Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/1999. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

Rákócziújfalu Község díszpolgára kitüntető cím alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2002. 08. 28- 2009. 09. 29

Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/1999. (XII.15.) önkormányzati rendelete

Rákócziújfalu Község díszpolgára kitüntető cím alapításáról és adományozásának rendjéről

2002.08.28.

Rákócziújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1. §. (6). bekezdés a.) pontjában és a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló 1991. évi XXXI. törvény 7. §. (1). bekezdésében meghatározottak alapján, attól a céltól vezérelve, hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésben részesíthesse, valamint személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és utókor elé, megalapítja a „Rákócziújfalu Község díszpolgára” kitüntető címet.

A díszpolgári cím

1. § (1) A község díszpolgára kitüntető cím adományozható annak a magyar állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával, vagy egész életművével mind Rákócziújfalu település, mind pedig országosan olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárul a település jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

(2) A díszpolgári kitüntető címmel külön erre a célra készített díszoklevél és emlékserleg jár.

(3)1 Nem adományozható díszpolgári cím olyan személynek, akit magyar bíróság jogerősen szabadságvesztés büntetéssel sújtott, vagy mellékbüntetésként közügyektől eltiltott.

2. § (1) A község díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamit élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek e rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

(2) A község díszpolgára az Önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos, és lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg.

(3) A díszpolgári címmel kitüntetett személy díjtalanul látogathatja az Önkormányzat közművelődési intézményét, valamint valamennyi közművelődési és művészeti jellegű rendezvényét.

Az elismerés adományozásának rendje

3. § (1) A díszpolgári cím az évente egy alkalommal előre meghatározott időpontban rendezett ünnepségen kerülhet átadásra.

(2)2 Az elismerés odaítéléséről az Ügyrendi Bizottság javaslata alapján a képviselő-testület dönt.

(3) A Képviselő-testület az odaítélésről minősített szótöbbséggel dönt.

(4) A díszpolgári kitüntető cím adományozásáról szóló oklevelet és díszserleget a polgármester adja át. Az adományozást határozat formájában jegyzőkönyve kell foglalni, és meg kell indokolni.

A díszpolgári díszoklevél tartalma

4. § (1) A díszpolgári díszoklevél tartalmazza:

- az adományozó megjelölését

- a díszpolgári címet adományozó határozat számát és keltét

- az adományozott nevét

- az adományozás keltét

- a polgármester és a jegyző aláírását

- a Képviselő-testület pecsétjét

(2) A díszpolgári cím adományozásáról a Polgármesteri Hivatalban nyilvántartást kell vezetni.

Az elismerés visszavonása

5. § (1) A díszpolgári cím visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott. Ebben az esetben az elismerést vissza kell vonni.

(3) A díszpolgári cím visszavonásáról a Képviselő-testület minősített többséggel határoz.

Záró rendelkezések

6. § A rendelet kihirdetésének időpontja 1999. december 15. napja.

1

Az 1. § (3) bekezdését a Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2002. (VIII. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

2

A 3. § (2) bekezdése a Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2002. (VIII. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.