Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015.(II.10.) önkormányzati rendelete

Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015. (II. 10.) r e n d e l e t e a helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának rendjéről

Hatályos: 2015. 02. 10

Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

2/2015. (II. 24.)   

r e n d e l e t e

a helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának rendjéről



Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testülete – élve Magyarország Alkotmánya 32. cikk (2) bekezdésében kapott eredeti felhatalmazással – figyelemmel a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (Mötv.) 6. § a) pontjában foglaltakra – a helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának rendjéről az alábbi rendeletet alkotja.



  1. FEJEZET

Általános rendelkezések

A rendelet hatálya


  1. §

A rendelet hatálya kiterjed Tiszasüly község közigazgatási területén székhellyel rendelkező önszerveződő közösségekre, egyházakra valamint olyan országos szervezetekre, amelyek Tiszasülyön alapszervezetet működtetnek vagy tevékenységüket időszakosan illetve állandóan a helyi lakosságot szolgáló közérdekből fejtik ki.



A rendelet célja, alapelvei


  1. §

Tiszasüly Község Képviselő-testülete elismeri és támogatja azt a tevékenységet, amelyet a településen élő vagy dolgozó állampolgárok illetőleg önszerveződő közösségeik végeznek az önkormányzati feladatok megvalósítása, a polgárok közéletbe való bevonása, a település fejlesztése és szépítése, a környezetvédelem, az arra rászorulók támogatása, a kultúra és a hagyományok ápolása, a lakosság művelődése, oktatása, szórakozása, sportolása érdekében.


  1. §

A 2. §-ban foglalt elvek megvalósítása érdekében a képviselő-testület az éves költségvetéséről szóló rendeletében – a község anyagi lehetőségeinek függvényében – keretet állapít meg az önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának céljára, s a keret felhasználásáról való döntés megfelelő előkészítése, az önszerveződő közösségek közötti esélyegyenlőség biztosítása érdekében bevezeti a pályázati rendszert, melynek feltételeit, az eljárás rendjét e rendeletben szabályozza.

Értelmező rendelkezések


  1. §

E rendelet alkalmazásában

  1. önszerveződő közösség az az egyesület, alapítvány, amely az önkormányzat illetékességi területén székhellyel rendelkezik és legalább egy éve közérdekű feladatot lát el;
  2. nem minősül önszerveződő közösségnek a politikai párt helyi szervezete, önkormányzati fenntartású intézmény;
  3. közérdekű feladatot lát el az olyan önszerveződő közösség, amely az önkormányzat Mötv.-ben vagy más törvényben meghatározott kötelező vagy önként vállalt feladatainak ellátásban vesz részt, vagy azt segíti, illetőleg tevékenységével a polgárok helyi közéletbe való bevonását szolgálja.

II. FEJEZET


A támogatás formái


  1. §

Az önkormányzat az önszerveződő közösségek részére a támogatást a költségvetéséből biztosított pénzügyi alapokból biztosítja.



III. FEJEZET


A támogatások odaítélésének eljárási rendje

A pályázatok benyújtása


  1. §
  1. Az önszerveződő közösségek pénzügyi támogatása (a továbbiakban: pénzügyi támogatás) iránti pályázatokat írásban az 1. számú mellékletben szereplő Pályázati Adatlapon a Közös Önkormányzati Hivatalhoz kell benyújtani a tárgyévi költségvetésről szóló rendelet kihirdetését – a pályázati időszak kezdő napját - követő 15 napon belül.
  2. A pályázathoz csatolni kell:
  1. az önszerveződő közösség működésének igazolását (bíróság általi bejegyzésről szóló végzés, alapszabály vagy a működés egyéb dokumentuma),
  2. az önszerveződő közösség előző évi tevékenységéről szóló tájékoztatót, különös tekintettel a végzett feladatokra, elért eredményekre valamint az előző támogatás felhasználásáról szóló bizonylatok fénymásolatát,
  3. az önszerveződő közösség (vagy döntéshozó szerve) közgyűléséről, üléséről készült azon jegyzőkönyvet vagy határozati kivonatot, mely a pályázat benyújtására vonatkozó döntést és a megvalósítani kívánt célt tartalmazza, amennyiben a közösség belső szabályzatai ilyen testületi döntést előírnak,
  4. az önszerveződő közösség által pályázott összeg felhasználásának tervezetét, a várható költségek szerint részletezve,
  5. magasabb szintű pályázat esetén a pályázat rövid ismertetését, illetve annak eredményessége esetén valószínűsíteni kell a község hasznát belőle.
  1. Amennyiben az önszerveződő közösség korábban már részesült támogatásban a (2) a) pontban rögzített dokumentum benyújtása mellőzhető abban az esetben, ha az előző támogatás óta eltelt időszakban e dokumentum tartalmát illető változás nem történt.
  2. Az önszerveződő közösségek rendkívüli pénzügyi támogatása iránti pályázatokat a féléves költségvetési beszámoló elfogadását követően 15 napon belül kell az (1) bekezdés szerint benyújtani.
  3. 2015. évben a benyújtás határideje március 16. napja.


A beérkezett pályázatok véleményezése


  1. §
  1. A beérkezett pályázatokat – a pályázati időszakot követő első ülésén– a testület az (2) bekezdés szerinti szempontok alapján megvizsgálja és dönt a támogatás odaítéléséről.
  2. A testület vizsgálata különösen arra terjed ki, hogy
  1. az önszerveződő közösség tevékenysége mennyiben közérdekű, illetőleg a támogatásban részesítendő célkitűzés a köz javát mennyiben szolgálja és szakmai szempontból mennyiben megvalósítható;
  2. az önszerveződő közösség az előző évben kapott pénzügyi támogatással megfelelően elszámolt-e;
  3. a támogatásban részesítendő cél megvalósításához – a támogatás esetleges összegét is figyelembe véve – rendelkezik-e a megfelelő pénzügyi és egyéb feltételekkel;
  4. a támogatásban részesítendő cél megvalósítása igényli-e az önkormányzat egyéb támogatását;
  5. a támogatásban részesítendő cél megvalósítása pénzügyi támogatás helyett támogatható-e más, alkalmasabb módon.
  1. A testület eljárása előtt a Hivatal, az előkészítés során, köteles vizsgálni, hogy a pályázó pályázatához csatolta-e a 8. § (3) bekezdés szerinti mellékleteket. Amennyiben a pályázat benyújtása hiányosan történt, a pályázót írásban kell felhívni arra, hogy a felhívás kézbesítésétől számított 5 napon belül a hiányt pótolja. Azt a pályázatot, melynek kiegészítését a pályázó felhívás ellenére sem végzi el, elbírálás céljából nem lehet a képviselő-testület elé terjeszteni.


A pályázatok elbírálása


  1. §
  1. A pályázatok képviselő-testület elé terjesztéséről a jegyző gondoskodik.  A képviselő-testület az előterjesztésről soron következő ülésén dönt.
  2. A pénzügyi támogatások megállapítása során a képviselő-testület előnyben részesíti azt a közérdekű feladatot ellátó önszerveződő közösséget, amely
  • kötelező önkormányzati feladatok ellátását segíti,
  • a lakosság különleges törődést igénylő rétegeit célozza meg (idősek, veszélyeztetett vagy szociálisan hátrányos helyzetű kiskorúak).
  1. A pályázatok elbírálása során a képviselő-testület dönthet úgy is, hogy pénzügyi támogatás helyett a pályázó által megjelölt cél megvalósításának támogatására más, arra alkalmas módot választ.
  2. A képviselő-testület kedvező elbírálása esetén a pénzügyi támogatás megállapításáról szóló határozatban meg kell jelölni azt is, hogy a támogatás felhasználása milyen célra történhet.
  1. §

(1)A támogatásban részesülő önszerveződő közösség a kapott támogatást csak a képviselő-testület által meghatározott célra használhatja fel.

(2)A támogatás eltérő célra történő felhasználása csak akkor lehetséges, ha ehhez a képviselő-testület előzőleg hozzájárult.

  1. §

Nem részesíthető pénzügyi támogatásban az az önszerveződő közösség,

  1. amely az előző évben kapott pénzügyi támogatással nem megfelelően számolt el;
  2. az előző évben kapott támogatást – a képviselő-testület előzetes hozzájárulása nélkül – a jóváhagyott céltól eltérően használta fel.




IV. FEJEZET



A támogatás kifizetése és felhasználásának elszámolása


  1. §

A képviselő-testület által megállapított pénzügyi támogatás kifizetéséről a döntést követően a Hivatal az önszerveződő közösség folyószámlájára történő átutalással vagy pénztári kifizetéssel gondoskodik.

  1. §
  1. Az önszerveződő közösség a kapott támogatás felhasználásáról köteles elszámolni.

E kötelezettségének

  1. a tárgyévet követő évre szóló pénzügyi támogatás iránti pályázat benyújtásakor vagy,
  2. amennyiben a tárgyévet követő évben pénzügyi támogatás iránti pályázatot nem nyújt be, a költségvetési rendelet kihirdetését követő 30 napon belül írásban köteles eleget tenni.
  1. Az elszámolási kötelezettség a támogatás összegének felhasználásáról szóló bizonylatok másolatának benyújtásával teljesíthető.
  2. A képviselő-testület által megállapított pénzügyi támogatás folyósítására, felhasználására és elszámolására vonatkozóan a Hivatal a támogatott önszerveződő közösséggel – a 2. sz. melléklet szerinti – szerződést köt.
  3. A szerződésnek tartalmaznia kell a támogatás felhasználásának végső időpontját, valamint azt, hogy a támogatás felhasználása milyen célra történhet.
  4.  A támogatás felhasználására nyitva álló határidő lejártát követően a fel nem használt támogatás összegét a pályázó köteles visszafizetni.
  1. §

A tárgyévi elszámolások elfogadásáról a képviselő-testület a 12. § (1) bekezdésében megjelölt határidőt követő hónap soron következő testületi ülésén dönt.



Egyéb rendelkezések


  1. §
  1. Az önszerveződő közösségek részére megállapított pénzügyi támogatás összegét valamint annak célját az önkormányzat honlapjában közzé kell tenni.
  2. Ugyancsak közzé kell tenni azt, hogy a kapott támogatással az önszerveződő közösség e rendelet előírásainak megfelelően számolt-e el, s a felhasználás milyen célra történt.
  3. A közzétételről a jegyző gondoskodik. A közzététel határideje a 13. § szerinti döntést követő 15. nap.





V. FEJEZET



Záró rendelkezések

A rendelet hatálybalépésére vonatkozó rendelkezések



  1. §
  1. E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.
  2. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.





     dr. Varga Zoltán                                                                                      Pollák Tibor

jegyző                                                                                             polgármester





Kihirdetve: 2015. február 10.


dr. Varga Zoltán jegyző











  1. sz. melléklet a 2/2015. (II. 10.) rendelethez



Pályázati Adatlap

az önszerveződő közösségek pénzügyi támogatására




Az önszerveződő közösség neve:

Az önszerveződő közösség címe:

A szervezet jogállása:

Képviselőjének neve, címe:

A nyilvántartott tagok létszáma:

Kért-e az előző évben pénzügyi támogatást?

Az előző évben kapott támogatás összege:

A jelen pályázatban kért támogatás összege:

A kért összeg tervezett felhasználása (célja): (Felsorolás konkrét meghatározott célként)

Összeg:

1)

2)

A tervezett cél megvalósításának egyéb (meglévő) forrásai:



A pályázathoz csatoljuk a következő mellékleteket (a nem kívánt rész törlendő):

  1. az önszerveződő közösség előző évi tevékenységéről szóló tájékoztatót, különös tekintettel a végzett feladatokra, elért eredményekre valamint az előző támogatás felhasználásáról szóló bizonylatok fénymásolatát (szakmai, pénzügyi beszámoló);
  2. az önszerveződő közösség (vagy döntéshozó szerve) előző évi tevékenységéről szóló tájékoztatót, különös tekintettel a végzett feladatokra;
  3. az önszerveződő közösség által pályázott összeg felhasználásának tervezetét, a várható költségek szerint részletezve;
  4. magasabb szintű pályázat esetén, a pályázat rövid ismertetését, illetve annak eredményessége esetén valószínűsíteni kell a település hasznát belőle.



Tiszasüly, 20........................................






                                                  .....................................................

a szervezet képviselőjének aláírása






  1. sz. melléklet a/2015. (II. 10.) rendelethez


TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉS


Amely létrejött egyrészről Tiszasüly Községi Önkormányzat (5061 Tiszasüly, Kiséri . út 21., képviselője: Pollák Tibor polgármester) mint Támogató,   másrészről .................................................................................................................................................

mint Támogatott között alulírott napon és helyen az alábbi feltételekkel:

  1. Támogató kötelezettséget vállal arra, hogy költségvetésének terhére ....... Ft összegű támogatást nyújt Támogatott részére az önkormányzat ..... alapjához benyújtott támogatási kérelme és az önkormányzat ....... önk. rendelete alapján.
  2. A Támogató az 1. pontban foglalt támogatást ezen támogatási szerződésben foglalt ütemezésben utalja a Támogatott  ..............nál vezetett  ............. számú számlájára/fizeti ki a Hivatal pénztárából.
  3. A Támogatott a támogatás összegét kizárólag a 15. pontban foglalt célra használhatja fel, jelen szerződésben foglaltak szerint  ...............-ig.
  4. Támogatott köteles a támogatás összegét egyéb pénzeszközeitől elkülönítetten nyilvántartani, valamint az érvényes számviteli, pénzügyi, adó és egyéb gazdálkodási, illetve EU jogharmonizáció szabályai szerint kezelni, s ezen szabályokat gazdálkodási tevékenysége ellátása során megtartani.
  5. A 15. pontban foglalt támogatási cél meghiúsulása esetén Támogatott köteles a Támogató képviselő-testületet írásban 15 napon belül értesíteni, a támogatás céljának módosítását kérni. Támogatott a támogatási cél meghiúsulása esetén köteles a támogatás összege felhasználásának megszüntetésére azonnal intézkedést tenni, s a támogatás összegét zároltan kezelni.
  6. Támogatott a Támogató Képviselő-testület döntését követően, az új támogatási cél elfogadása után használhatja fel a támogatás összegét. Abban az esetben, amennyiben a képviselő-testület a támogatás céljának megváltoztatásához nem járul hozzá, a Támogatott a támogatás összegének részbeni felhasználása esetén a fennmaradó összeget, a támogatási cél meghiúsulása esetén a támogatás teljes összegét köteles a Tiszasüly Községi Önkormányzat ........... számú költségvetési elszámolási számlájára vagy a Hivatal pénztárába 8 napon belül visszafizetni.
  7. Amennyiben a Támogatott a támogatás összegét nem jelen támogatási szerződésben meghatározott célra használja fel, úgy azt a felek szerződésszegésnek minősítik, melynek alapján Támogatott köteles a támogatás összegét a folyósítás napjától a visszatérítés napjáig számított jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő késedelmi kamattal növelten a Támogató számlájára/pénztárába visszafizetni.
  8. A támogatott a szerződés teljesítéséről a felhasználást követően köteles elszámolni. A Támogatott kötelezettséget vállal arra, hogy a Támogatási szerződés mellékletét képező Elszámolás formanyomtatványt, amely a szakmai és pénzügyi beszámoló része, kitöltve megküldi a Támogatónak
  1. a tárgyévet követő évre szóló pénzügyi támogatás iránti pályázat benyújtásakor vagy,
  2. amennyiben a tárgyévet követő évben pénzügyi támogatás iránti pályázatot nem nyújt be, a költségvetési rendelet kihirdetését követő 30 napon belül.

 A szakmai és pénzügyi beszámoló mellékletét képezi a támogatási cél felhasználását dokumentáló eredeti számlák hitelesített másolata, melyet a Hivatalban kell benyújtani.

  1. Az elszámolás elmaradása, illetve indokolatlan késedelme esetén a Támogatott köteles a késedelembe esés napjától a szakmai és pénzügyi beszámoló benyújtásának napjáig kötbért fizetni, melynek összege a támogatás egy éves jegybanki alapkamatának felel meg.
  2. A Támogató jogosult a szakmai és pénzügyi beszámolót elbírálni. A Hivatal jogosult és egyben köteles a támogatás felhasználását pénzügyileg ellenőrizni. A Támogatott a támogatás összegének felhasználásához köteles az ellenőrzéshez szükséges adatokat, dokumentumokat az ellenőrzést végző rendelkezésére bocsátani. A támogatás összegének felhasználását az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is jogosult vizsgálni.
  3. A Támogatott a támogatási cél részbeni vagy teljes megváltozása esetén - írásbeli kérelemmel - jogosult az elszámolási idő meghosszabbítását kérni, amelyet a Támogató képviselő-testület engedélyezhet. A meghosszabbítást illetve a támogatási cél részbeni vagy teljes megváltoztatását indokolni szükséges. A meghosszabbítás legfeljebb 3 hónapig terjedhet.
  4. A támogatási cél megváltoztatásának engedélyezése a Támogatási Szerződést módosítja.
  5. Jelen támogatási szerződés a Támogatott valamint a Támogató nevében a község polgármesterének aláírásával jön létre.
  6. Jelen Támogatási Szerződésben nem szabályozott kérdésekben felek magukra nézve a Ptk. szabályit tekintik irányadónak. Vitás kérdésekben felek a Támogató képviselő-testület előzetes egyeztető döntését követően a Szolnoki Járásbíróság illetékességét kötik ki.
  7. A támogatás felhasználásának jogcímei és egyéb rendelkezések:
  1. A támogatás összeg az alábbi jogcímekre használható fel:
  2. A támogatás összegének ütemezése:
  • felek a Támogatott igénylésre jogosult írásos kérelme alapján, 8 napon belül vagy
  • meghatározott időszakonként: .................................................................................
  1. Jelen támogatási szerződést a felek elolvasás és értelmezés után helybenhagyólag aláírták.


Tiszasüly, 20..........................................




.............................................                                                 ..............................................

           Támogató                                                                               Támogatott





A Támogatási Szerződés 1. sz. melléklete





....................................................

szervezet neve




Elszámolás

A ........... évi önkormányzati támogatás felhasználásáról




A ........... évi támogatás összege: ..........................


A támogatás összegét a szerződésben meghatározott célra használtuk fel az alábbi számlák szerint, melyek másolatait mellékeljük:



Számla száma

Számla kelte

Termék, szolgáltatás megnevezése

Számla bruttó összege (Ft)

















Összesen:



Melléklet: ....... db



Tiszasüly, ................................




................................................................

támogatott szervezet képviselője