Kengyel Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2024. (II. 9.) önkormányzati rendelete

Kengyel Községi Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 10

Kengyel Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2024. (II. 9.) önkormányzati rendelete

Kengyel Községi Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.02.10.

Kengyel Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Kengyel Községi Önkormányzatra, valamint az önkormányzat költségvetésében szereplő költségvetési szervekre.

2. Az önkormányzat költségvetési szervei

2. § Az önkormányzat költségvetési szervei:

a) önállóan működő és gazdálkodó szerv: Kengyeli Polgármesteri Hivatal.

b) önállóan működő költségvetési szerv:

ba) Napsugár Művészeti Modellóvoda és Minibölcsőde

bb) Kengyeli József Attila Művelődési Ház és Könyvtár

bc) Kengyeli Egyesített Szociális Intézmény

3. § A 2. §-ban felsorolt költségvetési szervek a címrendben önálló címet alkotnak, melyet a 7. melléklet tartalmaz.

II. Fejezet

Részletes rendelkezések

3. A költségvetés bevételei és kiadásai

4. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2024. évi

a) Költségvetési bevételét 1.229.962 eFt főösszeggel

aa) Önkormányzati működési támogatásai 478.405 eFt

ab) Működési célú támogatások államháztartáson belülről 111.449 eFt

ac) Működési bevételek 65.375 eFt

ad) Közhatalmi bevételek 52.500 eFt

ae) Maradvány igénybevétel 522.233 eFt

b) Költségvetési kiadását 1.229.962 eFt főösszeggel

ba) Személyi juttatások 402.824 eFt

bb) Járulékok, szociális hozzájárulási adó 52.350 eFt

bc) Dologi kiadások 272.279 eFt

bd) Ellátottak pénzbeli juttatásai 14.080 eFt

be) Támogatások 2.850 e Ft

bf) Felhalmozási kiadások 469.142 eFt

c) Államháztartáson belüli megelőlegezés törlesztése 16.437 eFt

d) Egyenlegét 0 eFt hiánnyal

e) Az intézmények intézményfinanszírozási bevételeit: 456.033 eFt-ban

f) Az önkormányzat intézményfinanszírozási kiadásait: 456.033 eFt-ban állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási célú műveletek bevételeit és kiadásait az 1. melléklet és a 8. melléklet alapján határozza meg a képviselő-testület.

(3) A költségvetésbe beépülő intézmények részletes bevételeit és kiadásait a 2. melléklet, a 3. melléklet, a 4. melléklet, az 5. melléklet és a 6. melléklet alapján határozza meg a képviselő-testület.

(4) A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatok mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 15. melléklet részletezi.

(5) A normatív hozzájárulásokat jogcímenként a képviselő-testület a 14. melléklet alapján hagyja jóvá.

4. A költségvetés részletezése

5. § (1) Kengyel Községi Önkormányzat 2024. évi hitelállományát és törlesztésének alakulását lejárat és eszközök szerint a 19. melléklet részletezi.

(2) Az önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapítását a 20. melléklet, a gördülő tervezését a 21. melléklet tartalmazza.

(3) Az önkormányzat költségvetésében szereplő tárgyi eszköz beszerzés kiadásainak részletezését, valamint a felújítási kiadásokat felújításonként a 16. melléklet szerint határozza meg a képviselő-testület.

(4) Az önkormányzat költségvetésében szereplő szociális kiadásait a 18. melléklet részletezi.

(5) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 17. melléklet szerint hagyja jóvá a képviselő-testület.

(6) A 2. § (2) bekezdésében megállapított önkormányzati bevételek és kiadások megoszlását, az éves létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát feladatonként az 1. melléklet szerint határozza meg a képviselő-testület. (a 8. melléklet, a 9. melléklet, a 10. melléklet, a 11. melléklet, a 12. melléklet, a 13. melléklet, a 22. melléklet, a 23. melléklet, a 24. melléklet)

(7) A finanszírozási célú pénzügyi műveletekkel kapcsolatos hatásköröket a képviselő-testület fenntartja magának.

5. Engedélyezett álláshelyek alakulása

6. § (1) A képviselő-testület az Önkormányzat által 2024. évben engedélyezett létszámát 2024. január 1-jétől 127 főben állapítja meg:

a) Kengyeli Polgármesteri Hivatal: 13 fő

b) Kengyeli Napsugár Modellóvoda és Minibölcsőde: 22 fő

c) Kengyeli József Attila Művelődési Ház és Könyvtári: 3 fő

d) Kengyeli Egyesített Szociális Intézmény: 19 fő

e) Önkormányzati alkalmazottak: 9 fő

(2) A közfoglalkoztatottak létszám-előirányzata: 51 fő.

6. A személyi kiadásokkal kapcsolatos rendelkezések

7. § (1) A képviselő-testület a közszolgálati tisztviselők illetményalapját 2024. évben 60.000,- Ft mértékben hagyja jóvá.

(2) A képviselő-testület a köztisztviselők cafeteria juttatását 2024. évben 300.000,- Ft/fő/év mértékben hagyja jóvá.

7. A költségvetés végrehajtásának szabályai

8. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) A költségvetési hiány elkerülése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(3) A képviselő-testület a nyilvántartott és eredménytelen behajtási intézkedés után is fennálló követelések leírása engedélyezésének hatásköreit az alábbiak szerint határozza meg:

a) 100 e Ft alatt a jegyző és a polgármester engedélyezi

b) 100 e Ft felett a Képviselő-testület engedélyezi.

(4) A (3) bekezdésben szereplő értékhatár értelmezésénél az éven túli követelések adósonként számítandók.

(5) Folyószámla-hitel (likvidhitel) igénybevételét szükség szerint engedélyezheti a képviselő-testület, amely hitel igénybevétele a mindenkori pénzügyi szükségletek függvényében történhet.

(6) A képviselő-testület a költségvetési egyensúly megőrzése, valamint a minimális hitelfelvétel érdekében az alábbi intézkedéseket rendeli el:

a) A zárszámadási rendelet hatálybalépéséig a várható pénzmaradvány terhére kötelezettség nem vállalható.

b) E rendelet mellékletében meghatározott kiadási előirányzatok nem léphetők túl, azokra többletkötelezettség nem vállalható.

c) Fedezet hiányában vállalt, ellenjegyzés nélküli kötelezettségvállalásból adódó kifizetés nem történhet.

d) A fejlesztési és felújítási feladatok csak a teljes források – támogatások, átvett pénzeszközök, fejlesztési bevételek – biztosítása esetén indíthatók.

e) Települési rendezvények tartására csak az önkormányzat előzetes engedélyével kerülhet sor, amelyre a rendezvény részletes költségvetését is be kell nyújtani.

(7) A polgármester az önkormányzat nevében – a képviselő-testület előzetes jóváhagyása nélkül – nettó 1.000.000,- Ft-ig vállalhat kötelezettséget, melyről a döntést követő soros képviselő-testületi ülésen beszámol.

8. Az előirányzatok módosítása

9. § (1) Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönthet.

(2) A költségvetési szervek bevételi és kiadási előirányzatai saját hatáskörben módosíthatók, a kiadási előirányzatok egymás között átcsoportosíthatók. A polgármester a saját hatáskörben végrehajtott módosításokról, átcsoportosításokról a képviselő-testületet harminc napon belül tájékoztatja.

(3) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(4) A bevételi előirányzat módosításával együtt járó kiadási előirányzat módosítása tartós kötelezettségvállalást nem jelenthet, és nem járhat együtt többlettámogatási igénnyel.

(5) A képviselő-testület – az első negyedév leteltével – negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(6) Az évközben engedélyezett központi pótelőirányzatok felosztásáról a polgármester dönt, mely döntéséről a képviselő-testületet a következő negyedéves előirányzat módosítással –előterjesztésében –, a költségvetési rendelet egyidejű módosítására tett javaslattal tájékoztatja.

(7) A (6) bekezdésben nem szereplő központi előirányzatok miatti költségvetési rendelet módosításáról a képviselő-testület dönt.

(8) Az egészségügyi alapellátást az Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közvetlenül finanszírozza. Az e célra tervezett előirányzat a megkötésre kerülő finanszírozási szerződés alapján változhat.

9. A gazdálkodás szabályai

10. § (1) Belső szabályzatban rögzíteni szükséges a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembevételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani.

(2) A polgármesteri hivatal, valamint a költségvetési szervek az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezeti.

10. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

11. § (1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző felelős.

(2) Az önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról a független belső ellenőr útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

13. § (1) E rendelet rendelkezéseit 2024. január 1. napjától kell alkalmazni.

(2) Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvvel összeegyeztethető rendelkezéseket tartalmaz.