Kengyel Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2023. (X. 12.) önkormányzati rendelete

a természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás 2023. évi jogosultsági feltételeiről

Hatályos: 2023. 10. 13

Kengyel Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2023. (X. 12.) önkormányzati rendelete

a természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás 2023. évi jogosultsági feltételeiről

2023.10.13.

Kengyel Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikkének (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. Értelmező rendelkezések

1. § E rendeletet a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) és a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelettel együtt kell alkalmazni, továbbá a nem szabályozott kérdésekben és a jelen rendeletben használt fogalmak meghatározásánál a felsorolt jogszabályokban meghatározottak az irányadók.

2. Eljárási rendelkezések

2. § (1) A szociális tűzifa iránti kérelmeket 2023. október 30. napjától 2023. november 10. napjáig lehet benyújtani a Kengyeli Polgármesteri Hivatalban. A kérelem benyújtására meghatározott határidő elmulasztása jogvesztő.

(2) A kérelmet az 1. melléklet szerinti nyomtatvány kitöltésével kell benyújtani.

(3) A kérelemhez mellékelni kell a kérelem benyújtását megelőző hónapra vonatkozó jövedelemigazolásokat.

(4) A kérelem benyújtásával egyidejűleg a kérelmezőnek nyilatkoznia kell, hogy használatában lévő, fatüzelésre alkalmas berendezéssel rendelkezik. A berendezés meglétét az önkormányzat ellenőrizheti.

3. § A támogatási kérelmek elbírálásakor a 6. § (2) bekezdésében meghatározott feltételeknek is megfelelő kérelmezőket kell előnyben részesíteni. Azon kérelmezők részére, akik csak a 6. § (1) bekezdésében meghatározott feltételnek felelnek meg, támogatás csak akkor állapítható meg, ha a 6. § (2) bekezdésének is megfelelő valamennyi kérelmező részére a támogatás megállapításra került és a támogatásra nyitva álló keret még nem merült ki.

4. § A támogatás átvételét a jogosult a 2. melléklet szerinti átvételi elismervény aláírásával igazolja.

5. § A kérelmekről átruházott hatáskörben Kengyel Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Egészségügyi, Szociális, Művelődési és Oktatási Bizottsága dönt.

II. Fejezet

Szociális célú tűzifa támogatás

3. A szociális rászorultság alapjai

6. § (1) Szociális célú tűzifa támogatás akkor ítélhető meg, ha a kérelmező háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 300%-át, egyedül élő esetén a szociális vetítési alap összegének 320%-át és fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel rendelkezik.

(2) A támogatás elbírálása során előnyben kell részesíteni azokat a kérelmezőket, akik

a) az Szt. szerinti aktív korúak ellátására, vagy

b) időskorúak járadékára, vagy

c) természetbeni vagy pénzbeli formában nyújtott települési támogatásra, különösen lakhatási célú települési támogatásra jogosultak, vagy

d) családjukban a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelnek.

(3) Ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak, egy alkalommal állapítható meg támogatás, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

4. A támogatás mértéke

7. § Lakóingatlanonként legfeljebb 5 erdei m3 tűzifa állapítható meg.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

9. § Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvvel összeegyeztethető rendelkezéseket tartalmaz.