Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2013.(VIII.06.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről és elidegenítéséről

Hatályos: 2013. 09. 01- 2015. 02. 10


Rákócziújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének

14/2013.(VIII.06.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről és elidegenítéséről


Rákócziújfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1)-(2) bekezdésében, 4. § (3)-(4) bekezdésében,12. § (5) bekezdésében, 19. §-ában, 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében, 23. § (3) bekezdésében, 31. § (2) bekezdésében, 33. § (3) bekezdésében, 34. § (1) és (6) bekezdésében, és a 36. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének és elidegenítésének szabályairól az alábbi rendeletet alkotja:


  1. §

A rendelet célja

A rendelet célja, hogy a törvény és a polgári jog alapelveinek figyelembevételével megteremtse az önkormányzati tulajdonban lévő lakásokkal és nem lakás céljára helységekkel való eredményes gazdálkodás jogszabályi feltételeit.


  1. §

A rendelet hatálya

(1) E rendelet hatálya - a 2) bekezdésben foglaltak kivételével - az önkormányzat tulajdonában álló minden lakásra, /továbbiakban önkormányzati lakás/ - ideértve a szolgálati és egyéb bérlakásokat is - valamint az önkormányzat tulajdonában lévő nem lakás céljára szolgáló helyiségekre terjed ki.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki a helységek elidegenítése esetén az önkormányzat törzsvagyonához tartozó helységekre.


  1. Fejezet

Az önkormányzati lakások bérletére vonatkozó szabályok


Az önkormányzati lakások bérletére vonatkozó általános szabályok

  1. §

(1) Az önkormányzati lakásokra vonatkozó bérbeadói jogokat és kötelezettségeket – ha ettől a rendelet eltérően nem rendelkezik - a Polgármester gyakorolja.

(2) Ahol a törvény a felek megállapodására utal, ott a megállapodás tartalmát – a jogszabályokban meghatározottakon túl a bérbeadó részéről a Polgármester határozza meg.

(3) Önkormányzati lakás nem lakás céljára, csak kivételesen adható bérbe /kiemelkedően fontos önkormányzati érdek/, a bérbeadáshoz a Képviselő-testület döntése szükséges.


Az önkormányzati lakások bérbeadásának jogcímei

  1. §

Az önkormányzati lakásokat:

           a) szolgálati jelleggel,

           b) szociális jelleggel,

           c) költségelven, illetve

           d) bérleti jogviszony folytatása jogcímén          lehet bérbe adni.


Az önkormányzati szolgálati jellegű lakások bérbeadása

  1. §
  1. Az önkormányzati lakások közül szolgálati lakásként kell bérbe adni a Törvény hatálybalépésekor szolgálati lakásnak minősülő önkormányzati bérlakásokat.
  2. Az (1) bekezdésben meghatározott lakások azoknak a személyeknek adhatók bérbe, akik az önkormányzattal, vagy intézményeivel munkaviszonyban állnak.
  3. Az (1) bekezdésben meghatározott lakások költségalapú bérlakásként is bérbe adhatók, abban az esetben, ha a (2) bekezdésben meghatározott személyek között nincs olyan, aki a szolgálati jellegű bérbe adásra igényt tartana.
  4.  Az (1) bekezdésben meghatározott lakásokon túl, az egyéb önkormányzati lakások bérbe adása esetében - azonos feltételek esetén - előnyben kell részesíteni a (2) bekezdésben meghatározott személyeket.


  1. §
  1. Az önkormányzati lakás szolgálati jelleggel csak határozott időre, de legfeljebb a közszolgálati, közalkalmazotti jogviszony fennállásának időtartamára adható bérbe.
  2. Az (1) bekezdésben rögzített feltétel megszűnését követő 30 napon belül a bérlő köteles e lakást üres, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotba a bérbeadó rendelkezésére bocsátani. A bérleti jogviszony csak ezt követően szűnik meg.
  3. Ha az 5. § (2) bekezdésében meghatározott jogviszony azért szűnik meg, mert a bérlő nyugdíjra jogosulttá vált, a bérlő a bérleti jogviszony meghosszabbítását kezdeményezheti, feltéve, hogy nincs beköltözhető másik lakása.
  4. A (3) bekezdésben meghatározott esetben az újabb bérleti jogviszony létesítéséről a Képviselő-testület dönt.


  1. §
  1. Az önkormányzati lakás szolgálati jellegű bérbeadása iránti kérelmet a Rákócziújfalui Polgármesteri Hivatalba kell benyújtani.
  2. A beérkező kérelem (kérelmek) alapján a Polgármester dönt a bérlő személyéről.
  3. A szolgálati jelleggel bérbe adott önkormányzati lakásba a bérlő a Ptk. 685. § (2) bekezdésben meghatározott közeli hozzátartozóján kívül más személyt csak a bérbeadó hozzájárulásával fogadhat be.
  4. A szolgálati jelleggel bérbe adott lakás, vagy annak valamely helysége albérletbe és más egyéb célra nem adható ki.


Önkormányzati bérlakás bérbeadásának különös feltétele

8. §

A Polgármester igény esetén bérbe adhatja az üresen álló bérlakást.


Önkormányzati lakások szociális alapon történő bérbeadása

9. §

(1) Szociális alapon önkormányzati lakást a szociális körülményeik alapján rászorulónak minősültek vehetik bérbe.

(2) Szociálisan rászorulónak minősül az a személy, akiknek a vele együtt költözőkkel együtt:

a) az egy főre jutó havi nettó jövedelme a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 80%-át nem haladja meg, és

            b) létfenntartáshoz szükséges mértéken felül ingó vagyona nincs, továbbá

c) ingatlan vagyonnal nem rendelkezik, és 3 éven belül sem lakástulajdonnal, sem építési telekkel nem rendelkezett.

 10. §

  1. A beérkezett kérelmek alapján a bérlő személyének kiválasztásáról a Polgármester dönt.
  2. A bérleti szerződés határozott időre, maximálisan 3 évre szólhat.


Önkormányzati lakások költségelven történő bérbeadása

11. §

(1) A beérkezett kérelmek alapján a bérlő személyének kiválasztásáról a Polgármester dönt.

(2) A bérleti szerződés határozott időre – maximálisan 5 évre szólhat.

(3) A nem szociális alapon történő bérbeadás esetén a Polgármester döntése alapján a bérlő részére maximálisan két havi bérleti díjnak megfelelő óvadék köthető ki. A befizetett óvadék összege a bérleti jogviszony megszűnése esetén - amennyiben nem merül fel olyan körülmény, hogy a bérbeadónak szerződésszegés vagy lakbér illetve közüzemi díjhátralék címén az óvadékból kell kielégítenie, – egy összegben visszajár a bérlőnek.

(4) Az óvadék összegét a bérlő köteles a szerződéskötéssel egy időben megfizetni az Önkormányzat részére. Amennyiben az óvadék befizetése nem történik meg, a szerződés nem köthető meg.


Önkormányzati lakás bérlete, bérleti jogviszony folytatása jogcímein


12. §

Az önkormányzati lakás bérlőjének halála esetén a bérbeadó a bérlő tekintetében az eredeti lakásbérleti szerződést módosítja, ha van olyan személy, aki a Törvény 32. §-a alapján jogosult a lakásbérleti jog folytatására.


A bérlőtársi szerződés


13. §

(1) Az önkormányzati tulajdonú lakást több bérlő együttesen is bérelheti (bérlőtársak).

(2) A bérlőtársi szerződés megkötését a bérlő és a leendő bérlőtárs együttesen, írásban kérheti a bérbeadótól. A bérlőtársi jogviszony csak a bérbeadóval kötött szerződés megkötését követően jön létre.

(3) A házastársak együttes kérelmére bérlőtársi szerződést kell velük kötni.


A lakásba történő befogadás és albérlet szabályai

14. §

(1) Az önkormányzati tulajdonú lakásba a bérlő házastársán, gyermekén (örökbefogadott, - mostoha, - nevelt gyermek), unokáján, valamint szülőjén kívül más személyt csak a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával fogadhat be.

(2) A befogadáshoz történő hozzájárulás iránti kérelmet írásban kell a Rákócziújfalui Polgármesteri Hivatalba eljuttatni.

(3) Az önkormányzati tulajdonú bérlakás albérletbe nem adható.


A bérbeadó és bérlő jogai és kötelezettségei

15. §

(1) A bérbeadó a lakást komfortfokozatának megfelelő lakásberendezésekkel együtt, a bérleti szerződésben meghatározottak szerint rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban köteles átadni a bérlőnek.


(2) A bérbeadó a bérlet fennállása alatt a lakással összefüggő, törvényben meghatározott, ill. a szerződésben vállalt kötelezettségéért szavatol.

(3) A bérbeadó és a bérlő megállapodhatnak abban, hogy a lakást a bérlő teszi komfortfokozatának megfelelően rendeltetésszerű használatra alkalmassá. A megállapodásban meg kell határozni a felmerülő költségek megtérítésének módját.

16. §

(1) Bérlő az e rendeletben és a szerződésben meghatározott összegben és időpontban köteles a bérbeadó részére a lakbér összegét megfizetni.

(2) A bérlő és a vele együttlakó személyek, a lakást rendeltetésszerűen, a szerződésnek megfelelően használhatják.

(3) Bérlő köteles a lakás falainak, burkolatainak, ajtóinak, ablakinak és berendezéseinek karbantartásáról, felújításáról, pótlásáról gondoskodni. A bérleti szerződés lejártakor a bérlő a lakást köteles a rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban, a szerződésben és az átvételkor készült jegyzőkönyvben meghatározottak szerint a bérbeadónak átadni.

(4) Bérbeadó a bérlemény használatát évente ellenőrzi, melyet bérlő köteles biztosítani.


17. §

A Képviselő-testület a Ltv. 19. § (2) bekezdése alapján felhatalmazza a Polgármestert, hogy a bérleti szerződések tartalmát meghatározza, a rendeletben foglaltak betartásával.


A lakbér mértéke és emelésének rendje

18. §

(1) A Képviselő-testület a lakbérek mértékét az egyes használati jogcímeknek és lakás komfortfokozatának megfelelően az e rendelet 1. számú mellékletében foglaltak szerint határozza meg.

(2) A szociális alapon bérbe adott önkormányzati lakások testület által meghatározott bérleti díja a lakbértámogatás összegét is magában foglalja.

(3) A költségalapon bérbe adott önkormányzati lakásbérleti díja nem lehet kevesebb, mint a bérlakás üzemeltetésének, fenntartásának és felújításának költsége. Új építésű bérlakás esetén a lakbér – éves szinten – nem lehet kevesebb, mint a lakásra eső teljes beruházási költség 2%-a.

(4) Az önkormányzati lakás bérlője, az általa bérelt lakáshoz tartozó egyéb helységek után (garázs, gazdasági épület, stb.) használati díjat köteles fizetni.

Az egyéb helységekért fizetendő díj mértékét a Polgármester határozza meg, de az nem haladhatja meg a lakbér 25%-át.

(5) Az önkormányzati tulajdonú bérlakások bérleti díjainak emeléséről - a Pénzügyi, Ügyrendi és Oktatási Bizottság javaslata alapján - a Képviselő-testület évente rendeleti úton határoz.


A lakásbérlet megszűnése

19. §

(1) A lakásbérlet megszűnik, ha

a) bérleti szerződést a bérlő és a bérbeadó közös megegyezéssel megszünteti,

b) a bérlet határozott idejű időtartama lejár, vagy a feltétel bekövetkezik,

c) az arra jogosult felmond,

d) a bérlő meghal és nincs a lakásbérlet folytatásár jogosult személy,

e) a bérlő lakásbérleti jogviszonyát bíróság, vagy hatósági határozat megszünteti,

f) az önkormányzati lakás megsemmisül,

g) a bérlőt Magyarország területéről kiutasították.


(2) A bérbeadót azonnali felmondási jog illeti meg, ha az ingatlan bérlője két havi közüzemi tartozását vagy két havi lakbér tartozásának összegét felszólítást követően nem rendezi.


  1. Fejezet


Az önkormányzati tulajdonú nem lakás céljára szolgáló helységek bérletére vonatkozó szabályok

20. §

(1) A helységek felett a tulajdonosi jogokat a Képviselő-testület gyakorolja.

(2) A tulajdoni jogok gyakorlása a bérbeadási jogok gyakorlását, a bérbeadót terhelő kötelezettségek teljesítését, valamint a helységek bérbeadására, illetve a bérbeadói hozzájárulásra és a helység elidegenítésére irányuló eljárás lefolytatását jelenti.


21. §

(1) A kérelmet írásban kell benyújtani a Rákócziújfalui Polgármesteri Hivatalba.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell:

- a kérelmező nevét, címét, adott tevékenység folytatására feljogosító engedély másolatát és a bérbevétel várható időtartamát.

(3) A beérkezett kérelmek alapján a bérlő személyének kiválasztásáról, a bérleti díj mértékéről, valamint a bérleti jogviszony időtartamáról a Polgármester dönt.


22. §

(1) A bérbeadó a helységet jegyzőkönyv alapján köteles átadni a bérlőnek. A bérlő nem kérheti a bérbeadótól, hogy a helységet saját költségén az általa folytatni kívánt tevékenységnek megfelelően átalakítsa.

(2) A bérleti szerződésben fel kell tüntetni a helységben folytatandó tevékenységet. Ettől eltérő célra csak a bérbeadó hozzájárulásával, a bérleti szerződés egyidejű módosításával lehet használni a helységet. Amennyiben a bérlő a hozzájárulást nem szerzi meg, vagy az abban foglaltak be nem tartásával végzi a tevékenységet, az felmondási oknak minősül.


23. §

(1) A bérlő köteles gondoskodni:

- a helység burkolatainak, nyílászáróinak felújításáról, pótlásáról, szükségszerinti cserjéről,

- a helységben folytatott tevékenység következtében felmerülő felújításról, karbantartásról, pótlásáról,

- az épület, továbbá a hozzátartozó terület és érintett közterület tisztításáról, és a keletkezett szemét elszállítatásáról.

(2) A bérbeadó az (1) bekezdésben foglalt tevékenység elvégzését átvállalhatja, ha a bérlő a munkák ellenértékét megfizeti.

(3) A bérlő a helységet a bérleti jogviszony megszűnésekor rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban és felszereltséggel köteles, jegyzőkönyv alapján átadni.


24. §

(1) A bérlő a helységbe más személyt nem fogadhat be, bérlőtársi jogviszonyt nem létesíthet, a helységet, vagy annak egy részét albérletbe nem adhatja.

(2) A bérlő az önkormányzati tulajdonú helység bérleti jogát, írásban foglalt megállapodás alapján az Önkormányzat hozzájárulásával átruházhatja, vagy elcserélheti. A bérbeadói hozzájárulást írásba kell foglalni.

(3) A bérbeadói hozzájárulás feltétele, hogy a bérlőváltozás következtében gyakorolni kívánt tevékenység ne ütközzön jogszabályi előírásba, szakhatósági állásfoglalásba. A bérlőváltozás a helység közvetlen, vagy közvetett lakossági célú hasznosítását kell, hogy szolgálja.


III. Fejezet

A lakások és helységek elidegenítésének szabályai

25. §

(1) Az önkormányzati tulajdonú lakások és nem lakás céljára szolgáló helységek elidegenítésére, csak a jogszabályi és szerződési kötelezettségeknek megfelelő Képviselő-testületi döntést követően, az abban foglaltak alapján kerülhet sor.

(2) Az ingatlan vételárának meghatározására ingatlanszakértői vélemény alapján történhet.

(3) A bérlőt az ingatlanra vonatkozóan elővásárlási jog csak abban az esetben illeti meg, ha részére azt a bérleti szerződés biztosította.

(4) Az ingatlan teljes vételárát – az (5) bekezdésben rögzített kivétellel - az elidegenítésről szóló adásvételi szerződés megkötésekor kell az eladó Önkormányzat részére megfizetni.

(5) A vételár megfizetésére, részletfizetést, vagy vételárkedvezményt csak a Képviselő-testület engedélyezhet.


IV. Fejezet

Adatvédelemre vonatkozó rendelkezések

26. §

A bérbeadó - a jogszabályok keretei között – jogosult nyilvántartani és kezelni mindazokat a személyes adatokat, amelyek e rendelet alapján a bérbeadás feltételeinek megállapítása, megtagadása, a bérbeadói hozzájárulásról való döntés érdekében a tudomására jutnak.



V. Fejezet

Záró és átmeneti rendelkezések

27. §

(1) Jelen rendelet 2013. szeptember 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésének napján fennálló bérleti jogviszony annak szerződésben rögzített határidejéig változatlan feltételekkel fennmarad.

(3) E rendelet hatályba lépésével hatályát veszti Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzati tulajdonú lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 13/2011.(VII.7.) önkormányzati rendelete.


Rákócziújfalu, 2013. augusztus 06.



                                               Papp János                                      Balogh Edith

                                                polgármester                                          jegyző




1. sz. melléklet


Az önkormányzati tulajdonú lakások bérleti díjai jogcímenként, a lakások minőségének függvényében 2011. július 8-tól

1.) Szolgálati jelleggel bérbe adott lakások:

                        Összkomfortos:                    220.- Ft/m2/hó

                        Komfortos:                            180.- Ft/m2/hó

2.) Költségalapon bérbe adott lakások esetén:

                        Összkomfortos:                    300.- Ft/m2/hó

                        Komfortos:                            250.- Ft/m2/hó

                        Félkomfortos:                       200.- Ft/m2/hó

                        Komfort nélküli:                     150.- Ft/m2/hó

3.) Szociális jelleggel bérbe adott lakások esetén:

                        Összkomfortos:                    200.- Ft/m2/hó

                        Komfortos:                            150.- Ft/m2/hó

                        Félkomfortos:                       140.- Ft/m2/hó

                        Komfort nélküli:                     100.- Ft/m2/hó