Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2015.(III.1.) önkormányzati rendelete

Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2015. (II. 10.) rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2015. 03. 01

Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

5/2015. (II. 10.) rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról


Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikke (1) bekezdésének a) pontjában és a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról az alábbiakat rendeli el:


1.§

(1) A közszolgáltatás a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és az ártalmatlanítás céljából történő átadására terjed ki.

(2) A rendelet hatálya az Önkormányzat közigazgatási területén található ingatlanokra terjed ki.

2.§

 (1) Szerződés alapján Tiszasüly község közigazgatási területén a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. (5000 Szolnok, Kossuth L. u. 5., a továbbiakban Közszolgáltató) köteles a közszolgáltatást ellátni és a begyűjtött szennyvizet ártalmatlanítás céljából a hunyadfalvi szennyvíztisztítónak átadni.

(2) A szerződő felek a közszolgáltatási szerződést határozott időre, tíz évre kötik. A felek megállapodnak továbbá abban, hogy a közöttük megkötött szerződés felmondásának esetei megegyeznek a vízgazdálkodásról szóló 1995.évi LVII. törvény 44/G. § -ban meghatározott eseteivel.

(3) Közszolgáltató közszolgáltatói tevékenységéről évente részletes elszámolást készít, és azt a tárgyévet követő év március 31-ig a települési önkormányzatnak benyújtja.


3.§


(1) Közszolgáltató köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését és az átadási helyen történő elhelyezését a szolgáltatást igénybe vevő ingatlan tulajdonos, vagyonkezelő, vagy egyéb jogcímen használó (továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos) megrendelésétől számított 5 munkanapon belül (kivéve, ha az ingatlantulajdonos kifejezetten kéri az 5 munkanapnál későbbi teljesítést) 08 óra és 16 óra között, az önkormányzat által vele kötött szerződés időbeli hatálya alatt folyamatosan és szerződésszerűen teljesíteni. A lakóingatlant veszélyeztető esetekben Közszolgáltató halasztást nem tűrő sürgősséggel jár el.

(2) Közszolgáltató köteles a hozzá beérkező megrendelések sorrendjébe, a mindenkori hatályos vonatkozó jogszabályi rendelkezések, valamint az önkormányzat által vele kötött szerződés betartásával ellátni az 1.§ (1) bekezdésében meghatározott közszolgáltatási tevékenységet. Ennek elmulasztásából, vagy hibás teljesítéséből eredő kárért a Közszolgáltató felel.  A Közszolgáltató a közszolgáltatás teljesítése során az ingatlantulajdonossal, mint a szolgáltatást igénybevevővel áll jogviszonyban.

(3) A Közszolgáltató az elszállított mennyiség mérésről úgy köteles gondoskodni, hogy azt az ingatlantulajdonos bármikor ellenőrizhesse.

(4) Közszolgáltató köteles a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételeket biztosítani, ezen belül szükséges mennyiségű és minőségű jármű, gép, eszköz, berendezés, valamint a szükséges létszámú és képzettségű szakember biztosítása. A felek rögzítik, hogy a jelen szerződés teljesítéséhez szükséges tárgyi feltételeket a Közszolgáltató tulajdonosként vagy jogszerű használatát megalapozó bármely jogviszony alapján is biztosíthatja.


(5) Ingatlantulajdonos jogosult a szolgáltatást igénybe venni. Legkésőbb a szennyvíztároló megtelésekor az e rendeletben foglaltak szerint Közszolgáltató közreműködésének igénybevételével köteles gondoskodni a szennyvíz elszállíttatásáról.

(6) Közszolgáltató és az ingatlantulajdonos között létrejövő közszolgáltatási szerződés tartalmazza a szerződő felek megnevezését, elérhetőségét, a szerződéskötés helyét és idejét, az elszállítandó szennyvíz mennyiségét, az elszállítás díját, a fizetés módját és határidejét, a díjfizetés elmaradásának következményeit és a szerződők aláírását.



4.§


  (1) Ingatlantulajdonos a közszolgáltatás igénybevételéért számla alapján a helyszínen a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségével arányos díjat fizet készpénzben. Az alkalmazható díj legmagasabb mértékét a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

(2) A Közszolgáltatónak a közszolgáltatás kereteibe nem tartozó más szolgáltatása költségeit, elszámolását és díját szigorúan el kell különítenie, és e költségeket a közszolgáltatás díjából nem finanszírozhatja.



5.§


Üdülőingatlanok, az időlegesen használt és a nem használt ingatlanok tulajdonosai távollétük esetén megbízott útján kötelesek az e rendeletben foglaltakat betartani.


6.§


A közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat Közszolgáltató csak feladatellátásának keretein belül használhatja fel, azokat harmadik személynek nem adhatja át.


7.§


E rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.






Dr. Varga Zoltán                                                                                      Pollák Tibor      

       jegyző                                                                                               polgármester











  1. sz. melléklet


Az alkalmazható közszolgáltatási díj legmagasabb mértéke



Ingatlantulajdonos a közszolgáltatás igénybevételéért számla alapján a helyszínen a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségével arányos, 3.000 Ft/m3+Áfa  +265 Ft/km + Áfa díjat fizet készpénzben.



A rendelet kihirdetve:

Tiszasüly, 2015. február 10.





Dr. Varga Zoltán

jegyző



Mellékletek