Tiszaroff Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2016.(II.17.) önkormányzati rendelete

Tiszaroff Községi Önkormányzat 2016. évi költségvetéséről

Hatályos: 2016. 02. 18- 2016. 09. 18

Tiszaroff Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontja alapján, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv. (továbbiakban: Áht.) 23.-24.§ának felhatalmazása alapján, figyelemmel a Magyarország 2016. évi központi költségvetéséről szóló 2015. évi C. törvényben, valamint az államháztartás működési rendjéről szóló 368/2011. (XII.31.) Kormányrendelet 24.-28.§-aiban, az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól szóló 353/2011. (XII.30.) Kormányrendelet 2 §-ában foglaltakra, Tiszaroff Községi Önkormányzata 2016. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya, címrend

1. § A rendelet hatálya kiterjed a Tiszaroff Községi Önkormányzat Képviselő-testületére és  annak szerveire, valamint a támogatásban részesített szervekre, szervezetekre.

2. § A rendelet a költségvetés kiadási előirányzatait előirányzat-csoportokként és kiemelt előirányzatok szerinti bontásban, a bevételi előirányzatait kiemelt előirányzatonként tartalmazza.

A költségvetés bevételei és kiadásai

3. § (1) A Képviselő Testület Tiszaroff Községi Önkormányzat 2016. évi költségvetése bevételi és kiadási főösszegét 298.409 ezer Ft-ban határozza meg.

(2) Az (1) bekezdésben megállapított bevételi főösszeg kiemelt előirányzatonkénti megbontását a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) A Tiszaroffi Közös Önkormányzati Hivatal működési bevételeit feladatonként (forrásonként) a rendelet 1.1. melléklete tartalmazza.

(4) Az önkormányzat bevételeinek kimutatását a 1.2 melléklet tartalmazza.

(5) Az önkormányzat bevételeinek részletes kimutatását a 1.2.1 és 1.2.2 melléklet tartalmazza.

4. § (1) Tiszaroff Községi Önkormányzat 2016. évi költségvetése - 3. § (1) bekezdésében meghatározott finanszírozási műveleteket együttesen tartalmazó - kiadási főösszege feladatonként elkülönített összegének előirányzat-csoportokként és kiemelt előirányzatonkénti bontását a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(2) A Tiszaroffi Közös Önkormányzati Hivatal kiadásait feladatonkénti bontásban a rendelet 2.1. melléklete tartalmazza.

(3) Az önkormányzat kiadásainak kimutatását a 2.2 melléklet tartalmazza

(4) A rendelet 2. mellékletében meghatározott kiadásokat feladatonkénti csoportosításban, a rendelet 2.2.1 és 2.2.2 melléklete tartalmazza.

(5) Az önkormányzat részletes kiadásait és bevételeit kormányzati funkciók szerinti bontásban a 2.4  melléklet tartalmazza.

(6) A 2016. évi költségvetés kiadásit kötelező, önként vállalt és állami feladatok szerinti tagolásban a rendelet 4. melléklete tartalmazza.

(7) A Képviselő-testület által alapított költségvetési szervek 2016. évi költségvetési létszámkeretét a rendelet 9. melléklete tartalmazza.

(8) Az (7) bekezdésben meghatározott létszámkereten belül – a (7) bekezdésben foglalt kivétellel – a teljes- és részmunkaidőben foglalkoztatottakra megállapított létszámkerettől eltérni kizárólag a központilag támogatott, valamint a megbízásos jogviszonyú foglalkoztatás keretében ideiglenesen (éven belül) az adott költségvetési szerv részére meghatározott létszámkerethez tartozó személyi juttatás és járulékaira biztosított kiadási előirányzat felhasználásával történő foglalkoztatás esetén lehet.

(9)A Tiszaroff Községi Önkormányzat 2016. évi létszámkeretében 8 órás munkakörben hosszabb időtartamú közfoglalkoztatásban 94 foglalkoztathat.

(10) Tiszaroff Községi Önkormányzat 2016. évi költségvetésében a tartalék (céltartalék) összegét a rendelet 10. mellékletében foglaltak szerint határozza meg.

  1. § (1)Tiszaroff Községi Önkormányzat 2016. évi költségvetésének költségvetési szervenkénti, valamint Önkormányzat feladatainak bevételi- és kiadási előirányzatait - tájékoztató jelleggel - mérlegszerűen, közgazdasági tagolásban összevontan a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(2) Abádszalók-Tiszaroff Ivóvízminőség-javító Projekt 2016. évi bevétel-kiadás tervezetét a rendelet 2.3 melléklete tartalmazza.


Többéves kihatással járó feladatok

6. § (1) A Képviselő Testületének többéves kihatással járó feladata nincs.


           Előirányzatok átcsoportosítása és felhasználása

7. § (1) Tiszaroff Községi Önkormányzat 2016. évi költségvetésében szereplő bevételi- és kiadási előirányzatainak várható előirányzat-felhasználási ütemtervét, forrásonkénti és kiemelt előirányzatonkénti bontásban, havi részletezettséggel a rendelet 5. melléklete tartalmazza.

(2) A Képviselő Testület az általa jóváhagyott:

a) a rendelet 2. mellékletében meghatározott Önkormányzati feladatok és az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek előirányzat-csoportok és a kiemelt előirányzatok közötti,

b) az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek által a közfoglalkoztatás keretében alkalmazott munkavállalók havi költségfedezetének biztosítása érdekében – a költségvetési szervek által beadott tényleges adatokat tartalmazó elszámolás alapján – az Önkormányzati feladatai között a közfoglalkoztatásra jóváhagyott kiadási előirányzatból történő, átcsoportosítás engedélyezésének jogát nem ruházza át.

(3) A költségvetési kiadások a költségvetési szervek költségvetésben megállapított vagy az év közben módosított kiadási előirányzatok mértékéig teljesíthetők.

(4) Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek vezetői a dologi kiadásaik körében megtervezett részelőirányzatok között átcsoportosítást hajthatnak végre.

(5) Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek tekintetében a rendelettel meghatározott működési bevételeket meghaladó többletbevételek felhasználásáról (azok köréről és mértékéről) a támogatásértékű bevételek, valamint a véglegesen átvett pénzeszközök felhasználásáról a rendelet alapján átruházott hatáskörében eljárva a Polgármester dönt a költségvetési szerv vezetőjének értesítése alapján.

 (6) Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek tekintetében az év közben a költségvetési szerveknél keletkezett támogatásértékű bevételek és véglegesen átvett pénzeszközök felhasználásáról a rendelet alapján, átruházott hatáskörében eljárva a Polgármester dönt a költségvetési szerv vezetőjének értesítése alapján.

(7) Az Önkormányzat irányítása alá tartozó intézményi árubeszerzéseknél, szolgáltatások igénybevételénél, felújításoknál, karbantartási kiadásoknál stb. (együttesen: beszerzéseknél) azonos egységár, alapár, illetve vállalkozási díj esetén előnyben kell részesíteni a kedvezőbb (30, 60 napos) fizetési határidőt biztosító vállalkozót (beszállítót, szolgáltatót).

(8) Az év közben felhasználási kötöttséggel engedélyezett központi pótelőirányzatok költségvetési szervek és feladatok lebontásáról, valamint 300.000.-Ft-ot meg nem haladó kötelezettség vállalásokról a rendelet alapján átruházott hatáskörében eljárva a Polgármester dönt.

8. § A Képviselő-testület a közvetett támogatásokat, azok jellege, mértéke (érintettek száma), illetőleg összege szerinti részletezettséggel a rendelet 6. sz. melléklete szerint hagyja jóvá.                         

Vegyes és záró rendelkezések

9. § (1) Tiszaroff Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzat finanszírozási körébe tartozó intézményekben dolgozók havi, rendszeres járandóságának fizetésére a tárgyhónapot követő hónap 3. naptári napját határozza meg. Amennyiben ez a nap a hét utolsó munkanapja, akkor a járandóság folyósításának napja az ezt megelőző munkanap, illetve ha ez a nap nem munkanap, akkor az ezt megelőző munkanap.

(2) Tiszaroff Községi Önkormányzat képviselő-testülete 2016. évre a Tiszaroffi Közös Önkormányzat Tiszaroffi székhelytelepülésén dolgozó köztisztviselők tekintetében az alábbiakat határozza meg:

a) illetményalap összege 38.650.-Ft,

b) az illetménykiegészítés mértéke a tiszaroffi székhelytelepülésen és a székhelytelepülésen, valamint a tiszagyendai kirendeltségen osztott munkakörben dolgozó felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselők és a középiskolai végzettségű köztisztviselők esetében egységesen a köztisztviselő alapilletményének  10%-a,

c) cafetéria juttatás kerete 193.250.-Ft/év/fő járulékaival együtt

d) a közalkalmazottak és köztisztviselők részére fizetési számlához kapcsolódó bankszámla-hozzájárulás 1.000.-Ft/hó.

(3) Tiszaroff Községi Önkormányzat az önkormányzati képviselők tiszteletdíját bruttó 15.000.-Ft/hó, a bizottság elnökeinek tiszteletdíját bruttó 20.000.-Ft/hó összegben állapítja meg.

(4) A bizottság tagjainak tiszteletdíját bruttó 7.500.-Ft/hó összegben állapítja meg.

(5) Tiszaroff Községi Önkormányzat EU alapból is finanszírozott 2016. évi működési- és felhalmozási jellegű fejlesztéseinek bevételi- és kiadási előirányzatait feladatonkénti bontásban a rendelet 7. melléklete tartalmazza.

(6) A rendelet 8. melléklete tartalmazza Tiszaroff Községi Önkormányzat 2016 évre, 2017. évre, 2018. és 2019 évre a saját bevételt és az adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségét azzal, hogy a későbbi évek saját bevétel előirányzatait véglegesen az adott év költségvetésének elfogadásakor határozza meg.

(7) A rendelet 8.1 melléklete tartalmazza Tiszaroff Községi Önkormányzat 2016 évre,  2017. évre, 2018. évre vonatkozó gördülő tervezését.

(8) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit azonban az előirányzatok vonatkozásában 2016. január 1. napjától kell alkalmazni.


Tiszaroff, 2016. február 12.


Kamarás Zsolt sk.

Vankóné Jekli Anikó sk.

polgármester

jegyző


Záradék:

A rendeletet 2016. február 17-én kihirdettem.


Tiszaroff, 2016. február 17.


                                                                                                       Vankóné Jekli Anikó sk.

                                                                                                                     Jegyző