Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2015.(III.1.) önkormányzati rendelete

Tiszasüly Községi Önkormányzat

Hatályos: 2015. 03. 01- 2016. 02. 29

Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő – testületének

6/2015. (II.26.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról



Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 2015. március 1-én hatályba lépő 132.§ (4) bekezdés g) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§-a (1) bekezdésének 8. pontjában biztosított feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:


I. fejezet


A rendelet célja

l. §


(1) E törvény célja, hogy a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében meghatározza az egyes szociális ellátások formáit, szervezetét, a szociális ellátásokra való jogosultság feltételeit, valamint érvényesítésének garanciáit.

(2) A szociális ellátás feltételeinek biztosítása — az egyének önmagukért és családjukért, valamint a helyi közösségeknek a tagjaikért viselt felelősségén túl — az állam központi szerveinek és a helyi önkormányzatoknak a feladata.


II. Fejezet


Általános szabályok

2.§


(1) A rendelet hatálya kiterjed Tiszasüly Községi Önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező személyekre.

(2) Az (1) bekezdés tekintetében alkalmazni kell a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdéseit és a 7. § (1) bekezdését.

(3) Az e rendeletben meghatározott szociális feladat- és hatásköröket

a) a helyi önkormányzat képviselő-testülete,

b) a polgármester,

c) szociális bizottság és a

d) a jegyző gyakorolja.

(4) A települési önkormányzat képviselő-testületétől kapott átruházott hatáskörben a szociális bizottság gyakorolja az rendkívüli települési támogatás megállapítását.

 (5) A települési önkormányzat képviselő-testületétől kapott felhatalmazás alapján a polgármester hatáskörébe tartozik

a)  a halasztást nem tűrő rendkívüli települési támogatás megállapítása.

b) a köztemetés elrendelése.

 (6) A települési önkormányzat képviselő-testületétől kapott átruházott hatáskörben a jegyző gyakorolja a rendszeres települési támogatás megállapítását.

(7) Halasztást nem tűrő az az eset, amikor a váratlan esemény természetéből adódóan, azonnali döntésre és segélyfolyósításra van szükség (pl.: betegség, halál, természeti katasztrófa).

3.§


(1) Az e rendeletben szabályozott valamennyi szociális ellátásra érvényes értelmező rendelkezéseket, az általános eljárási szabályokat az Szt. 4–16. §-a, az igazgatási eljárási szabályokat pedig a közigazgatási hatóság eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. CXL. törvény határozza meg.

(2) Az adott ellátásnál alkalmazandó sajátos eljárási szabályok az adott ellátáshoz kapcsolódva kerülnek meghatározásra.

(3) A települési támogatás iránti kérelmet a Közös Önkormányzati Hivatalba kell benyújtani vagy postai úton eljuttatni, a rendelet 1.sz. függelék szerinti formanyomtatványon. A kérelemhez mellékelni kell a közös háztartásban élők jövedelemigazolását, és amennyiben lehetséges, a települési segély indokoltságáról szóló igazolást (pl. elemi kár esetén a helyreállítás költségeiről készített kimutatás, tartós betegséget igazoló orvosi-, vagy kórházi igazolás, válsághelyzetben lévő várandós anya esetén a terhesgondozásról szóló igazolás, gyermekek hátrányos helyzetéről szóló igazolás, stb).

(4)Annak igazolására, hogy a szülő gyermekét egyedül neveli, illetve gyermektartásdíjban részesül, bontóperi vagy gyermekelhelyezésről szóló ítélet, képzelt apát megállapító határozat, gyermektartásdíjat megállapító bírói ítélet vagy ez irányú bírósági eljárás megindításáról szóló okirat szolgálhat.

 (4) A kérelmező köteles együttműködni az önkormányzattal a szociális helyzetének feltárásában.

4.§


(1) A pénzbeli ellátások kifizetése házipénztárban és utalással történik.

(2) A rendszeres pénzbeli települési támogatásokat utólag, minden hónap 5-éig kell folyósítani.

(3) Az eseti pénzbeli települési támogatásokat a döntés követő 8 napon belül kell folyósítani.

(4) A természetben nyújtott települési támogatások biztosításának szabályait, határidejét, formáját a vonatkozó határozat rendezi.

(5) A rendszeres települési támogatás a támogatásról rendelkező határozatban megjelölt időponttól illeti meg az érintettet azzal, hogy a jogosultság kezdő hónapjában a havi támogatás teljes összegét kell folyósítani.

(6) Az ellátás feltételeit évente legalább egyszer felül kell vizsgálni.


III. Fejezet


Települési támogatási ellátások

5.§


(1) Az önkormányzat képviselő-testülete e rendelet alapján a jogosult részére települési támogatást nyújt.

(2) A települési támogatás formái:

a) rendkívüli települési támogatás,

b) rendszeres települési támogatás,

c) köztemetés.




  1. Rendkívüli települési támogatás


6.§


Rendkívüli települési támogatásra jogosult az a személy, aki önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások – így különösen betegséghez, halálesethez, elemi kár elhárításához, a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások – vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorul.


2. Rendszeres települési támogatás


7.§


(1) Rendszeres települési támogatásra jogosult az a szociálisan rászoruló személy, aki önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni, vagy jelentős havi lakásfenntartási kiadásai vannak és akinek családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át nem éri el.

 (2) A kérelmezőnek a kérelmében indokolnia kell a rendszeres települési támogatásra való

rászorultságát.

(3) A rendszeres települési támogatás összege a nyugdíjminimum alatti egy főre eső jövedelemmel rendelkező családok vonatkozásában 5.000 Ft/hó, a nyugdíjminimum 150%-a alatti egy főre eső jövedelemmel rendelkező családok vonatkozásában 3.500 Ft/hó, a nyugdíjminimum 150%-a alatti egy főre eső jövedelemmel rendelkező egyedülállók és gyermeküket egyedül nevelők vonatkozásában 4.000 Ft/hó .

(4) A lakásfenntartási támogatás érvényességi ideje alatt rendszeres települési támogatás nem állapítható meg.

3. Köztemetés


8.§


(1) A köztemetés esetén az Szt. 48.§-ában foglaltak az irányadók.

(2) A köztemetés költségét nem lehet a helyben szokásos legolcsóbb temetési költségnél magasabb összegben megállapítani.

(3) A helyben szokásos legolcsóbb temetési költség összege 220.000 Ft.

(4) A polgármester különös méltányosságból mentesítheti a hozzátartozót a köztemetés költségeinek megtérítésétől vagy annak egy részének megfizetésétől vagy részletfizetést engedélyezhet, amennyiben a temetési költség viselése a hozzátartozó, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.


IV. Fejezet


 Természetben nyújtott szociális ellátások

9.§


 A köztemetés természetben, a rendkívüli és rendszeres települési támogatás természetbeni szociális ellátásként is nyújtható.

V. Fejezet


Szociális alapszolgáltatások

10. §


(1) A szociális alapszolgáltatások körében az önkormányzat

a) étkeztetést,

b) házi segítségnyújtást

c) jelzőrendszeres házi segítségnyújtást,

d) nappali ellátást

biztosít társulás formájában.

(2) Társulás neve: Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Szociális Szolgáltató Besenyszögi  Közontja

(3) Székhelye: 5071 Besenyszög, Szabadság tér 3.

(4) Célja: A Mötv.-ben meghatározott önkormányzati társulási jog gyakorlati érvényesítésével a társult önkormányzatok közös érdekű feladatainak célszerű, gazdaságosabb, hatékonyabb megvalósításával a polgároknak nyújtott közszolgáltatásaik színvonalának javításával a tagok önkéntességének és egyenjogúságának tiszteletben tartásával, a kölcsönös előnyök és az arányos teherviselés szerint, a közös feladatmegvalósítás alapján a feladatok ellátásával és a közös intézményi struktúra fenntartásával járó költségek csökkentése.

(5) A szociális alapszolgáltatások körében az önkormányzat önállóan tanyagondnoki szolgálatot biztosít.


VI. Fejezet


Záró rendelkezések

17. §


(1) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Szt-t és a vonatkozó jogszabályokat kell

alkalmazni.

(2) E rendelet 2015. március 1. napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő - testületének a szociális juttatásokról és ellátásokról szóló 15/2013.(XII.12.) rendelete hatályát veszti.




Pollák Tibor                                                                                                   Dr. Varga Zoltán

polgármester                                                                                                           jegyző




Záradék:



A rendelet kihirdetve. 2015. február 26.




Dr. Varga Zoltán

         Jegyző





1.sz.függelék

KÉRELEM

települési ………………….* támogatás megállapítására



I. Személyi adatok

1. A kérelmező személyre vonatkozó adatok:

Neve:

.......................................................................................................................................................

Születési neve:

.......................................................................................................................................................


Anyja neve:

.......................................................................................................................................................


Születés helye, ideje:

.......................................................................................................................................................

Lakóhely: ……………….irányítószám...........................................................................................település

..................................................................................... utca/út/tér .............. házszám ............

Tartózkodási hely: ……………….irányítószám...........................................................................................település

..................................................................................... utca/út/tér .............. házszám ............

Társadalombiztosítási Azonosító Jele: .…………………………………………………………………………

Telefonszám (nem kötelező megadni): ..............................................................................................................


2. Kérelmező háztartásában élők személyi adatai:


név

születési név

szül. hely

szül. idő

anyja neve

TAJ száma

1.







2.







3.







4.







5.







6.







7.








II. Jövedelmi adatok

A kérelmező, valamint a vele közös háztartásban élő személyeknek a havi jövedelme forintban:



név

jövedelem

jogcím

1.




2.




3.




4.




5.




6.




7.




III. Nyilatkozatok

A kérelmem indokai a következők:

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………


Felelősségem tudatában kijelentem, hogy

- életvitelszerűen a lakóhelyemen vagy a tartózkodási helyemen élek (a megfelelő rész aláhúzandó),

- a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.


Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv - a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adóigazgatósága útján - ellenőrizheti.


Kijelentem, hogy a Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő – testületének a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 6/2015. (II.26.) számú rendelet 3. § (4) bek. szerint együttműködök az önkormányzattal szociális helyzetem feltárásában.


Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.


Pozitív elbírálás esetén fellebbezési jogomról lemondok.


………………………………………………………….

                                aláírás


Az eljárás megindításáról értesítést kérek/nem kérek.


Dátum: ................................................


...................................................................

                kérelmező aláírása


.....................................................................................................................................................

                                              a háztartás nagykorú tagjainak aláírása


A kérelemhez mellékelni kell:

 a háztartás tagjai jövedelmének hitelt érdemlő igazolása

 a kérelem indokát alátámasztó dokumentumot, igazolást


Mellékletek