Kengyel Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2023. (IX. 1.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2023. 10. 01

Kengyel Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2023. (IX. 1.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

2023.10.01.

Kengyel Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdésében és a 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában és a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A közszolgáltatás tartalma, a közszolgáltatással ellátott terület határa

1. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás (a továbbiakban: közszolgáltatás) az alábbi tevékenységekre terjed ki:

a) az ingatlanon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ideiglenes tárolására szolgáló gyűjtőhelyről történő begyűjtésére, továbbá az elszállítást végző közszolgáltató részére átadott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek az ártalmatlanítás céljából történő elszállítására,

b) az a) pontban foglaltak szerint összegyűjtött és elszállított szennyvíz ártalmatlanítása céljából a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek az arra kijelölt szennyvíztisztító telepen történő elhelyezésére.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó kötelező közszolgáltatással ellátott terület határa: Kengyel község közigazgatási határa.

2. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése

2. § (1) Kengyel község közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére irányuló közszolgáltatást az 1. mellékletben megjelölt közszolgálató (a továbbiakban: Közszolgáltató) látja el, Kengyel Községi Önkormányzattal (a továbbiakban: Önkormányzat) kötött közszolgáltatási szerződés alapján.

(2) Kengyel község közigazgatási területén lévő ingatlanokon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a Közszolgáltató a 2. mellékletben megjelölt szennyvíztisztító telepen köteles elhelyezni.

II. Fejezet

A közszolgáltatás ellátásának rendje

3. Az Önkormányzat közszolgáltatással kapcsolatos feladatai

3. § A közszolgáltatás tekintetében az Önkormányzat feladata:

a) a közszolgáltatás körébe tartozó a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz rendszeres átvételének, elszállításának és ártalmatlanításának megszervezése, ellenőrzése,

b) a közszolgáltatás ellátására közszolgáltató kiválasztása, a közszolgáltatóval közszolgáltatási szerződés megkötése.

4. A közszolgáltató és az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei

4. § (1) A közszolgáltató a közszolgáltatást a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási tevékenység részletes szabályiról szóló 455/2013. (XI. 29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) által meghatározott feltételek szerint köteles ellátni.

(2) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a begyűjtés helyéről előzetes telefonon történő bejelentés alapján, a bejelentést követő 5 munkanapon belül köteles begyűjteni és végleges ártalommentes elhelyezés végett a 2. § (2) bekezdésben megjelölt helyre szállítani.

5. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező vagy az ideiglenes tárolásra szolgáló közműpótló létesítmények ürítéséből származó, illetve közüzemi csatornahálózatba vagy más befogadóba, továbbá szennyvíztisztítóba nem vezetett háztartási szennyvizet a környezetvédelmi és a közegészségügyi előírások, illetve az egyéb hatósági előírások szerint gyűjteni, valamint a közszolgáltatónak átadni.

(2) A közszolgáltatás igénybevételét a 4. § (2) bekezdésében meghatározott módon az ingatlantulajdonosnak kell megrendelni a közszolgáltatótól.

(3) Az ingatlantulajdonos az összegyűjtött és ideiglenesen tárolt szennyvizet a 2. § (1) bekezdésben megjelölt közszolgáltatóval köteles elszállíttatni.

(4) A szennyvíz elszállítását arra jogosulatlan személlyel az ingatlantulajdonos nem végeztetheti el.

(5) Az ingatlantulajdonos köteles megfelelő rendszerességgel elvégeztetni a közszolgáltatást. Az elvégzéshez köteles a szükséges feltételeket biztosítani, így különösen a gyűjtőhely megközelíthetőségét a szállítójármű számára oly módon, hogy az elláthassa feladatát.

(6) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatásért a 3. mellékletben meghatározott mértékű díjat köteles fizetni a közszolgáltatónak.

(7) Az ingatlantulajdonos jogosult a közszolgáltatással, munkavégzéssel kapcsolatban a közszolgáltatónál panaszt tenni.

5. A közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződés tartalmi elemei

6. § A közszolgáltatási szerződésben rögzíteni kell a Korm. rendelet közszolgáltatási szerződés tartalmi elemeire vonatkozó rendelkezéseit.

6. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtéséről és elszállításával kapcsolatos kötelezettségek, a közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei

7. § (1) Az ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlana területén belül zárt, vízzáró kivitelű közműpótló létesítményben köteles gyűjteni.

(2) A közműpótló létesítménybe csak háztartási szennyvíz vezethető. Az ingatlantulajdonos nem helyezhet el a közműpótló létesítményben a begyűjtés, ürítést végző vagy más személyek élet és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és műtárgyainak állagát veszélyeztető, mérgező, tűz és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb veszélyes anyagot.

(3) Az ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a közszolgáltató a mindenkori jogszabályi előírások figyelembevételével, megfelelő intézkedések mellett megtagadhatja annak elszállítását.

(4) A közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve a (3) bekezdésben foglaltakat és azt az esetet, ha a szennyvíz az arra kijelölt átadási helyen szennyvízelhelyező törzshálózatba vagy szennyvízelvezető műbe jogszabály alapján nem helyezhető el.

7. A közszolgáltatás díja

8. § (1) A közszolgáltatás díja a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/D. §-ában foglaltak figyelembevételével került meghatározásra. Az érvényes díjtételeket a 3. melléklet tartalmazza.

(2) A közszolgáltató a díjat a közszolgáltatás elvégzését követően azonnal, a helyszínen készpénzfizetési számla alapján jogosult beszedni.

8. Kedvezmények, mentességek

9. § Kengyel Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az ingatlantulajdonos részére a közszolgáltatási díjfizetésre vonatkozóan kedvezményt, mentességet nem állapít meg.

9. Személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések

10. § (1) Az ingatlantulajdonosok nyilvántartásáról külön jogszabályban meghatározottak szerint a közszolgáltató gondoskodik.

(2) A közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonos személyes adatainak kezelésével összefüggésben a mindenkori hatályos adatvédelmi rendelkezést betartani.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

11. § Ez a rendelet 2023. október 1-jén lép hatályba.

12. § Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvvel összeegyeztethető rendelkezéseket tartalmaz.

13. § Hatályát veszti a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról szóló 16/2013. (XI. 22.) önkormányzati rendelet.