Tiszaörs Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 7/2020.(X.28.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2020. 11. 01

Tiszaörs Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatáról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja, hatálya

1.§

(1) A rendelet célja, hogy Tiszaörs Községi Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) a helyi társadalom kulturális értékeinek és szükségleteinek figyelembe vételével, a helyi lehetőségek és sajátosságok alapján meghatározza az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint a feladatellátás formáját, módját és mértékét.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a Tiszaörs Község közigazgatási területén található közösségi színtérre, fenntartójára, működtetőjére, alkalmazottaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre.

Az Önkormányzat által biztosított alapszolgáltatások köre

2. §

(1) Az Önkormányzat az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása.

Az Önkormányzat közművelődési feladatellátásának formája, módja

3. §

(1) Az Önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásainak megszervezéséről az 5362 Tiszaörs, Kossuth L. út 3. szám alatti Művelődési Ház és Könyvtárban Közösség Színtér működtetésével látja el.


(2) Az Önkormányzat biztosítja a Közösségi Színtér működésének személyi és tárgyi feltételeit, az önkormányzati hivatal ellátja a gazdálkodási feladatokat.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

4. §

(1) A közművelődési feladatellátást biztosításának forrásai:

a) központi költségvetésből származó támogatás,

b) a központi költségvetési forrásból pályázati úton elnyerhető érdekeltségnövelő támogatások,

c) az elkülönített állami pénzalapokból, alapítványoktól, egyéb szervezetektől elnyerhető támogatások,

d) önkormányzati támogatások,

e) közösségi színtér saját bevételei,

f) egyéb támogatások.

Záró rendelkezések

5. §

(1) E rendelet 2020. november 1. napján lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszíti Tiszaörs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a közművelődésről szóló 16/2001. (XI. 28) önkormányzati rendelete.