Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat saját halottjává nyilvánításáról

Hatályos: 2021. 12. 20 09:20

Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat saját halottjává nyilvánításáról

2021.12.20.

Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és i) pontjában meghatározott feladatkörében, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított eredeti jogalkotói hatáskörében, eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) – ha az nem ellentétes a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. §(1) bekezdés 1. pontjában meghatározott sorrend szerinti közeli hozzátartozók szándékával, illetve az elhunyt végakaratával - az önkormányzat saját halottjává nyilváníthatja azt az elhunyt személyt, aki kimagasló szakmai, emberi, hivatásbeli (gazdasági, műszaki, tudományos, művészeti), vagy közéleti érdemeire, teljesítményére tekintettel arra méltó, illetve Rákócziújfalu Község érdekében kiemelkedő tevékenységet végzett.

2. § Az önkormányzat saját halottjává nyilvánítást kezdeményezheti a polgármester, a képviselő-testület tagjai, valamint a helyi társadalmi szervezetek.

3. § Amennyiben a hozzátartozók igénylik, az önkormányzat saját halottjának temetésével, a kegyeleti feladatokkal kapcsolatos teendők – közvetlen hozzátartozókkal egyeztetett –ellátásáról a polgármester gondoskodik.

4. § (1) Az önkormányzat saját halottjának eltemettetésével kapcsolatban felmerült kegyeleti költségeket az önkormányzat legfeljebb 400.000 Ft erejéig átvállalja.

(2) Ha az eltemettetésről a hozzátartozók gondoskodnak, akkor a számlákkal igazolt kegyeleti költségeket részükre fizeti meg az önkormányzat, ha a feladatok ellátásáról a 3. §-ban foglaltak szerint a polgármester gondoskodik, akkor az önkormányzat közvetlenül a kegyeleti szolgáltatónak fizeti azt meg.

(3) E rendelet alkalmazásában kegyeleti költségeknek tekinthetők:

a) ügyintézési díjak,

b) szállítási díjak, hamvasztási költségek,

c) temetői díjak (sírásás, sírhely, ravatalozás díja, a szertartás költségei),

d) temetési kellékek (koporsó, vagy urna, szemfedő, fejfa).

(4) Amennyiben az elhunytat más szerv is saját halottjának tekinti, az önkormányzat a temetési költségeket e szervvel történő megegyezés szerinti arányban viseli. Az elhunytat saját halottjának tekintő másik féllel a költségviselésről szóló megállapodást a polgármester köti meg.

5. § A polgármester az átruházott hatáskörben tett intézkedéséről a soron következő ülésén tájékoztatja a képviselő-testületet.

6. § Ez a rendelet a kihirdetés napján, 9 óra 20 perckor lép hatályba.