Tiszaörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 6.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 04. 01

Tiszaörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 6.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

2023.04.01.

Tiszaörs Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 2. pontjában megjelölt feladatkörében eljárva, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének véleményének kikérésével az alábbi rendeletet alkotja.

1. § (1) A rendelet hatálya Tiszaörs községben lévő önkormányzat tulajdonában álló, működő temetőre terjed ki, ahol az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó törvényi kötelezettségét teljesíti.

(2) A köztemető helye: tiszaörsi 031/3 és 031/6 hrsz, összesen 1 ha 4377 m2 területen.

2. § (1) Az 1. § alatti temető tulajdonosa Tiszaörs Községi Önkormányzat.

(2) Az önkormányzat tulajdonában álló temető fenntartását és üzemeltetését Tiszaörs Községi Önkormányzat biztosítja.

3. § A temető létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újra használatba vételére a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény rendelkezései az irányadóak.

4. § (1) A temetési helyek elhelyezkedésére vonatkozó térképet a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(2) A köztemetőben az alábbi temetési helyek állnak rendelkezésre:

a) egyes sírhelyek

b) kettő sírhelyek

c) közös sírhelyek, sírboltok

d) urnafülke

(3) Az elhamvasztott halottak hamvait tartalmazó urnát a megváltott sírhelyre lehet temetni vagy urnafülkében elhelyezni.

(4) A sírhelyek mérete és egymás közötti távolságuk:

a) Az egyes sírhely 2,4 méter hosszú és 1,4 méter széles.

b) A kettős sírhely hossza 2,5 méter és szélessége 1,8 méter.

c) A sírokat egymástól 0,8 méter távolságra kell elhelyezni.

d) A sír-sorok közötti távolság 1 méter.

5. § (1) Az elhunytat az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

a) egyes sírhely esetén 25 év, illetve az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év, b) kettős sírhely esetén az utolsó koporsós betemetés napjától számított 25 év,

b) sírbolt esetén 60 év.

c) urnafülke esetén 10 év.

(3) A temetkezési helyek feletti rendelkezési jogért díjat kell fizetni, melynek mértékét az 1. melléklet tartalmazza.

(4) A temetési hely feletti rendelkezési jog újraváltható. Az újraváltás időtartama megegyezik a (2) bekezdésben meghatározott időtartammal, díja megegyezik a (3) bekezdésben meghatározott díjjal.

6. § (1) Tiszaörs Községi Önkormányzat a temető fenntartói jogosítványa keretében a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint közcélú zöldfelületek karbantartásáról szükség szerinti felújításáról maga gondoskodik.

(2) A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők temetőfenntartási hozzájárulási díjat kötelesek fizetni.

(3) A temetőfenntartási hozzájárulási díj mértékét az 1. melléklet tartalmazza.

(4) A temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók létesítményhasználati díjat az önkormányzatnak fizetik.

(5) A létesítményhasználati díjat a 1. melléklet tartalmazza.

7. § A köztemetőt fenntartó tulajdonos önkormányzat a temető rendeltetésszerű használatához az alábbi építményekkel, közművekkel, egyéb tárgyi és infrastrukturális feltételekkel rendelkezik:

a) ravatalozó (bonchelyiség, hűtő-helyiség, ravatalozó helyiség)

b) vezetékes ivóvíz

8. § (1) Az érintettek a sírok gondozását, díszítését szabad belátásuk szerint végezhetik. Ezen kívül minden temetői tevékenységet be kell jelenteni a temető üzemeltetőjének.

(2) A temetőben munkát végző vállalkozó (kőfaragó, kertész, temetkezési szolgáltató, stb.) tevékenysége során az e rendeletben foglaltakat köteles betartani. Tevékenységük gyakorlása során a temető látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják.

9. § (1) A temetőben és közvetlen környezetében tilos minden olyan magatartás, amely a kegyeleti érzést és a szertartások rendjét sérti, valamint a látogatókat megbotránkoztatja.

(2) A temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja.

(3) A temetőben 12 éven aluli gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat.

(4) A temetőbe való belépés és az öntözővíz használata díjtalan.

(5) Kutyát - a vak-vezető kutya kivételével - a temetőbe bevinni tilos.

(6) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, vagy bontási anyagot elszállítani csak az üzemeltető hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot a keletkezéstől számított 3 napon belül el kell szállítani.

(7) A temetőbe járművel behajtani és azzal közlekedni csak az üzemeltető engedélyével szabad. A mozgássérülteket parkolási engedélyük feljogosítja a temetőbe való behajtásra.

(8) Kegyeleti tárgyakat, a növényeket és egyéb díszítő anyagokat rongálni, eltávolítani tilos.

(9) A temetési helyek gondozása során keletkezett hulladék a temetési helyek között nem tárolható. A koszorú-, a virág- és egyéb növényhulladékot, sírdíszekből származó hulladékot az erre kijelölt lerakóhelyen kell elhelyezni.

(10) A hulladék elszállításáról az önkormányzat szükség szerinti gyakorisággal, de legalább negyedévente gondoskodik.

(11) Az önkormányzat eseti megrendelése alapján, a konténeres hulladékszállítást az NHSZ TISZA Nonprofit KFT. (székhelye: 5350 Tiszafüred, Húszöles út 149.) biztosítja.

(12) A temetőben avart, elszáradt koszorút és virágmaradványt égetni tilos.

10. § A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a 15/2000. (IX. 15.) önkormányzati rendelet és az 5/2011.(II.16.) önkormányzati rendelet.

11. § Ez a rendelet 2023. április 1-jén lép hatályba.