Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2016. (XII.14.) önkormányzati rendelete

a Helyi Építési Szabályzatról szóló 9/2007. (XI.07.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 12. 29- 2016. 12. 29

Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2016. (XII.14.) önkormányzati rendelete

a Helyi Építési Szabályzatról szóló 9/2007. (XI.07.) önkormányzati rendelet módosításáról

2016.12.29.

Rákócziújfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Helyi Építési Szabályzatról szóló 9/2007. (XI.07.) önkormányzati rendeletét (továbbiakban R.) az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban Étv.) 62. § (6) bekezdés 6. pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, valamint az Étv. 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva; a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 28. § (1) bekezdése szerinti partnerségi egyeztetés lefolytatásával az alábbiak szerint módosítja:

1. § A R. 1. §-a címében a „A rendelet hatály, alkalmazása” szövegrész helyébe a „A rendelet hatálya, alkalmazása” szöveg lép.

1. § (1) A R. 2. §-a címében a „Az építési engedélyezés helyi szabályai” szövegrész helyébe a „Az építés általános helyi szabályai” szöveg lép.

(2) A R. 2. § (7) bekezdésben az „- istállótól: 10,00 m” szövegrész helyébe az „- istállótól: 15,00 m” szöveg lép.

(3) A R. 2. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:

„(8) Rákócziújfalu község területén a környezetterhelési határérték vonatkozásában az országos érvényű jogszabályi előírásokat kell alkalmazni.“

3. § (1) A R. 4. § (2) bekezdésben a „b) Az építési övezetben a kialakítható legkisebb telek területméret: 900 m2” szövegrész helyébe a „b) Az építési övezetben a kialakítható legkisebb telek területméret: 400 m2” szöveg lép.

(2) A R. 4. § (2) bekezdésben a „j) Az építési övezetben új lakóépület építése esetén a tetőhajlásszög 35-45° közé essen.” szövegrész helyébe a „j) Az építési övezetben új lakóépület építése esetén a tetőhajlásszög 25-45° közé eshet.” szöveg lép.

(3) A R. 4. § (2) bekezdésben a „- melléképületek a főépület mögött, legfeljebb a főépülettel megegyező építménymagassággal helyezhetők el.” szövegrész helyébe a „- melléképületek a főépület mögött, legfeljebb 3,50 m-es építménymagassággal helyezhetők el.” szöveg lép.

4. § (1) A R. 4. § (3) bekezdésben a „b) Az építési övezetben a kialakítható legkisebb telek-területméret: 700 m2” szövegrész helyébe a „b) Az építési övezetben a kialakítható legkisebb telek-területméret: 400 m2” szöveg lép.

(2) A R. 4. § (3) bekezdésben a „j) Az építési övezetben új lakóépület építése esetén a tetőhajlásszög 35-45° közé essen.” szövegrész helyébe a „j) Az építési övezetben új lakóépület építése esetén a tetőhajlásszög 25-45° közé eshet.” szöveg lép.

(3) A R. 4. § (3) bekezdésben a „- melléképületek a főépület mögött, legfeljebb a főépülettel megegyező építménymagassággal helyezhetők el.” szövegrész helyébe a „- melléképületek a főépület mögött, legfeljebb 3,50 m-es építménymagassággal helyezhetők el.” szöveg lép.

5. § (1) A R. 4. § (4) bekezdésben a „d) Az építési övezetben a beépítettség megengedett legnagyobb mértéke:25%” szövegrész helyébe a „d) Az építési övezetben a beépítettség megengedett legnagyobb mértéke:30%” szöveg lép.

(2) A R. 4. § (4) bekezdésben a „g) Zöldfelület legkisebb mértéke: 50%.” szövegrész helyébe a „g) Zöldfelület legkisebb mértéke: 40%.” szöveg lép.

(3) A R. 4. § (4) bekezdésben a „j) Az építési övezetben új lakóépület építése esetén a tetőhajlásszög 35-45° közé essen.” szövegrész helyébe a „j) Az építési övezetben új lakóépület építése esetén a tetőhajlásszög 25-45° közé eshet” szöveg lép.

(4) A R. 4. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az Lf 4 jelű építési övezetre vonatkozó előírások:
a) az építési övezetben elhelyezhető minden, az OTÉK által megengedett építmény,
b) az építési övezetben a kialakítható legkisebb telek területe: 1200 m2,
c) az építési övezetben megengedett beépítési mód: szabadon álló,
d) az építési övezetben a megengedett legnagyobb beépítettség: 30 %,
e) az építési övezetben a megengedett legnagyobb építménymagasság: 5,50 m, a melléképületek megengedett legnagyobb építménymagassága: 4,50 m,
f) az építési övezetben a közművesítettség előírt mértéke: teljes,
g) az építési övezetben a zöldfelület előírt legkisebb mértéke: 40 %,
h) az építési övezetben a kialakítható tetőhajlásszög: 25-45°,
i) az építési övezetben a kialakítható előkert legkisebb mérete: 10 m.“

6. § (1) A R. 4. § (5) bekezdésben az

„a) Az építési övezetben elhelyezhető:
- lakóépület
- igazgatási épület
- kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület
- egyéb közösségi szórakoztató épület, a terület azon részén, amelyben a gazdasági célú használat az elsődleges
- egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület
- sportlétesítmény
- A fentiekben felsorolt rendeltetésű épületekhez tartozó kiszolgáló és járulékos létesítmények (garázs, parkoló, tároló épület, stb.)”
szövegrész helyébe az
„a) Az építési övezetben elhelyezhető:
- lakóépület,
- igazgatási épület, irodaépület,
- kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület,
- egyéb közösségi szórakoztató épület, a terület azon részén, amelyben a gazdasági célú használat az elsődleges,
- egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület,
- sportlétesítmény,
- A fentiekben felsorolt rendeltetésű épületekhez tartozó kiszolgáló és járulékos létesítmények (garázs, parkoló, tároló épület, stb.).”
szöveg lép.
(2) A R. 4. § (5) bekezdésben a „c) Az építési övezetben újonnan kialakítható legkisebb telek-területméret: 650 m2.” szövegrész helyébe a „c) Az építési övezetben újonnan kialakítható legkisebb telek-területméret: 600 m2.” szöveg lép.
(3) A R. 4. § (5) bekezdésben a „e) Az építési övezetben a beépítettség megengedett legnagyobb mértéke: 40%.” szövegrész helyébe a „e) Az építési övezetben a beépítettség megengedett legnagyobb mértéke: 50%.” szöveg lép.
(4) A R. 4. § (5) bekezdésben a „h) Zöldfelület legkisebb mértéke: 30%.” szövegrész helyébe a „h) Zöldfelület legkisebb mértéke: 20%.” szöveg lép.
(5) A R. 4. § (5) bekezdésben a „k) Az építési övezetben új lakóépület építése esetén a tetőhajlásszög 35-35° közé essen.” szövegrész helyébe a „k) Az építési övezetben új lakóépület építése esetén a tetőhajlásszög 25-35° közé eshet.” szöveg lép.
(6) A R. 4. § (5) bekezdésben a „- melléképületek, melléképítmények az építési helyen belül szabadon elhelyezhetők, legfeljebb a főépülettel megegyező magassági mérettel” szövegrész helyébe a „- melléképületek, melléképítmények az építési helyen belül szabadon elhelyezhetők, legfeljebb 3,50 m-es építménymagassággal” szöveg lép.

7. § (1) A R. 6. § (2) bekezdésben a „GKSZ1 – jelű építési övezet: belterületen meglévő kereskedelmi célú terület. (Tüzép –telep területe)” szövegrész helyébe a „GKSZ1 – jelű építési övezet: belterületi kereskedelmi célú terület.” szöveg lép.

(2) A R. 6. § (2) bekezdésben a

„a) Az építési övezetben elhelyezhető:
- mindenfajta nem jelentős zavaró hatású gazdasági tevékenységi célú épület,
- igazgatási egyéb, irodaépület,
- sportépítmény”
szövegrész helyébe a
„a) Az építési övezetben elhelyezhető:
- mindenfajta nem jelentős zavaró hatású gazdasági tevékenységi célú épület,
- igazgatási egyéb, irodaépület,
- sportépítmény,
- a gazdasági tevékenységi célú épületen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakások.”
szöveg lép.
(3) A R. 6. § (2) bekezdésben a „d) Az építési övezetben a beépítettség megengedett legnagyobb mértéke: 35%” szövegrész helyébe a „d) Az építési övezetben a beépítettség megengedett legnagyobb mértéke: 50%.” szöveg lép.
(4) A R. 6. § (2) bekezdésben a „g) Zöldfelület legkisebb mértéke: 30%, melybe a fásított parkolók területe nem számítható be.” szövegrész helyébe a „g) Zöldfelület legkisebb mértéke: 20%, melybe a fásított parkolók területe nem számítható be.” szöveg lép.

8. § (1) A R. 6. § (3) bekezdésben az

„a) Az építési övezetben elhelyezhető:
- mindenfajta nem jelentős zavaró hatású gazdasági tevékenységi célú épület.,
- a gazdasági tevékenységű célú épületen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakások,
- igazgatási egyéb, irodaépület
- sportépítmény és funkciójához kapcsolódó járulékos létesítmények.
szövegrész helyébe az
„a) Az építési övezetben elhelyezhető:
- mindenfajta nem jelentős zavaró hatású gazdasági tevékenységi célú épület.,
- a gazdasági tevékenységű célú épületen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakások,
- igazgatási egyéb, irodaépület
- sportépítmény és funkciójához kapcsolódó járulékos létesítmények,
figyelemmel az esetleges árvízvédelmi célú építési korlátozásokra.”
szöveg lép.
(2) A R. 6. § (3) bekezdésben az
„b) Az építési övezetben kivételesen elhelyezhető:
- egészségügyi, szociális épület
- egyéb közösségi szórakoztató épület
- idegenforgalmi létesítmények.
szövegrész helyébe az
„b) Az építési övezetben kivételesen elhelyezhető:
- egészségügyi, szociális épület
- egyéb közösségi szórakoztató épület
- idegenforgalmi létesítmények,
figyelemmel az esetleges árvízvédelmi célú építési korlátozásokra.”
szöveg lép.
(3) A R. 6. § (3) bekezdésben az „e) Az építési övezetben a beépítettség megengedett legnagyobb mértéke: 30%.” szövegrész helyébe az „e) Az építési övezetben a beépítettség megengedett legnagyobb mértéke: 50%.” szöveg lép.
(4) A R. 6. § (3) bekezdésben a „Zöldfelület legkisebb mértéke: 40%, melyből a telekhatárok mentén – a használatbavételig legalább kétszintes látványtakaró védőfásítást kell kialakítani a gazdasági tevékenységet végző tulajdonosnak, használónak.” szövegrész helyébe a „A zöldfelület megengedett legkisebb aránya 25 %, aminek részeként a használatbavételig legalább kétszintes, látványtakaró védőfásítást kell kialakítani az utcai telekhatárok mentén.” szöveg lép.

9. § (1) A R. 6. § (4) bekezdésben a „GIP1 – jelű építési övezet: meglévő és tervezett kisebb ipari telephelyek a belterületen. (Gumilap üzem, Lombtrágya üzem.)” szövegrész helyébe a „GIP1 – jelű építési övezet: belterületi iparterületek.” szöveg lép.

(2) A R. 6. § (4) bekezdésben a „h) Zöldfelület legkisebb mértéke: 35%, melyből a telekhatárok mentén legalább 10,00 méteres sávban háromszintes látványtakaró védőfásítást kell kialakítani, illetve pótolni annak hiányát a gazdasági tevékenységet végző tulajdonosnak, használónak.” szövegrész helyébe a „h) Zöldfelület legkisebb mértéke: 35%, melyből az utcai telekhatárok mentén legalább 10,00 méteres sávban háromszintes látványtakaró védőfásítást kell kialakítani, illetve pótolni annak hiányát a gazdasági tevékenységet végző tulajdonosnak, használónak.” szöveg lép.

10. § (1) A R. 6. § (5) bekezdésben a „c) Az építési övezetben a kialakítható legkisebb telek-területméret: 3500 m2.” szövegrész helyébe a „c) Az építési övezetben a kialakítható legkisebb telek-területméret: 2500 m2.” szöveg lép.

(2) A R. 6. § (5) bekezdésben a „h) Zöldfelület legkisebb mértéke: 40%, melyből a telekhatárok mentén 10,00 méteres sávban háromszintes látványtakaró fásítást kell kialakítani, illetve pótolni annak hiányát a gazdasági tevékenységet végző tulajdonosnak, használónak a használatbavétellel egyidejűleg.” szövegrész helyébe a „h) Zöldfelület legkisebb mértéke: 40%, melyből az utcai telekhatárok mentén 10,00 méteres sávban háromszintes látványtakaró fásítást kell kialakítani, illetve pótolni annak hiányát a gazdasági tevékenységet végző tulajdonosnak, használónak a használatbavétellel egyidejűleg..” szöveg lép.

11. § (1) A R. 11. § (7) bekezdésben a „MÁB – jelű övezet: Rákócziújfalu külterületén meglévő állattartó telepek területei. (Pásztor – tanya, Novofarm Kft. telepe, Csillag – major.)” szövegrész helyébe a „MÁB – jelű övezet: külterületi állattartó telepek területei.” szöveg lép.

(2) A R. 11. § (7) bekezdésben az

“ a) Az övezetben a mezőgazdasági termelés, tárolás, feldolgozás és állattartás építményei helyezhetők le.
Az övezetben más jellegű, nem mezőgazdasági célú épület nem létesíthető.” szövegrész helyébe az
“ a) Az övezetben elhelyezhető minden, az OTÉK által megengedett építmény, figyelemmel az esetleges árvízvédelmi célú építési korlátozásokra.”
szöveg lép.
(3) A R. 11. § (7) bekezdésben a „d) A birtokközpont telkén a megengedett legnagyobb beépítettség: 40%.” szövegrész helyébe a „d) A birtokközpont telkén a megengedett legnagyobb beépítettség: 45%.” szöveg lép.

12. § Az SZ-1 jelű szabályozási terv az 1. mellékletben foglalt SM1 jelű tervlapnak megfelelően, az SZ-2 jelű szabályozási terv pedig a 2. mellékletben foglalt SM2 jelű tervlapnak megfelelően módosul.

13. § (1) Ezen rendelet a kihirdetése napjától számított 15. napon lép hatályba, és hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti

- a R. 1. § (2) és (5) bekezdése,
- a R. 2. § (1), (2), (4) és (6) bekezdése,
- a R. 4. § (2) bekezdés h) pontja,
- a R. 4. § (3) bekezdés h) pontja,
- a R. 4. § (3) bekezdés n) pontjának „két, 30,00 méter telekmélységet el nem érő telekvég csatlakozásánál a melléképületek egymással tűzfalasan is összeépíthetők.“ szövegrésze,
- a R. 4. § (4) bekezdés h) pontja,
- a R. 4. § (5) bekezdés i) és m) pontja,
- a R. 6. § (2) bekezdés h) pontja,
- a R. 6. § (2) bekezdés n) pontjának
„ - a tetőhajlásszög az alkalmazott technológia függvényében változhat
- az előírt építménymagasság a technológia függvényében változhat, de nem lehet több 7,50 méternél.“
szövegrésze,
- a R. 6. § (3) bekezdés i) pontja,
- a R. 6. § (4) bekezdés i) pontja,
- a R. 6. § (5) bekezdés i) és l) pontja,
- a R. 7. § (3) bekezdés h) pontja,
- a R. 7. § (4) bekezdés h) pontja,
- a R. 7. § (4) bekezdés k) pontjának
“ közmű-becsatlakozási műtárgy
- közműpótló műtárgy
- hulladéktartály – tároló
- kirakatszekrény
- kerti építmény
- lábonálló kerti tető legfeljebb 20 m2 vízszintes vetülettel
- kerti szabadlépcső (tereplépcső) és lejtő
- zászlótartó oszlop“
szövegrésze,
- a R. 7. § (5) bekezdés h) pontja,
- a R. 7. § (6) bekezdése,
- a R. 11. § (6) bekezdés g) pontja,
- a R. 11. § (8) bekezdése,
- a R. 12. § (6) bekezdés f) pontja,
- a R. 12. § (7) bekezdés g), k) és n) pontja,
“A régészeti lelőhelyeken tervezett földmunkák (bontás, alapozás, pince- és mélygarázs építés, közművesítés, egyéb nyomvonalas létesítmények kiépítése, tereprendezés), illetve telekalakítás engedélyeztetési eljárása során a KÖH területileg illetékes irodája szakhatóságként vesz részt.“
szövegrésze,
- a R. 13. § (4) bekezdése,
- a R. 14. § (4), (6), (7) és (8) bekezdése.
(3) A rendelet kihirdetéséről és egységes szerkezetbe foglalásáról a jegyző gondoskodik.