Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2012.(V.31.) önkormányzati rendelete

a helyi környezet védelméről, a közterület és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról

Hatályos: 2015. 05. 27

Tiszasüly Község Önkormányzata

11/2012.(V.31.) önkormányzati rendelete

a helyi környezet védelméről, a közterület és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról

(egységes szerkezetben a 22/2012.(IX.27.) rendelettel és a 21/2015.(VI.27.) rendelettel)

__________________________________________________________________________


Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. év LIII. Törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az a  következőket rendeli el:


I. FEJEZET


Általános rendelkezések


1. A rendelet célja


1. § A rendelet célja, hogy Tiszasüly község közigazgatási területén a köztisztaságot fenntartsa, az ezzel kapcsolatos feladatokat, kötelezettségeket és tilalmakat a helyi sajátosságoknak megfelelően rendezze, az ember  épségét és környezetét megóvja, a környezeti elemeket megvédje.


2. A rendelet hatálya


2. §      (1) A rendelet területi hatálya kiterjed Tiszasüly Község közigazgatási területére.


(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed:

  • ingatlanok tisztaságának fenntartására
  • közterületek védelmére
  • csapadék – szennyvízelvezetésre,
  • rongálásra, hirdetmények elhelyezésére,
  • járművek használatára közterületen,
  • építési törmelékek elhelyezésére,
  • az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetése, tarlóégetésre vonatkozó szabályokra,
  • zöldterület védelmére


(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed a Tiszasüly Község közigazgatási területén állandó vagy ideiglenes jelleggel tartózkodó, illetve tevékenységet folytató magánszemélyekre, jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetekre egyaránt.


3. Értelmező rendelkezések


3. § E rendelet vonatkozásában:


a)         települési szilárd hulladék:        a háztartási hulladék ( szemét ) és az egyéb szilárd

                                                               hulladék


b)         háztartási hulladék (szemét):     a lakásokban, valamint a lakás, üdülés, pihenés céljára

            szolgáló egyéb helyiségekben keletkezett szilárd hulladék (pl.: salak, hamu, korom, edény, háztartási eszköz, papír, konyhai hulladék, rongy, kerti és gazdasági hulladék, falomb, nyesedék stb. )


c)         nem háztartási szemét:               fekália, állati hulla és trágya, bontásból, vagy

javításból származó építési anyagok, törmelékek, tűz- és robbanásveszélyes, mérgező, fertőző anyagok, a nem lakás céljára szolgáló épületekben és a hozzájuk tartozó területeken keletkezett hulladék;


d)         egyéb szilárd hulladék:              a lakásban és emberi tartózkodásra alkalmas más

helyiségekben keletkezett nagyobb méretű berendezési tárgy, lom, bútor, háztartási berendezés, készülék, ipari tevékenység során keletkező hulladék, építési törmelék;


e)         köztisztasági szolgáltatás:          a közterületek tisztántartása, a települési szilád

                                                               hulladék kezelése,


f)         tisztántartás:                               az egyes ingatlanok és közterületek rendszeres

                                                               tisztítása, hó és síkosság, illetve pormentesítése;


g)         kezelés:                                       a települési szilárd hulladék összegyűjtése, tárolása,

                                                               kijelölt lerakóhelyre szállítása;


h)         járda:                                          gyalogos közlekedést szolgáló kiépített és kiépítetlen

útterület, mely az ingatlan telekhatárától az úttest széléig terjed;


II. Fejezet


Egyes tevékenységekre vonatkozó szabályok


  1. Ingatlanok tisztaságának fenntartása


4. §      (1) A község területén lévő ingatlanok tisztántartásáról, növényvédelméről, az ingatlan előtti közterületre nyúló fák és más növények gallyazásáról az ingatlanok tulajdonosai, tényleges használói kötelesek gondoskodni, továbbá kötelességük gondoskodni a kártevők és az allergén növények irtásáról, ingatlanuk műveléséről, rendben tartásáról, gyomtól, gaztól való megtisztításáról, a járdák járhatóvá tételéről. A közterületről eltávolított növények visszapótlásáról a növényt eltávolító köteles gondoskodni.


(2)Az ingatlan tulajdonosa, az ingatlan területén lévő rothadó, vagy bűzös hulladék elszállításáról azonnal köteles gondoskodni.


(3) Az önkormányzati tulajdonú közterületek szervezett, rendszeres tisztántartásáról, portalanításáról, általános jellegű takarításáról, síkosság-mentesítéséről, a szilárd burkolatú utak tisztántartásáról, szeméttárolók kihelyezéséről, ürítéséről az önkormányzat gondoskodik.


(4) Magánszemélyek, jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetek tevékenysége következtében közterületen keletkezett szennyeződés megszüntetése, a szennyeződést okozó szerv, illetve személy feladata.


(5) Köztisztasági szempontból járdának minősül az a gyalogos közlekedésre rendelt kiépített és kiépítetlen útterület, amely az ingatlan telekhatárától az úttest széléig (szegélyéig) terjed.


(6) Az ingatlan előtti járda tisztántartása az ingatlan tényleges használójának kötelessége. Intézmények, kereskedelmi és vendéglátó-ipari egységek és más elárusítóhelyek előtti járdaszakaszt a tényleges használónak kell tisztántartani függetlenül attól, hogy a szemét üzleti tevékenységből származik-e. Ez a kötelezettség kiterjed a hóeltakarítással, a síkosság megszüntetésével kapcsolatos feladatokra is.


(7) A tényleges használó kötelessége a járda mellett növő gaz kiirtása, a járdára kinyúló ágak és bokrok megfelelő nyesése. Ezeknek a területeknek a vegyszeres gyomirtása tilos.


(8) Ónos esőtől, jégtől, hótól síkosság vált járdát a szükséghez képest naponként többször fel kell hinteni. A felhintésre bomló, szerves anyagot nem tartalmazó szóróanyagot (homok, hamu, fűrészpor, kőporliszt) kell használni. A szóróanyag beszerzéséről a tisztántartásra kötelezettnek kell gondoskodni.


(9) A járda és a közút síkosság-mentesítését a tisztántartásra kötelezettnek úgy kell elvégezni, hogy abból ne származzon baleset.

5. Közterületek védelme, járda, gyalogút tisztántartása


5. §      (1) A közterület eltérő használatáról Tiszasüly Község Önkormányzat Képviselő-testületének a közterület használatáról, a vásárokról és a piacokról szóló 10/2012.(V.31.) rendelete rendelkezik.


(2) Az Önkormányzat tulajdonában levő, belterületi szilárd burkolatú utak, terek, parkok, piactér, olyan járdaszakasz, amely mellett közvetlen magántulajdon, intézmény nem található, a szemét és hó eltakarításáról, jégmentesítéséről, fenntartásáról az Önkormányzat gondoskodik.


(3) A közterületek fenntartásáról és tisztításáról Tiszasüly Község Önkormányzata gondoskodik.


(4) Az épület tulajdonosa gondoskodik arról, hogy az épület tetőzetéről az esővíz, hólé a járdára ne csorogjon.


(5) A járdáról letakarított jeget, havat a közút és a járda között úgy kell elhelyezni, hogy se a gyalogos, se a gépjármű forgalmat ne akadályozza.


(6) TILOS az összerakott hó elhelyezése:

  • a gyalogos közlekedési útvonalon,
  • az útkereszteződésben,
  • az úttorkolatban,
  • a kapubejárat elé, annak szélességében,
  • a tömegközlekedésre szolgáló jármű megállóhelyénél, a jármű megállóhelye és a járda között,
  • a közüzemi, szolgáltatási, felszerelési tárgyon és annak közérdekű létesítményein.


(7) Közterületre kül- és belterületekre, magánterületre, közforgalom célját szolgáló útra, ezek mellett lévő csatornába, árokba - hatósági engedély nélkül - bármilyen szemetet, hulladékot, törmeléket vagy egyéb szennyező vagy egészségre ártalmas, veszélyes, vagy veszélyesség váló anyagot tárolni, kiönteni, elszórni, raktározni vagy véglegesen lerakni nem lehet.


(8) Állati hullát, valamint olyan anyagot, amely a környék levegőjét szennyezi, az egészséget veszélyezteti, illetve élősdiek részére táptalajt nyújthat, sem közterületen, sem magánterületen elhelyezni vagy elhagyni nem szabad.


(9) Közterületen elhullott állatot a tulajdonos köteles az elföldelésre kijelölt dögkútra szállítani. Ha a tulajdonos ismeretlen, az Önkormányzat bejelentés alapján köteles gondoskodni a közterületen talált állati hulla elszállításáról és elföldeléséről.

6. Csapadék – szennyvízelvezetés


6. §      (1) A csapadékvíz elvezetése céljából gyalogjárdát felszedni, vagy azt megrongálni nem szabad.


(2) Az ingatlanon keletkező csapadékvíz saját területen történő elhelyezéséről, illetőleg csapadékvíz-elvezető árokba történő bevezetéséről az ingatlan tulajdonosa gondoskodik.


(3) Amennyiben a telken keletkező csapadékvíz elvezetése más módon nem lehetséges, a jegyző külön engedélyével a járda alatt lehet elvezetni. Az ingatlan tulajdonosa köteles ilyen alkalommal a járda szakszerű helyreállításáról gondoskodni.


(4) Eldugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot (szemetet, iszapot, papírt, törmeléket, tűz- és robbanásveszélyes anyagot) szennyezett (olajos, vegyszeres stb.) vizet a közcsatorna víznyelőjébe, a csapadékvíz-elvezető árokba szórni, beleönteni, beleseperni, vagy bevezetni nem lehet.


(5) A település területén lévő csapadékvíz-elvezető árkokba, közterületre, ásott, vagy fúrt kutakba, talajvízbe szennyvizet, trágyalevet levezetni, önteni, partjait szemét vagy egyéb hulladék lerakásával beszennyezni nem szabad.


(6) Csapadékvíz-elvezető árokra és szennyvíz csatornára való rákötés az ingatlan tulajdonosának kötelezettsége.


(7) Csapadékvizet szennyvízcsatornába vezetni nem lehet.


(8) A csapadék-, és szennyvízelvezető rendszert rongálni, a csapadék és szennyvíz állagát megváltoztatni, megszüntetni, rendeltetésszerű működését korlátozni nem lehet.


(9) Különleges védelemben kell részesíteni a Tisza folyót a község bel- és külterületén egyaránt. A Tisza folyó vizét bármivel szennyezni medrében, árterületén szemetelni, szemetet lerakni TILOS!

7. Rongálás, hirdetmények elhelyezése


7. §      (1) Közterületen a fákat és egyéb növényeket, parkberendezéseket rongálni, pusztítani, plakátokat elhelyezni, beszennyezni vagy szakszerűtlenül kezelni, amely értékük csökkenésével jár nem lehet.


(2) Közterületen, intézmények hirdetőtábláján, piacon hirdetést, plakátot, közleményeket csak arra kijelölt helyen, engedélyezett módon lehet kihelyezni.


(3) Falakra, parkok bútorzatára, villany-, gáz-, telefon- és egyéb szerelvénydobozokra hirdetményt, plakátot, közleményeket kiragasztani nem szabad.


(4) Épületen (kapun, ablakban, stb.) egyéb létesítményben lévő, idejét múlt hirdetményt az elhelyező köteles eltávolítani, legkésőbb a felhívás kézhezvételétől számított 3 napon belül, köteles továbbá az így keletkezett hulladék összegyűjtéséről és elszállításáról is gondoskodni.

8. Járművek használata közterületen


8. §      (1) Közterületen szennyező anyagot csak olyan módon szabad szállítani, hogy a szállításból semmi ki ne hulljon, por és csepegés ne keletkezzen. Ha a szállítás közben a terület szennyeződnék, a szennyeződés előidézője köteles azt eltávolítani és a további szennyeződés megakadályozásáról gondoskodni.


(2) Ha bármilyen szállítmány fel- vagy lerakásánál, a közterület szennyeződik, a szennyeződés előidézőjének azt a fel- vagy lerakás elvégzése után azonnal meg kell tisztítani.


(3) A község közterületén TILOS járművet mosni, olajcserét vagy más olyan tevékenységet végezni, amely szennyeződést okoz. Lakóházhoz tartozó udvarban ilyen munkákat úgy kell végezni, hogy a szennyeződés közterületre ne kerüljön.


(4) Közterületen zöldterületre, játszótérre, parkosított területekre gépkocsival vagy egyéb járművel ráhajtani, beállni, azon parkolni, azt bármi módon károsítani nem lehet, mely alól csak a fenntartást, fejlesztést vagy hulladékszállítást végző gépjárművek képeznek kivételt.

9. Építési törmelékek elhelyezése


9. §      (1) Építési területen és az építkezés közvetlen környékén (az építkezés előtti területen) az építést végző kivitelezőnek kell biztosítani a tisztaságot.


(2) Beruházások esetén a birtokbavételtől a kivitelezés megkezdéséig a beruházónak (bonyolítónak), ezt követően a kivitelezés befejezéségi a kivitelezőnek kell gondoskodni az általa elfoglalt terület tisztántartásáról.


(3) Építésnél, bontásnál vagy tatarozásnál a munkálatokat úgy kell végezni, az építési és bontási anyagokat, a kiásott földet úgy kell tárolni, hogy por és egyéb szennyeződés ne keletkezzen.


(4) Amennyiben a munkálatok végzése során építési törmelék, hulladék keletkezik, úgy azt a munka befejezésétől számított 48 órán belül a kivitelezést végzőnek saját költségén el kell szállíttatni környezetvédelmi hatósági engedéllyel (hulladékkezelési engedély) rendelkező szervezettel, és a közterületet helyre kell állítani, illetőleg meg kell tisztítani.


(5) TILOS közútra, útpadkára salakot, építési törmeléket, illetve szemetet szállítani és helyezni!


10. Az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetése


10. §   


11. A zöldterület védelme


11. § (1) E rendelet alkalmazása szempontjából zöldterületeknek tekintendők az

önkormányzat kezelésében lévő terek, parkok, játszótér, belterületi utakhoz és járdákhoz szorosan kapcsolódó füvesített, parkosított, fásított közterületek.


(2) Belterjesen gondozott zöldterület az, ahol a növények kiültetése, pótlása, a pázsit nyitása, öntözése, a fák és cserjék gondozása rendszeresen megtörténik.


(3) A belterjesen gondozott zöldterületeken csak a közlekedésre, pihenésre, játszásra stb. kijelölt helyen szabad tartózkodni.


(4) A zöldterületeken TILOS:

  • a fák, cserjék, bokrok ágainak letördelése, illetve mindennemű

károsítása,

  • a virágok szedése, eltulajdonítása,
  • a felszerelési tárgyak és építmények rongálása, eltulajdonítása,
  • a fákra hirdetés kifüggesztése.


(5) A játszótér felszereléseit csak 14 éven aluli gyermekek használhatják.


(6) Hat éven aluli gyermekek a játszótéren csak felügyelet mellett tartózkodhatnak.


12. §



III. Fejezet


Záró rendelkezések


13. §    (1) A rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.


(2) Hatálybalépésével egyidejűleg Tiszasüly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2004.(IV.20.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.


(3) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvvel összhangban került elfogadásra, előírásainak megfelel.





            /:Pollák Tibor :/                                                        /:Dr . Varga Zoltán:/

                polgármester                                                               jegyző



Kihirdetési záradék:

Ez a rendelet kihirdetve Tiszasüly Községi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának hirdetőtábláján 2015. június 27. napján.


                                                                                                /:Dr .Varga Zoltán:/

                                                                                                   jegyző

Mellékletek