. §-hoz
Az Önkormányzat rendezvényeit tartalmazza.
A 11–13. §-hoz
Az önkormányzat feladatai és hatáskörei egyrészt központi jogszabályokban meghatározottak, másrészt önkéntes feladatvállaláson alapulhatnak. Indokolt meghatározni a polgármesterre átruházható hatásköröket.
A 14–18. §-hoz
Meghatározásra kerül az alakuló ülés kötelező napirendi pontjai, a rendes ülés időpontja, rendkívüli ülés összehívásának feltétele. Közmeghallgatás megtartásának közzétételének időpontját jelöli meg.
A 19–23. §-hoz
A települési képviselő Mötv-ben meghatározottakon felüli az interpelláció és kérdezési jogait tartalmazza.
A 24. §-hoz és a 25. §-hoz
Az ülések tervezése, előkészítése és a munkaterv tartalma került meghatározásra.
A 26. §-hoz
Az előterjesztés tartalmi és formai követelményeit, a benyújtás módját tartalmazza.
A 27–37. §-hoz
Rendelkezni kell az ülés összehívásáról, azon körről, amelynek a meghívó kiküldése kötelező, továbbá kiküldésének határidejéről és a képviselő-testület vezetéséről.
A 38. §-hoz és a 39. §-hoz
A tanácskozás rendjének fenntartás érdekében szükséges intézkedéseket tartalmazza. A rendzavaróval szemben alkalmazható szankciókat nevesíti.
A 40–42. §-hoz
A képviselő-testület tagjainak névsorát, lakcímét az 1. melléklet tartalmazza. A képviselő-testület létszáma, határozatképesség megállapításáról és annak módjáról rendelkezik.
A 43–46. §-hoz
A szavazáshoz kapcsolódó feltételeket, a szavazás módját és rendjét rögzíti.
A 47–49. §-hoz
A rendelet alkotás kezdeményezésére jogosultak köre, a javaslat benyújtásának módja, bizottság tárgyalása, nyilvántartásra vonatkozó szabályok kerül meghatározásra.
Az 50. §-hoz és az 51. §-hoz
A határozathozatal feltételeit szabályozza.
Az 52. §-hoz
A jegyzőkönyv tartalmára vonatkozó törvényi előírásokon felüli elemeket rögzíti.
Az 53. §-hoz és az 54. §-hoz
A közmeghallgatás, falugyűlés megtartásának szabályait tartalmazza.
Az 55. §-hoz
Helyi népszavazás, népi kezdeményezés szabályait tartalmazza.
Az 56–58. §-hoz
A polgármester főállásban látja el megbízatását. Az illetményét, költségtérítését a törvényben meghatározottak szerint a képviselő-testület állapítja meg. A polgármester Mötv-ben meghatározottakon túli feladatait és tisztségének megszűnése esetén, a munkakörének átadását tartalmazza.
Az 59. §-hoz
Az alpolgármester társadalmi megbízatásban végzi tevékenységét, illetményét, költségtérítését a törvényben meghatározottak szerint a képviselő-testület állapítja meg.
A 60. §-hoz
A jegyző az Mötv-ben meghatározottakon túli feladatait tartalmazza.
A 61–64. §-hoz
A képviselő-testület döntések előkészítésére, kezdeményezésére, átruházott hatáskörben döntések meghozatalára a törvény által előírt, kötelezően létrehozandó és az önkormányzat által ellátott feladatok végzésével kapcsolatos bizottságokat és tagjainak létszámát sorolja fel. Tartalmazza továbbá a bizottsági működés részletszabályait. A bizottságok elnökeinek és tagjainak névsorát a 2. melléklet tartalmazza.
A 65. §-hoz
Az önkormányzat feladatainak hatékonyabb, célszerűbb, gazdaságosabb és ésszerűbb megoldása érdekében társulásokban vesz részt.
A 66–69. §-hoz
A költségvetés tervezése, a beszámoló került rögzítésre. Az önkormányzat gazdálkodására a Mötv-ben foglaltak az irányadóak. Az önkormányzat törzsvagyonát külön rendeletben rögzíti.a költségvetés tervezése, A reprezentációs kiadásokat tartalmazza.
A 70. §-hoz és a 71. §-hoz
Öcsöd nagyközség Roma Nemzetiségi Önkormányzattal való együttműködés került rögzítésre.
A 72–74. §-hoz
A nemzetiségi önkormányzat államháztartási és számviteli törvényből és azok végrehajtási rendeleteiből adódó feladatai ellátására vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza.
A 75. §-hoz és a 77. §-hoz
A vegyes és hatályba léptető rendelkezéseket tartalmazza. Az önkormányzat törzskönyvi nyilvántartási adatait a 3. melléklet tartalmazza, intézményei vonatkozásában vagyonnyilatkozat tételi kötelezettséggel járó munkaköröket a rendelet 4. melléklete tartalmazza.