Tiszaörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 16

Tiszaörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.16.
az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Az Országgyűlés elfogadta Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvényt. A törvény alapján megterveztük a Tiszaörs Községi Önkormányzat feladataihoz igénybe vehető központi forrásokat, a költségvetés készítése során alkalmaztuk a központi jogszabályokban és a helyi önkormányzati rendeletekben meghatározott előírásokat.
A helyi önkormányzatok számára kötelező feladatot továbbra is törvény írhat elő, az önkormányzatok eltérő adottságait (gazdasági teljesítőképesség, lakosságszám, a közigazgatási terület mérete) is figyelembe véve.
A 2023. évi költségvetési bevételek tervezett előirányzata 277.564.206.-Ft, melyet a költségvetési maradvány igénybevételével 41.538.000.- Ft-tal egészít ki, így összesen 319.102.206.- Ft forrás fog rendelkezésre állni.
2023. évben helyi adóbevétellel az alábbiak szerint számoltunk:

Adónem

2023 évi terv Ft-ban

Telekadó

994.000

Magánszem. kommunális adó

900.000

Iparűzési adó

26.258.000

A megjelenő pályázati lehetőségeket folyamatosan vizsgáljuk, mert rendkívül fontos az önkormányzat költségvetésének külső forrásokkal való bővítése.
A bevételek csökkenésének ellenére az önkormányzat a kötelező és önként vállalt feladatok körében egyaránt színvonalas közszolgáltatásokat kíván nyújtani.
A költségvetési rendeletben szereplő bevételi jogcímek részletezése:
Önkormányzatok működési támogatásai:
Ezen jogcímen szerepeltettük a rendelet mellékletét képező 5. tájékoztató táblában részletezett bevételeket jogcímenként. Az általános működéshez kapott állami támogatás összege csökken, mert az adó erőképesség növekedése miatt kiegészítést nem kapunk. A munkabérek emelkedésének ellentételezésre mind a közalkalmazottak, mind a polgármesteri illetmény emelkedésére kapuk állami támogatás kiegészítést, ezek az 5 .számú mellékletben látszanak.
Működési célú támogatások államháztartáson belülről:
Ezen a soron az előző évekhez hasonlóan az OEP-től védőnői szolgálatra kapott finanszírozás mellett szerepel a Startmunka mintaprogramokhoz kapcsolódó Belügyminisztériumból érkező támogatási összeg,de csak a 2023. február 28.-ig tartó programok összege szerepel a költségvetésben, mert a következő programokat majd módosított előirányzatként szerepeltetjük.
Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről:
Ezen a soron az idén nem terveztünk bevételt eredeti előirányzatként.
Közhatalmi bevételek:
Ezen soron a helyi adók tervezett bevétele szerepel.
Működési bevételek:
Ezen a soron az önkormányzat általános működéséből származó bevételek kaptak helyet, a következők szerint: bérleti díjak, rendezvény bevétele, konyhai térítési díjak, sírhelydíj. A bérleti díjak és a rendezvény bevétele a kialakult helyzet miatt valamivel kevesebb. Itt kapott helyett a közfoglalkoztatásból származó bevétel is saját termékek értékesítése. A készletértékesítés ellenértékénél terveztük meg a Sajtüzem bevételét is.
Felhalmozási bevételek:
Felhalmozási bevételként tárgyi eszköz értékesítését terveztük be.
Költségvetési, vállalkozási maradvány igénybevétele:
Ezen soron 41.538.000.-Ft-ot terveztünk be. Ez az összeg a 2022.évi pénzkészletük december 31.-i egyenlege korrigálva a függő tételekkel.
A következő bevételi jogcímekkel nem számolunk ezen tervezet szerint.
Működési célú átvett pénzeszközök:
Felhalmozási célú átvett pénzeszközök:
Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről:
Belföldi értékpapírok bevételei:
Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek bevételei:
Az önkormányzatnál a közalkalmazotti foglalkoztatottak létszámkerete a javaslat szerint ,az óvodában 6 fő ,a konyhán 3 fő, az önkormányzatnál 5 fő , illetve a Sajtüzemben 3 fő munka törvénykönyve szerint foglalkoztatott. A közfoglalkoztatás keretében történő foglalkoztatás során a tavalyi 3 mintaprogram 3.havi munkabérét terveztük be, mivel az idei programok még elbírálás alatt vannak, ezekkel a tervezésnél nem számolhatunk. A jóváhagyás után majd módosított előirányzatként építjük be a költségvetésbe.
A költségvetési rendeletben szereplő kiadási jogcímek részletezése:
Személyi juttatások:
Ezen kiadási jogcím tartalmazza a közalkalmazott, és a munkatörvénykönyves foglalkoztatottak bérét amit a jogszabályi változások figyelembe vételével terveztük meg(a garantált bérminimum január 1-től 296.400.-Ft lett és a közfoglalkoztatottak bére is változott január.1-től 116.000.- Ft ). A képviselői tiszteletdíjakat az alábbiak szerint terveztük:
bizottsági elnökök tiszteletdíja 15.000 Ft/ hó
képviselők tiszteletdíja 8.000 Ft/ hó
nem képviselő bizottsági tagok tiszteletdíja 5.000 Ft/ hó.
Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó:
Ez kiadási jogcím tartalmazza a fenti személyi jellegű kiadások kifizetéséhez kötődő jogszabályok szerint előírt járulék kiadásokat is. A közfoglalkoztatás járulékkedvezménye továbbra is 50 %-os.
Dologi kiadások:
Itt kap helyet az önkormányzat mindennemű dologi kiadása, figyelembe véve az előző évi teljesítést valamint a várható egyéb tervezhető kiadásokat is. A tétel legnagyobb része továbbra is a Startmunka mintaprogramhoz kötődő kiadások összege.
Ellátottak pénzbeli juttatásai:
Az előző évhez hasonlóan ezen kiadások között terveztük meg a rendszeres települési támogatás ( rezsi támogatás, gyógyszer támogatás ),az önkormányzati átmeneti segély, a temetési segély, a köztemetés várható teljesítését .
Egyéb működési célú kiadások:
Ez a sor a társulások részére fizetendő hozzájárulásokat tartalmazza. A tervezéskor rendelkezésre álló adatok alapján TTKT Szociális Szolgáltató Központja felé 15 234 100.-Ft , a Családsegítő Szolgáltatáshoz 3.265.900.-Ft-ot terveztünk. A Közös Hivatal működéséhez a tavalyi évben nem kellett hozzájárulást fizetni,de mivel az önkormányzatnak kiegészítés nem jár az általános működési támogatáshoz., a támogatás kevesebb lesz, ezért az idei évben a hozzájárulás összege 14.505.100..-Ft.
Itt kap helyet a helyi civil szervezetek részére támogatásként elkülönített összeg (600.000 Ft).
Beruházások:
Ezen a soron nem terveztünk előirányzatot
Felújítások :
A felújításoknál terveztük meg a :
Temető vizesblokk felújítását
Polgármesteri Hivatal felújítása
A Temető és a Polgármesteri Hivatal felújítása a tavalyi BM-es pályázatból valósul meg.
A felújítások között terveztük meg azokat a 2022. évben elnyert Magyar Falu Program keretében elnyert pályázatok, melyek áthúzódtak idei évre :
Művelődési ház felújítása
Egyéb felhalmozási kiadások:
Ezen a soron az idén nem terveztünk semmit.
Finanszírozásai kiadások:
Ezen a soron a 2022. évi állami támogatás (00 havi előleg ), decemberben utalt összege szerepel. Ezt az összeget, könyvvitelileg rendezni kell, ezért szükséges , hogy legyen rajta előirányzat.