Kengyel Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2024. (I. 26.) önkormányzati rendelete

a Kengyel Községi Önkormányzat fenntartásában működő Kengyeli Egyesített Szociális Intézményben biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátások térítési díjának megállapításáról szóló 10/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 01

Kengyel Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2024. (I. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.01.
a Kengyel Községi Önkormányzat fenntartásában működő Kengyeli Egyesített Szociális Intézményben biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátások térítési díjának megállapításáról szóló 10/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendeletének módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Kengyel Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a Kengyel Községi Önkormányzat fenntartásában működő Kengyeli Egyesített Szociális Intézményben biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátások térítési díjának megállapításáról szóló 10/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló önkormányzati rendelethez:
Általános indokolás
A rendelet-tervezet előkészítése során figyelembevételre került a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény és a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendeletben foglalt szabályok.
Kengyel Községi Önkormányzat a fenntartásában működő Kengyeli Egyesített Szociális Intézmény keretein belül biztosítja a szociális alapszolgáltatásokat és a szakosított ellátást is (együtt: személyes gondoskodás).
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 115. § (1) bekezdése értelmében az intézményi térítési díj a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként megállapított összeg. A jogszabályi kötelezettség alapján az intézményi térítési díjat a fenntartó tárgyév április 1-jéig állapítja meg. Az intézményi térítési díj összege nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget, ettől azonban negatív irányban el lehet térni. Az intézményi térítési díj év közben egy alkalommal korrigálható.
A folyamatos áremelkedések indokolttá tették a rendelet felülvizsgálatát és két esetben a térítési díj emelését.
A rendelet-tervezet a fenti szabályok figyelembevételével készült el.
Részletes indokolás
A rendelet 1. §-ához
A szociális étkeztetés, a házi segítésgnyújtás és az idősek bentlakásos otthona napi térítési díjának emeléséről rendelkezik.
A rendelet 2. §-ához
Hatályba lépési és hatályon kívül helyező rendelkezés.
A rendelet 3. §-ához
Jogharmonizációs záradék, az Európai Unió jogának való megfelelést tartalmazza.