Tiszaroff Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 23.) önkormányzati rendelete

Tiszaroff Községi Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 23- 2022. 11. 30

Tiszaroff Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 23.) önkormányzati rendelete

Tiszaroff Községi Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

2022.02.23.

Tiszaroff Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és f) pontjában, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23-24. §-ában meghatározott jogalkotói jogkörében, a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 10-10/E. §-aiban, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontjában, és a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvényben meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

A rendelet hatálya, címrend

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Tiszaroff Községi Önkormányzatára, az általa alapított és fenntartott költségvetési szervre, valamint a Tiszaroffi Közös Önkormányzati Hivatalra.

(2) A Képviselő-testület a címrendet a (3) bekezdésben foglaltak szerint határozza meg.

(3) Tiszaroff Községi Önkormányzat, a Tiszaroffi Közös Önkormányzati Hivatal, a Tiszaroffi Bölcsőde és Főzőkonyha külön-külön címeket alkotnak:

a) Címrend:

b) Címek:

ba) 01 – Tiszaroff Községi Önkormányzat

bb) 02 – Tiszaroffi Közös Önkormányzati Hivatal

bc) 03 – Tiszaroffi Bölcsőde és Főzőkonyha.

II. Fejezet

A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1) A Képviselő-testület Tiszaroff Községi Önkormányzat 2022. évi költségvetési bevételi és kiadási főösszegét 362.888 ezer Ft-ban állapítja meg. A bevételi főösszegből 324.697 ezer Ft költségvetési bevétel, 29.381 ezer Ft működési költségvetési maradvány és 8810 ezer Ft felhalmozási célú maradvány. A kiadási főösszeg teljes egészében költségvetési kiadás.

(2) Tiszaroff Községi Önkormányzat és költségvetési szervei bevételeit és kiadásait mérlegszerűen az 1. számú melléklet mutatja be. A működési bevételek és kiadások mérlegét önkormányzati szinten az 1.1. számú melléklet, a felhalmozási bevételek és kiadások mérlegét önkormányzati szinten a 1.2. számú melléklet tartalmazza.

1. A költségvetési szervek bevételei és kiadásai címenként

3. § (1) Tiszaroff Községi Önkormányzat bevételeit és kiadásait önkormányzati szinten a 2. melléklet foglalja magába. A 2.1. melléklet a Tiszaroffi Közös Önkormányzati Hivatal, a 2.2. melléklet a Tiszaroffi Bölcsőde és Főzőkonyha intézménye bevételeinek és kiadásainak 2022. évi tervét foglalja magában. A 2.3. számú melléklet Tiszaroff Községi Önkormányzat költségvetési bevételeinek és kiadásainak kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, és államigazgatási feladatok szerinti megbontását tartalmazza költségvetési egységenként és összesenben.

(2) Az intézmény az önkormányzat egyidejű tájékoztatása mellett a bevételi és kiadási előirányzatának főösszegét, a kiemelt előirányzatokat és a megfelelő részelőirányzatokat a tervezett előirányzatot meghaladó többletbevételével felemelheti az önkormányzat előirányzat-módosítása után. Az e bekezdés szerinti előirányzat-módosítás önkormányzati támogatási igénnyel sem a 2022. évi költségvetésében, sem a következő évben (években) nem járhat.

(3) Az intézményvezető az intézmény jóváhagyott költségvetésének kiemelt előirányzatain belül saját hatáskörben átcsoportosíthatnak. A saját hatáskörben végrehajtott változtatásokat év közben minden esetben 30 napon belül, év végén legkésőbb december 31-ig kötelesek bejelenteni a polgármesternek. Az előirányzat változtatásról a polgármester a Képviselő-testületet 30 napon belül tájékoztatja.

(4) A Képviselő-testület az intézmény által kezdeményezett előirányzat-módosítási igényei miatt a költségvetési rendeletét december 31-i hatállyal legkésőbb a zárszámadási rendelet-tervezet Képviselő-testület elé terjesztéséig módosítja.

(5) Az önkormányzat felhatalmazza és egyben kötelezi az intézménye és a Tiszaroffi Közös Önkormányzati Hivatal vezetőjét az előírt bevételek beszedésére.

4. § (1) Tiszaroff Községi Önkormányzata adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 3. melléklet tartalmazza.

(2) Tiszaroff Községi Önkormányzata saját bevételeit a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (továbbiakban: Gst.) 45. § (1) bekezdése a) pontja felhatalmazása alapján kiadott jogszabályban meghatározottak szerint a 4. melléklet foglalja magában.

(3) Tiszaroff Községi Önkormányzat 2022. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 5. melléklet tartalmazza.

5. § Tiszaroff Községi Önkormányzat központi költségvetési forrásból származó bevételeit jogcímenként az 6. melléklet mutatja be.

6. § (1) Az önkormányzat által megvalósítani tervezett fejlesztések felhalmozási kiadási előirányzatainak főösszege 7.199 ezer Ft, melynek feladatonkénti részletezését a 7. melléklet tartalmazza címenkénti megbontásban.

(2) A 8. melléklet tartalmazza a felújítási kiadások címenkénti, célonkénti részletezését és főösszegét, mely 7.462 ezer Ft.

(3) Az egyéb szervek támogatásának főösszegét 2.250 ezer Ft-ban állapítja meg. A támogatott szervek szerinti részletezést a 9. melléklet tartalmazza. Az e mellékletben meghatározott támogatásokkal az érintett szervezeteknek külön rendelet alapján el kell számolniuk.

(4) Az önkormányzat finanszírozási kiadásait a 10. melléklet tartalmazza. Az önkormányzat felhatalmazza a polgármestert, hogy a Képviselő-testület külön döntése alapján esetlegesen megkötésre kerülő likvid hitelszerződésekben rögzített hiteleket a működés biztosítása érdekében igénybe vegye. Tiszaroff Községi Önkormányzata kötelezettséget vállal arra, hogy a hitelek visszafizetésének időtartama alatt – a megkötendő hitelszerződésekben foglaltaknak megfelelően – a tőketörlesztés és a járuléktartozás összegeit a többi kiemelt (nem kötelező) feladatainak kiadásait megelőzően teljesíti.

(5) Az önkormányzat finanszírozási célú bevételeit (0 ezer Ft) a 11. melléklet szemlélteti.

(6) A maradvány igénybevételét működési és felhalmozási cél szerint címenként a 12. melléklet mutatja be.

(7) Az önkormányzat az általános tartalék összegét 4.100 ezer Ft-ban határozza meg melyet a 13. melléklet tartalmaz. Az általános tartalék felhasználásáról a Képviselő-testület dönt a költségvetés módosításával.

(8) Az önkormányzat a céltartalék összegét 16.144 ezer Ft-ban határozza meg melyet a 14. melléklet tartalmaz.

2. Az önkormányzat által kijelölt fejlesztési feladatok

7. § Fejlesztési feladatokat és beruházásokat az intézmények csak realizált saját felhalmozási célú forrásaik terhére valósíthatnak meg, abban az esetben, ha az a működéshez szükséges forrásokat átmenetileg sem terhelik. A fejlesztési kiadások nagyságáról az intézmények az önkormányzat előzetes hozzájárulásával dönthetnek, ha azok működtetéséről – ebben és a következő költségvetési években is – többlettámogatás nélkül gondoskodni tudnak.

3. Európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételei és kiadási

8. § Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit, kiadásait, hozzájárulásokat a 15. melléklet tartalmazza.

4. Önkormányzati létszámkeret

9. § (1) Tiszaroff Községi Önkormányzata 2022. évi engedélyezett létszámát címenként a 16. melléklet tartalmazza.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott létszámkerettől eltérni kizárólag a munkaügyi központok által, ill. egyéb támogatott foglalkoztatás keretében az adott intézmény engedélyezett létszámához tartozó személyi juttatás és járulékaira biztosított kiadási előirányzat felhasználásával lehet.

5. Adatszolgáltatás

10. § Az intézmények, valamint az önkormányzat elismert tartozásállományáról a Tiszaroffi Közös Önkormányzati Hivatal teljesít adatszolgáltatást– nemleges adat esetén is – havonta a tárgyhó utolsó napja szerinti állapotnak megfelelően a tárgyhónapot követő hó 5-ig a jegyző részére. Az adatszolgáltatás teljeskörűen tartalmazza a kötelezettségeket, kiemelve a 30 napon túli, lejárt esedékességű tartozásállományt (szállító, tartozás összege, fizetési határidő).

6. A gazdálkodás különös szabályai a 2022. költségvetési évre

11. § (1) A Képviselő-testület elrendeli, hogy amennyiben szükségessé válik a zavartalan működtetés biztosítása és az önkormányzati feladatellátás érdekében önkormányzatok rendkívüli támogatását kell igényelni a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően.

(2) Amíg a rendkívüli támogatás biztosítása nem történik meg, addig a költségvetési gazdálkodást a lehető legtakarékosabb költségkímélő formában kell folytatni az alábbiak szerint:

a) Az önkormányzat felhívja az intézmények figyelmét a takarékos és fegyelmezett gazdálkodásra, illetve előirányzat felhasználásra. Év közben pótelőirányzat csak az intézmény belső tartalékainak feltárása és az intézmény gazdasági helyzetének elemzése után végső esetben igényelhető.

b) Év közben pótelőirányzat önkormányzati intézmény, társadalmi és egyéb szervezet részére csak a Képviselő-testület jóváhagyásával adható.

c) Feladat elmaradásból származó – személyi és dologi – megtakarítások felhasználására csak a Képviselő-testület engedélyével kerülhet sor.

d) A Képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat az intézmény, az önkormányzat és a Tiszaroffi Közös Önkormányzati Hivatal köteles betartani.

e) Az önkormányzat elrendeli, hogy minden területen maximálisan ki kell használni a pályázati lehetőségeket.

7. Egyéb rendelkezések

12. § (1) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött költségvetési többlet felhasználásáról a Képviselő-testület dönt.

(2) Átruházott hatáskörben eljárva a 300.000.-Ft-ot meg nem haladó kötelezettség vállalásokról a polgármester dönt.

(3) Az önkormányzat a finanszírozása körébe tartozó, az intézményében és a Tiszaroffi Közös Önkormányzati Hivatalban dolgozók havi, rendszeres járandóságaik fizetésére a tárgyhónapot követő hónap 3. naptári napját határozza meg. Amennyiben ez a nap a hét utolsó munkanapja, akkor a járandóság folyósításának napja az ezt megelőző munkanap, illetve, ha ez a nap nem munkanap, akkor az ezt megelőző munkanap.

(4) A közmunkás foglalkoztatottak havi, rendszeres járandóságaik kifizetését a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig határozza meg.

(5) A fizetési számlához kapcsolódóan törvény alapján az egy foglalkoztatottnak havonta adott bankszámla-hozzájárulás mértéke 2022. évben 1.000.-Ft./hó.

8. Záró rendelkezések

13. § Ez a rendelet 2022. február 23-án lép hatályba.

14. § Rendelkezéseit a 2022. évi költségvetés végrehajtása során 2022. január 01. napjától alkalmazni kell.

1. melléklet