Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2001. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete

a BURSA HUNGARICA Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázat szabályzatáról

Hatályos: 2002. 10. 30- 2014. 08. 14

Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2001. (VIII.29.) önkormányzati rendelete

a BURSA HUNGARICA Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázat szabályzatáról

2002.10.30.

Preambulum:

Rákócziújfalu Községi Önkormányzat képviselő-testülete a többször módosított helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazása alapján - tekintettel a Bursa Hungarica Felsőoktatási ösztöndíjrendszerről szóló 12/2001.(IV.28.) sz. OM rendeletben foglaltakra és az OM által meghatározott Általános Szerződési feltételekre – a felsőoktatási önkormányzati ösztöndíjpályázat helyi szabályzatáról az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet célja

1. § A Rákócziújfalu községben állandó lakhellyel rendelkező szociálisan rászoruló felsőoktatási intézményben tanulmányokat folytató, illetve felsőfokú intézménybe jelentkezni kívánó fiatalok anyagi támogatása.

A pályázók köre

2. § (1) „A” típusú ösztöndíjpályázatot nyújthatnak be Rákócziújfalu területén állandó lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű, magyar állampolgárok:

- akik állami felsőoktatási intézményben, illetve az Oktatási Minisztérium és az intézmények közötti megállapodás alapján nem állami felsőoktatási intézményben folyó nappali tagozatos, államilag finanszírozott első alapképzésben, első kiegészítő alapképzésben, első szakirányú továbbképzésben, valamint első akkreditált iskolarendszerű felsőfokú szakképzésben vesznek részt.

(2) „B” típusú ösztöndíjpályázatot nyújthatnak be Rákócziújfalu tarületén állandó lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű, magyar állampolgárok:

- akik a benyújtás évében utolsó éves érettségi előtt álló középiskolások, illetve felsőfokú diplomával nem rendelkezők, felsőoktatási intézménybe felvételt még nem nyertek, de érettségivel rendelkeznek és állami felsőoktatási intézménybe, illetve az Oktatási Minisztérium és az intézmények közötti megállapodás alapján nem állami felsőoktatási intézményben folyó nappali tagozatos, államilag finanszírozott első alapképzésre, első kiegészítő alapképzésre, első szakirányú továbbképzésre, valamint első akkreditált iskolarendszerű felsőfokú szakképzésre kívánnak jelentkezni.

(3) Az „A” típusú ösztöndíjra pályázhatnak a tanulmányaik utolsó évét megkezdő hallgatók is, ők a támogatást csak 5 hónapra kaphatják meg.

(4) Azok a hallgatók is pályázatot nyújthatnak be, akiknek hallgatói jogviszonya a felsőoktatási intézménnyel a pályázás időpontjában szünetel (pl. tanulmányaik halasztása miatt.)

(5) A 12/2001.(IV.28.) sz. OM rendelet értelmében nem részesülhetnek Bursa Hungarica támogatásban a rendvédelmi és katonai felsőoktatási intézmények hallgatói.

A pályázat benyújtása, és elbírálása

3. § (1) Az ösztöndíj elbírálása kizárólag szociális rászorultság alapján, a pályázó tanulmányi eredményétől függetlenül történik.

(2) A pályázatokat az e rendelet 1. sz. mellékletében meghatározott határnapig a Polgármesteri Hivatalba kell benyújtani.

(3) A pályázat a Polgármesteri Hivatalban igényelhető, pályázati űrlapon nyújtható be, melyhez meghatározott iskolai igazolást kell csatolni.

(4) A szociális rászorultság igazolására a pályázó köteles pályázatához mellékelni a szülők, együtt élő családtagok (ha jövedelemmel rendelkezik önmaga) jövedelemigazolását, valamint a családtagok és a pályázó vagyonnyilatkozatát.

(5) A pályázó szociális rászorultsága igazolására köteles megadni a maga és a vele egy háztartásban élők egy főre jutó havi jövedelmének forint összegét. (A jövedelem definícióját a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 4. § (1) bekezdése alapján kell meghatározni.

4. § A pályázó a pályázati űrlapon köteles feltüntetni, személyi és egyéb adatait: név, állandó lakcím, levelezési cím, anyja neve, személyigazolvány száma, születési helye és ideje, bankszámlaszáma, felsőoktatási intézmény, kar, szak, szakpár, információ arról, hogy előreláthatóan hány félév van vissza tanulmányaiból, jelenlegi középiskola, jelenlegi munkakör, felsőoktatási intézmény, ahol tanulmányokat kíván folytatni. A pályázó az intézmények, karok és szakok teljes nevét köteles megadni.

A pályázat bírálati szempontjai

5. § (1)1 Az önkormányzat azokat a hátrányos helyzetű, nehéz anyagi körülmények között élő, felsőoktatási intézményben tanulmányokat megkezdeni kívánó, illetve folytató hallgatókat részesíti ösztöndíjban, akiknek havi jövedelme, vagy családjuk 1 főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át.

(2) A pályázók rangsorolásának további szempontjai:

- árva, vagy félárva,

- családjában lévő eltartottak száma 3 vagy annál több,

- gyermeket nevel, egyedül neveli gyermekét,

- eltartója (szülője) munkanélküli, vagy öregségi nyugdíjban részesül.

A pályázat elbírálása

6. § (1) Az Egészségügyi és Szociális Bizottság határidőn túl benyújtott, vagy formailag nem megfelelő (mellékleteiben hiányos) pályázatokat a bírálatból kizárja és a kizárást írásban indokolja.

(2) Az elbírálás során a bírálatot végző kizárólag a pályázók szociális rászorultságának objektív vizsgálatára tekintettel jár el.

(3) A bírálatot végző jogosult környezettanulmány készíttetésével megbizonyosodni arról, hogy a pályázó által szolgáltatott adatok a valóságnak minden tekintetben megfelelnek.

(4) A határidőn belül benyújtott formailag megfelelő pályázatokat a bíráló érdemben elbírálja, és döntését írásban indokolja. A pályázat elbírálása során meghatározásra kerül a nyertes pályázók neve, az Önkormányzat által megítélt havi támogatás összege, és a nyertes pályázatok rangsora.

(5) A döntést követő 3 napon belül a bírálatot végző az Önkormányzat hirdetőtábláján a támogatásban részesített ösztöndíjasok listáját nyilvánosságra hozza, és a támogatás folyósításához szükséges további lépéseket megteszi.

(6) A pályázat összege: minimum 1.000.- Ft/hó, de minden esetben 100,- Ft-tal osztható összeg.

(7) A bíráló döntése ellen 8 napon belül a Polgármesteri Hivatalba benyújtott a Képviselő-testületnek címzett illetékmentes fellebbezéssel lehet élni.

(8) Az elnyert ösztöndíjat, közvetlen adó- és TB járulékfizetési kötelezettség nem terheli, azonban az adóalapot növelő jövedelemnek számít.

(9)2 A 2003. évre benyújtott pályázatokat a bírálati határidő közelsége miatt a képviselő-testület bírálja el.

Az ösztöndíj időtartama

7. § (1) Az „A” típusú pályázat - a főiskolai tanulmányokat folytatók - esetén 10 hónap (azaz két egymást követő tanulmányi félév), az ösztöndíj újrapályázható.

(2) A „B” típusú pályázat - a főiskolai tanulmányaikat megkezdeni kívánók - esetén 3x10 hónap, (azaz hat egymást követő tanulmányi félév).

(3) Az utolsó tanulmányi évüket megkezdők esetén a folyósítás időtartama 5. hónap.

A támogatás folyósítása

8. § (1) Az ösztöndíj csak abban az esetben kerül folyósításra, ha az ösztöndíj folyósításának időtartama alatt a pályázó beiratkozott hallgatója a felsőoktatási intézménynek.

(2) Az ösztöndíj folyósítása - a folyósítás határidejének módosulása nélkül – szünetel azokra a tanulmányi félévekre, amelyekre az ösztöndíjas nem iratkozik be.

(3) ”B” típusú pályázatok esetén a pályázók szociális rászorultságát az Önkormányzat évente egyszer felülvizsgálja, és az Önkormányzat 2 tanulmányi félévenként jogosult a megítélt ösztöndíj visszavonására.

(4) A pályázó köteles az Önkormányzat irányába haladéktalanul tájékoztatást adni, hallgatói jogviszonyának, illetve szociális helyzetének változása esetén.

(5) Az Önkormányzat határozatban visszavonja a támogatást, ha támogatásban részesített a településről elköltözik. A támogatás megvonására csak a következő félévtől kerülhet sor.

(6) A hallgató a jogosulatlanul felvett ösztöndíjat köteles visszafizetni.

(7) Az Önkormányzat kötelezettséget vállal arra, hogy az által megítélt havi támogatási összegeket 10 hónapon keresztül akkor is az általa támogatásban részesített pályázók rendelkezésére bocsátja, ha a támogatásban részesített pályázók részére sem a Megyei Önkormányzat, sem az Oktatási Minisztérium nem folyósít kiegészítő támogatást.

(8) A megítélt ösztöndíjak összegét a helyi Önkormányzat félévenként előre, a BURSA HUNGARICA Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat bankszámlájára egyösszegben átutalja, és az átutalásról szóló bizonylat másolatát a Felsőoktatási Pályázatok Irodája részére haladéktalanul megküldi.

Az ösztöndíjakat a pályázók részére a Magyar Államkincstár folyósítja.

Az Önkormányzat által megítélt és folyósított ösztöndíjak fedezetét, az Önkormányzat költségvetési rendeletében e célra elkülönített összeg biztosítja.

9. § A pályázattal kapcsolatos tárgyévi határidőket az e rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

10. § A rendelet hatályba lépésének ideje: 2001. augusztus 29.

1

Az 5. § (1) bekezdése a Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2002. (X. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 6. § (9) bekezdését a Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2002. (X. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.