Tiszaörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezésének rendjéről és a házszámozás megállapításának szabályairól

Hatályos: 2022. 12. 21

Tiszaörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezésének rendjéről és a házszámozás megállapításának szabályairól

2022.12.21.

Tiszaörs Község Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a közterületek elnevezésének rendjéről és a házszámozás megállapításának szabályairól az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy a közterületek elnevezésének egységes rendjét biztosítsa, ennek során érvényesítse a helyi sajátosságokat, illetve az igazgatási, földrajzi, történelmi, közlekedési és nyelvhelyességi szempontokat.

(2) A rendelet alkalmazása szempontjából közterület az ingatlan-nyilvántartásban közterületként (pl. közút, járda, tér, köz, közpark stb.) nyilvántartott önkormányzati tulajdonban álló földrészlet.

(3) A közterület elnevezése a közterület nevéből és a közterület közlekedési vonatkozású meghatározásából áll.

(4) A rendelet hatálya Tiszaörs község közigazgatási területére terjed ki.

A közterületek elnevezésének, névváltoztatásának szabályai

2. § (1) A község belterületén és a külterületi lakott helyeken a közterületeket el kell nevezni. A külterületi közterületeket elnevezéssel lehet ellátni.

(2) A közterület elnevezése a közterület nevéből és a közterület közlekedési vonatkozású meghatározásából áll.

(3) Új közterület elnevezését legkésőbb a közterület létrejöttének időpontjától számított 1 éven belül meg kell állapítani.

(4) Közterületet személyről, tárgyról, vagy fogalomról lehet elnevezni.

(5) Közterületet olyan személyről lehet elnevezni:

a) akinek közismert tevékenysége a nemzet történelmében kiemelkedő jelentőségű volt, és személye közmegbecsülésnek örvend;

b) aki a tudomány, kultúra vagy a társadalmi élet egyéb területein kimagaslóan jelentőset tett vagy alkotott, és ezáltal személyének emléke megőrzésre méltó;

c) akinek Tiszaörs község életében, történelmében kiemelkedő szerepe volt, tevékenységével hozzájárult Tiszaörs fejlődéséhez.

(6) Közterület élő személyről nem nevezhető el.

(7) Amennyiben az elnevezés személyről történik, a Képviselő-testület dönti el a névhasználat formáját.

(8) Fogalomról vagy tárgyról való elnevezésnél törekedni kell arra, hogy az elnevezés rövid, közérthető legyen, utaljon a község jellegére, történelmére, hagyományaira, földrajzi környezetére.

(9) Azonos, illetve hasonló hangzású utcanevek valamint betűk és számjegyek nem adhatók.

(10) Az elnevezéstől számított 10 éven belül a közterületnevet megváltoztatni csak különösen indokolt esetben lehet. Különösen indokolt esetnek tekinthető, ha a közterület neve tartalmi vagy formai ok miatt kiigazításra szorul, a közterületnév zavart keltő, a névhasználatban kimutatható változás következett be, a névhasználat a közérdek szempontjából nem megfelelő, az új név adása már nem élő, kiemelkedő személy emlékének megörökítését szolgálja

A közterület elnevezésének hatásköri és eljárási szabályai

3. § (1) Közterület elnevezésére, illetve annak megváltoztatására, továbbá egyéb elnevezésekre, azok megváltoztatására írásbeli kérelemben bárki javaslatot tehet.

(2) A közterületek és az egyéb névadás, névváltoztatás a Képviselőtestület hatáskörébe tartozik.

(3) A közterület elnevezést, névváltoztatást a Pénzügyi és Társadalompolitikai Bizottság véleményezi.

(4) Az előkészítés során be kell szerezni a névadással, névváltoztatással érintett ingatlantulajdonosok véleményét, melyet a Képviselőtestülettel ismertetni kell.

(5) A község közterületeinek nevét jegyzékbe kell foglalni és a változtatásokat napra készen kell vezetni. A névjegyzék közhitelű nyilvántartás, amelyet az önkormányzati hivatal vezet, és amelyről kérelemre igazolást ad ki.

(6) A közterület névjegyzék rovatai:

a) sorszám,

b) a közterület neve,

c) az önkormányzati határozat száma,

d) az elnevezés indoka,

e) utalás az előző névre (nevekre),

f) az előző határozat száma,

g) a településrész megnevezése,

h) az elnevezés története.

(7) A közterület névjegyzék melléklete a képviselő-testületi határozatok alapján folyamatosan korrigált térkép, amelyen a közterület nevét fel kell tüntetni.

(8) A megszűnt közterület nevét a nyilvántartásban továbbra is fel kell tüntetni, jelölve a megszűnés okát és idejét.

A közterületek névtábláinak elhelyezése

4. § (1) A közterület nevét a tájékozódást jól segítő közterületi névtáblán kell feltüntetni.

(2) A közterületi névtáblát épületen, kerítésen, vagy ezek hiányában külön szerkezeten – jól látható helyen kell elhelyezni és fel kell szerelni az utca kezdetén és végén, valamint minden betorkolló utcánál legalább egy oldalon. a kellő tájékozódást és a közlekedés rendjét figyelembe véve.

(3) A közterületi névtáblák kihelyezése, karbantartása és pótlása a Tiszaörs Község Önkormányzat feladata.

(4) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője vagy használója a közterületi névtábla elhelyezését és az ezzel kapcsolatos munkálatokat tűrni köteles. Amennyiben az elhelyezéssel az ingatlanon kár keletkezik, azt a kihelyezésért felelős köteles megtéríteni.

Emléktábla elhelyezésének szabályai

5. § (1) Személyről elnevezett közterületen, arra alkalmas helyen és módon a névadó személy születési és halálozási évét, helyét, tevékenységét röviden ismertető emléktábla helyezendő el.

(2) Közterületen emléktáblát az önkormányzat, szervezetek és magánszemély készíttethet és helyezhet el, a (3) bekezdés szerint.

(3) Az emléktábla kihelyezéséről a Képviselő-testület dönt.

Az ingatlanok házszámozásának szabályai

6. § (1) A házszámokat, azok változásait a jegyző állapítja meg.

(2) Az elnevezett közterületekhez csatlakozó, önálló helyrajzi szám alatt nyilvántartott beépítetlen, valamint beépített ingatlanokat házszámmal kell ellátni.

(3) Egy ingatlan egyetlen házszámot kaphat.

(4) A házszámot ahhoz a közterülethez kapcsolódóan kell megállapítani, amellyel az ingatlan határos.

(5) Ha az ingatlan több közterülettel érintkezik, a házszámozást az ingatlan közlekedési csatlakozása határozza meg. A közlekedési csatlakozás szempontjából meghatározó az a közterület, amelyről az ingatlan főépülete használóinak többsége gyalogosan beközlekedik. Ilyen esetben az ingatlan tulajdonosainak a rájuk irányadó szabályok szerinti többségi nyilatkozatát kell alapul venni a meghatározó közterület kijelölése kérdésében. A nyilatkozat megtételére az erről szóló felhívás kézhezvételétől számított 30 nap áll rendelkezésre.

7. § (1) A házszámot arab egész számmal kell jelölni az alábbiak szerint:

a) A közterület bal oldalán lévő ingatlanok 1. sorszámmal kezdődően folyamatos (páratlan) számozást, a jobb oldalán fekvő ingatlanok 2. sorszámmal kezdődően folyamatos (páros) számozást kapnak.

b) A közterületek számozást úgy kell elvégezni, hogy a számok a település központjától kifelé haladva növekedjenek, vagy az érintett közterület számozását a magasabb rendű közút irányából kell megkezdeni.

c) A körszerű számozást igénylő közterületen az ingatlanok számozását folyamatosan haladva az óramutató járásával megegyező irányba kell meghatározni.

(2) Ha az (1) bekezdés szerinti jelölésre a számkeret felhasználása miatt nincs lehetőség - különösen a házszámozott telkek hatósági felosztásával kialakult önálló ingatlanok esetében - az ingatlan házszámát az arab számhoz alátöréssel betűjelet alkalmazva kell kifejezni. Ilyen esetben - a hosszú magán, és kétjegyű mássalhangzók kivételével - az abc nagy betűit kell „A” betűvel kezdődő sorrendben alkalmazni.

(3) Amennyiben a házszámozási eljárás során - különösen a telekegyesítés, városrendezés, új építészeti illetőleg műszaki megoldás, vagy a közterület elnevezésének változása miatt - a meglévő házszámok összevonása válik szükségessé, az eredeti házszámok szélső értékeinek kötőjellel történő jelölésével összevont házszámot kell megállapítani.

(4) A már megállapított házszámok megváltoztatására, átszámozására a (2)-(3) bekezdésekben foglalt eseteken túl csak olyan rendezetlen állapot megszüntetése érdekében kerülhet sor, amely az ingatlanok azonosítását akadályozza, különös tekintettel, ha:

a) több ingatlan azonos közterületnévvel, és azonos házszámmal szerepel a hivatalos nyilvántartásban

b) az ingatlan egyedi számszerű megjelölése nem a kialakult növekvő számsorban található

c) az ingatlan megosztására kerül sor

d) ingatlanok egyesítésére került sor

A házszámozásra vonatkozó hatásköri és eljárásjogi rendelkezések

8. § (1) A házszámozási eljárás hivatalból, vagy annak a személynek a kérelmére indul, akinek a házszámozáshoz, vagy a házszám megváltoztatásához jogos érdeke fűződik. A kérelemben meg kell jelölni az ingatlan fekvését, helyrajzi számát, tulajdonosát, a házszámozási kérelem okát, és valószínűsíteni kell a kérelemhez fűződő jogát, jogos érdekét.

(2) Új közterület, vagy új építési telek kialakításakor az eljárást hivatalból kell megindítani, amely eljárás a telekalakítás ingatlan-nyilvántartási bejegyzéséről rendelkező jogerős határozat hivatali átvételével veszi kezdetét.

(3) A házszámozásról szóló határozatot kézbesíteni kell az érintett tulajdonosoknak. A végleges határozatot közölni kell a személyi adat- és lakcímnyilvántartó, valamint az ingatlan-nyilvántartó szervekkel.

(4) A házszámozásról szóló végleges határozat közlésével egyidejűleg tájékoztatni kell az érintett ingatlan tulajdonosait az ehhez kapcsolódó személyi adat- és lakcím nyilvántartási, valamint ingatlan-nyilvántartási eljárásról.

A házszámtábla kihelyezésének szabályai

9. § (1) Az ingatlanok tulajdonosai a határozattal megállapított házszámot kötelesek az ingatlanukon elhelyezett házszámtáblán kifüggeszteni.

(2) A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, szükséges cseréjéről, megrongálódása esetén pótlásáról és karbantartásáról a tulajdonos saját költségén köteles gondoskodni.

(3) A házszámtáblát a beépített ingatlan közterületről jól láthatóan az épület homlokzatán, vagy az ingatlan bejárati ajtaján, kapuján, kerítésén, beépítetlen ingatlan esetében a kerítésen, vagy az ingatlan más műszaki objektumán kell elhelyezni.

Záró rendelkezések

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

11. § E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a képviselő-testület 2/2013. (II. 18.) önkormányzati rendelete.