Tiszaroff Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2014.(III.5.) önkormányzati rendelete

Tiszaroff Községi Önkormányzat 2014. évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 03. 05- 2014. 09. 28

Tiszaroff Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontja, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv. (továbbiakban: Áht.) 23.- § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel az Áht. 23.-24.§-ában és a   Magyarország 2014. évi központi költségvetéséről szóló 2013. évi CCXXX. törvényben, valamint az államháztartás működési rendjéről szóló 368/2011. (XII.31.) Kormányrendelet 24.-28.§-aiban, az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól szóló 353/2011. (XII.30.) Kormányrendelet 2 §-ában foglaltakra, Tiszaroff Községi Önkormányzata 2014. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya, címrend

1. § A rendelet hatálya kiterjed a Tiszaroff Községi Önkormányzat Képviselő-testületére és  annak szerveire, szervezeteire, valamint a támogatásában részesített szervekre, szervezetekre.


2. § A rendelet a költségvetés kiadási és bevételi előirányzatait külön-külön címeket alkotva, előirányzat-csoportokként és kiemelt előirányzatok szerinti bontásban tartalmazza.


A költségvetés bevételei és kiadásai

3. § (1) A Képviselő Testület Tiszaroff Községi Önkormányzat 2014. évi költségvetése bevételi főösszegét 374.880 ezer Ft-ban, melyből a működési hiány összege 5.382 ezer Ft, a kiadási főösszegét pedig 374.880 ezer Ft-ban határozza meg.

(2) A Képviselő-testület az (1) bekezdésben meghatározott hiányt a 4.915ezerFt belső finanszírozási bevétellel – előző évi záró pénzkészletének – igénybevételével finanszírozza.

  1. Az (1) bekezdésben megállapított bevételi főösszeg kiemelt előirányzatonkénti megbontását a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(4) A Tiszaroffi Közös Önkormányzati Hivatal működési bevételeit feladatonként (forrásonként) a rendelet 1.1. melléklete tartalmazza.

(5) Az önkormányzat bevételeinek részletes kimutatását a 1.2 melléklet tartalmazza.

4. § (1) Tiszaroff Községi Önkormányzat 2014. évi költségvetése - 3. § (1) bekezdésében meghatározott finanszírozási műveleteket együttesen tartalmazó - kiadási főösszege feladatonként elkülönített összegének előirányzat-csoportokként és kiemelt előirányzatonkénti bontását a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(2) A Tiszaroffi Közös Önkormányzati Hivatal kiadásait feladatonkénti bontásban a rendelet 2.1. melléklete tartalmazza.

(3) A rendelet 2. mellékletében meghatározott kiadásokat feladatonkénti csoportosításban, a rendelet 2.2. melléklete tartalmazza.

(4) A 2013. évi költségvetés kiadásait kötelező, önként vállalt és állami feladatok szerinti tagolásban a rendelet 4. melléklete tartalmazza.

(5) A Képviselő-testület által alapított költségvetési szervek 2013. évi költségvetési létszámkeretét a rendelet 9. melléklete tartalmazza.

(6) Az (5) bekezdésben meghatározott létszámkereten belül – a (6) bekezdésben foglalt kivétellel – a teljes- és részmunkaidőben foglalkoztatottakra megállapított létszámkerettől eltérni kizárólag a központilag támogatott, valamint a megbízásos jogviszonyú foglalkoztatás keretében ideiglenesen (éven belül) az adott költségvetési szerv részére meghatározott létszámkerethez tartozó személyi juttatás és járulékaira biztosított kiadási előirányzat felhasználásával történő foglalkoztatás esetén lehet.

(7) A Tiszaroff Községi Önkormányzat 2014. évi létszámkeretében 8 órás

a) Start-munka Program – Téli közfoglalkoztatásban 130,

b) Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatásban 10,

c) közfoglalkoztatási mintaprogramban 42 főt foglalkoztathat.

d) amennyiben az önkormányzat állami támogatás keretében további közfoglalkoztatásra kap lehetőséget a polgármester az a)-c) pontokban meghatározott létszámkerettől legfeljebb 60 fővel eltérhet, melyről két ülés közötti tájékoztató keretében a következő soros ülésen a képviselő-testületnek köteles beszámolni.

  1. Tiszaroff Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete 2014. évi költségvetésében a tartalék (céltartalék) összegét a rendelet 10. mellékletében foglaltak szerint határozza meg.


5. § (1)Tiszaroff Községi Önkormányzatának 2014. évi költségvetésének bevételi- és kiadási előirányzatait - tájékoztató jelleggel - mérlegszerűen, közgazdasági tagolásban összevontan a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

  1. A Tiszaroffi Közös Önkormányzati Hivatal feladatainak bevételi- és kiadási előirányzatait - tájékoztató jelleggel - mérlegszerűen, közgazdasági tagolásban összevontan a rendelet 3.1 melléklete tartalmazza.
  2. Abádszalók-Tiszaroff Ivóvízminőség-javító Projekt 2014. évi bevétel-kiadás tervezetét a rendelet 3.2 melléklete tartalmazza.


Többéves kihatással járó feladatok

6. § (1) A Képviselő Testületének többéves kihatással járó feladata kimutatását a 11. melléklet tartalmazza.


                                    Előirányzatok átcsoportosítása és felhasználása

7. § (1) Tiszaroff Községi Önkormányzat 2014. évi költségvetésében szereplő bevételi- és kiadási előirányzatainak várható előirányzat-felhasználási ütemtervét, forrásonkénti és kiemelt előirányzatonkénti bontásban, havi részletezettséggel a rendelet 5. melléklete tartalmazza.

(2) A Képviselő Testület az általa jóváhagyott:

  1. a rendelet 2. mellékletében meghatározott Önkormányzati feladatok és az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek előirányzat-csoportok és a kiemelt előirányzatok közötti,
  2. az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek által a közfoglalkoztatás keretében alkalmazott munkavállalók havi költségfedezetének biztosítása érdekében – a költségvetési szervek által beadott tényleges adatokat tartalmazó elszámolás alapján – az Önkormányzati feladatai között a közfoglalkoztatásra jóváhagyott kiadási előirányzatból történő, átcsoportosítás engedélyezésének jogát nem ruházza át.

  (3) A költségvetési kiadások a költségvetési szervek költségvetésben megállapított vagy az évközben módosított kiadási előirányzatok mértékéig teljesíthetők.

  (4) Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek vezetői a dologi kiadásaik körében megtervezett részelőirányzatok között átcsoportosítást hajthatnak végre.

  (5) Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek tekintetében a rendelettel meghatározott működési bevételeket meghaladó többletbevételek felhasználásáról (azok köréről és mértékéről) a támogatásértékű bevételek, valamint a véglegesen átvett pénzeszközök felhasználásáról a rendelet alapján átruházott hatáskörében eljárva a Polgármester dönt a költségvetési szerv vezetőjének értesítése alapján.

 (6) Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek tekintetében az évközben a költségvetési szerveknél keletkezett támogatásértékű bevételek és véglegesen átvett pénzeszközök felhasználásáról a rendelet alapján, átruházott hatáskörében eljárva a Polgármester dönt a költségvetési szerv vezetőjének értesítése alapján.

    (7) Az Önkormányzat irányítása alá tartozó intézményi árubeszerzéseknél, szolgáltatások igénybevételénél, felújításoknál, karbantartási kiadásoknál stb. (együttesen: beszerzéseknél) azonos egységár, alapár, illetve vállalkozási díj esetén előnyben kell részesíteni a kedvezőbb (30, 60 napos) fizetési határidőt biztosító vállalkozót (beszállítót, szolgáltatót).

  1. Az év közben felhasználási kötöttséggel engedélyezett központi pótelőirányzatok költségvetési szervek és feladatok lebontásáról a rendelet alapján átruházott hatáskörében eljárva a Polgármester dönt.


8. § A Képviselő-testület a közvetett támogatásokat, azok jellege, mértéke (érintettek száma), illetőleg összege szerinti részletezettséggel a rendelet 6. sz. melléklete szerint hagyja jóvá.                         

Vegyes és záró rendelkezések

9. § (1) Tiszaroff Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzat finanszírozási körébe tartozó intézményekben dolgozók havi, rendszeres járandóságának fizetésére a tárgyhónapot követő hónap 3. naptári napját határozza meg. Amennyiben ez a nap a hét utolsó munkanapja, akkor a járandóság folyósításának napja az ezt megelőző munkanap, illetve ha ez a nap nem munkanap, akkor az ezt megelőző munkanap.

  1. Tiszaroff Községi Önkormányzat képviselő-testülete 2014. évre a Tiszaroffi Közös Önkormányzat Tiszaroffi székhelytelepülésén dolgozó köztisztviselők tekintetében az alábbiakat határozza meg:

a) illetményalap összege 38.650.-Ft,

b) köztisztviselői illetménykiegészítést 2014-ben nem állapít meg.

c) cafetéria juttatás kerete 193.250.-Ft/év/fő járulékaival együtt.

(3) Tiszaroff Községi Önkormányzat az önkormányzati képviselők tiszteletdíját bruttó 15.000.-Ft/hó, a bizottság elnökeinek tiszteletdíját bruttó 20.000.-Ft/hó összegben állapítja meg.

  1. A bizottság tagjainak tiszteletdíját bruttó 7.500.-Ft/hó összegben állapítja meg.

(5) Tiszaroff Községi Önkormányzat EU alapból is finanszírozott 2014. évi működési- és felhalmozási jellegű fejlesztéseinek bevételi- és kiadási előirányzatait feladatonkénti bontásban a rendelet 7. melléklete tartalmazza.

(6) A rendelet 8. melléklete tartalmazza Tiszaroff Községi Önkormányzat 2014 évre,  2015. évre, 2016. évre és 2017. évre a saját bevételt és az adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségét azzal, hogy a későbbi évek saját bevétel előirányzatait véglegesen az adott év költségvetésének elfogadásakor határozza meg.

(7) A rendelet 8.1 melléklete tartalmazza Tiszaroff Községi Önkormányzat 2014 évre,  2015. évre, 2016. évre vonatkozó gördülő tervezését.


10. § E rendelet a 2014. március 5-én lép hatályba, rendelkezéseit azonban az előirányzatok vonatkozásában 2014. január 1. napjától kell alkalmazni.


Tiszaroff, 2014. január 30.


Kamarás Zsolt

Vankóné Jekli Anikó

polgármester

jegyző


Záradék:

A rendeletet 2014. március 5-én kihirdettem.


Tiszaroff, 2014. március 5.

                                                                                                       Vankóné Jekli Anikó

                                                                                                                     Jegyző

 

 

Mellékletek