Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2017. (XII.13.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálat megalakításáról és fenntartásáról

Hatályos: 2018. 01. 15

Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2017. (XII.13.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálat megalakításáról és fenntartásáról

2018.01.15.

Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 16. § (1) és 19. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § (1) A Képviselő-testület Rákócziújfalu község közigazgatási területéhez tartozó termőföldek őrzéséről az 1997. évi CLIX. törvény 16-23 §-aiban szabályozott mezei őrszolgálat létesítésével gondoskodik.

(2) A mezei őrszolgálat létesítése 2 fő napi 4-4 órában foglalkoztatott mezőőrrel történik.

(3) A mezei őrszolgálat a termőföldek őrzését, valamint a termőföldön lévő, illetve ahhoz tartozó termények és termékek, felszerelések, eszközök, haszonállatok, továbbá mezőgazdasági építmények, földmérési jelek vagyonvédelmét látja el a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyáról szóló 29/1998. (IV. 30.) FM rendeletben foglaltak alapján.

2. § (1) Mezőőri járulékot a termőföld használója köteles megfizetni. Amennyiben a használó ismeretlen, a járulékot a termőföld tulajdonosa köteles megfizetni.

(2) Járulékfizetési kötelezettség azt a használót (tulajdonost) terheli, akinek a tárgyév január 1. napján a termőföld a használatában (tulajdonában) van.

(3) A mezőőri járulék mértéke egy naptári évre: 3.000.-Ft/ha.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott járulékot minden megkezdett hektárra meg kell fizetni.

3. § (1) Önálló ingatlan közös használata esetén a járulékot a használók (tulajdonosok) tényleges használatuk arányában kötelesek megfizetni. Amennyiben a tényleges használati arányok nem állapíthatók meg, a járulékot a kötelezettek között nyilatkozataik szerint kell felosztani.

(2) A járulék fizetésére kötelezettek kötelesek

a) bevallásukat megtenni a 2. §-ban meghatározott járulékfizetési kötelezettséggel érintett földterületek (3) bekezdésben megjelölt adatairól.

b) bejelenteni 15 napon belül a Polgármesteri Hivatalban (továbbiakban: Hivatal) a mezőőri járulék megállapítását és annak mértékét befolyásoló eseményeket, különösen a használó vagy a tulajdonos személyének, a használt terület, a művelési ág változását.

(3) A bevallásnak tartalmaznia kell e rendelet 1. melléklete szerinti tartalommal:

a) a fizetésre kötelezett adatait,

b) a használt földterület adatait,

c) a használat jogcímét,

d) a fizetendő járulék összegét.

(4) A bevallást a Hivatalhoz kell benyújtani.

(5) A járulékot két egyenlő részletben kell megfizetni:

a) az első részletet a tárgyév március 31. napjáig,

b) a második részletet a tárgyév szeptember 15. napjáig átutalással vagy postai úton a Hivatal bankszámlájára.

(6) A bevallást és annak adatait a Hivatal ellenőrzi.

(7) Amennyiben a Hivatal a bevallás elmulasztását tárja fel, a járulék és kamatai megfizetésére kötelezi a használót (tulajdonost).

(8) Amennyiben a bevallásban szereplő adatok eltérnek az ellenőrzés során megállapított adatoktól, a Hivatal megállapítja a járulékot és a bevallott valamint a megállapított járulék közötti különbözet kamattal növelt összegének megfizetésére kötelezi a használót (tulajdonost).

4. § (1) E rendelet 3 § (2) bekezdésében foglalt kötelezettségüknek 2018. évben a kötelezettek 2018. július 31. napjáig kötelesek eleget tenni.

(2) E rendelet 3 § (5) bekezdésében foglalt kötelezettségüknek 2017. évben szeptember 15. napjáig kötelesek eleget tenni a kötelezettek.

5. § A mezei őrszolgálat működtetésére a jelen rendeletben nem szabályozottakon túlmenően az 1997. évi CLIX. tv., a 29/1998. (IV. 30.) FM r. és a 64/2009. (V.19.) FVM-PM e. r. vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

6. § E rendeletet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének figyelembevételével készült és azzal összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.

7. § Jelen rendelet 2018. január 15. napján lép hatályba.