Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2011. (VI. 22.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és az eseményekhez kapcsolódó díjak mértékéről

Hatályos: 2017. 05. 18- 2021. 02. 26

Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2011. (VI. 22.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és az eseményekhez kapcsolódó díjak mértékéről

2017.05.18.

Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet (továbbiakban Atvr) 42/A. §. (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint a 15/A. § (6)-(7) bekezdésében meghatározott feladatkorában eljárva az alábbi rendeletet alkotja meg:

I. Fejezet

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Rákócziújfalu község közigazgatási területén történő házasságkötések kapcsán az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevő természetes személyekre terjed ki.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. Anyakönyvi esemény: házasságkötés

2. Hivatali helyiség: Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Polgármesteri Hivatala házasságkötési eljárásainak hivatalos helyszíne: Polgármesteri Hivatal tanácskozó terme (5084 Rákócziújfalu, Sallai I. út 26..)

3. Hivatali munkaidő: Rákócziújfalu Község Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarendje.

4. Hivatali munkaidőn túli idő: péntek 14.00-17.00 óráig, szombat 9.00-18.00 óráig.

5. Rendkívüli körülmény: valamely házasulónak a mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota

6. Külső helyszín: a hivatali helyiségen kívüli helyiség

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi események engedélyezésének szabályai

3. § (1)1

(2) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésre irányuló kérelmet a házasságkötési szándék bejelentésével egy időben írásban kell benyújtani.

(3) A kérelmet a jegyző bírálja el.

(4) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető meggyőződött ezen helyiség házasságkötésre való alkalmasságáról, Külső helyszínen kizárólag olyan hely fogadható el, ahol az esemény méltósága tekintélye nem csorbul, illetve a személyi adatok és az anyakönyv megfelelő védelme biztosított.

(5) Sem a hivatali helyiségen kívüli sem a hivatali időn kívüli anyakönyvi esemény a más jegyzőkönyvvel előjegyzésbe vett anyakönyvi események lebonyolítását nem veszélyeztetheti.

(6) Egyházi szertartások helyszínén házasságkötés nem tartható. Vendéglátóhelyen egyedi elbírálás alapján megfelelő körülmények biztosítása esetén engedélyezhető a házasság megkötése.

Díjfizetési kötelezettség

4. § (1) Az anyakönyvi események megünneplése ingyenes szolgáltatás az anyakönyvvezető hivatali helyiségében való közreműködésével és gépi zeneszolgáltatással az e rendeletben foglaltak szerint.

(2) A hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn túli házasságkötésért fizetendő díjakat, valamint az eljáró anyakönyvvezetőt megillető díjat jelen rendelet melléklete tartalmazza.

(3) Mentesülnek a díjfizetési kötelezettség alól a kérelmezők (házasulandók), ha a hivatalos helyiségen kívüli házasságkötést rendkívüli körülmény miatt kérik.

(4) A díj megállapításánál az anyakönyvvezető közreműködését és a jelentkező többletszolgáltatás költségeit kell figyelembe venni.

(5) A díjfizetést a Polgármesteri Hivatal házipénztárába történő készpénz befizetéssel teljesíthetik a kérelmezők.

(6) A jegyző a hivatal helyiségen kívüli és munkaidőn túli házasságkötést – az egyéb feltételek megléte esetén – a díjfizetés megtörténte után engedélyezi.

(7) A összege a Polgármesteri hivatal bevételét képezi, abból az anyakönyvvezető díját és a házasságkötéshez szükséges kellékek beszerzését kell fedezni.

III. Fejezet

Záró rendelkezés

5. § Jelen rendelet 2011. június 23-án lép hatályba, rendelkezéseit az ezt követő eljárásokban kell alkalmazni.

1

A 3. § (1) bekezdését a Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2017. (V. 17.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.

2

Az 1. melléklet a Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2017. (V. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.