Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2017.(V.9.) önkormányzati rendelete

szociális földprogram helyi végrehajtásáról

Hatályos: 2017. 05. 09

Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

 5/2017.(V.09.) rendelete a

Szociális földprogram helyi végrehajtásáról

__________________________________________________________________________________


Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikke (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8a. pontjában kapott felhatalmazás alapján Szociális földprogram helyi végrehajtásáról az alábbiak szerint rendelkezik:



I. A Szociális Földprogram célja

1.§ (1) A mezőgazdasági termelésre alkalmas környezetben élő, mezőgazdasági termelésre és állattartásra alkalmas feltételekkel elégséges mértékben rendelkező és azt hatékonyan kihasználni tudó, szociálisan hátrányos helyzetű emberek/családok megélhetésének segítése, életminőségének javítása, önálló egzisztencia teremtési esélyeinek növelése, mintakert létrehozása.

(2) A szociálisan hátrányos helyzetű inaktív, foglalkoztatást helyettesítő támogatásban, vagy rendszeres szociális segélyben részesülő, vagy gyermekvédelmi kedvezménnyel rendelkező, vagy munkanélküli, vagy álláskereső, tartósan alacsony jövedelmű emberek, gazdasági aktivizálása.

(3) A programban részt vevők munkamotivációjának növelésével életvitel és szemléletmód formálás. Az emberek/családok munkavégző készségének megerősítésével a foglalkoztatási esélyek növelése.

(4) A háztartás, mint szociális és gazdasági egység jövedelemszerző képességének erősítése.

(5) Egyének, ill. családok célzott szociális segítségnyújtása, differenciált, a szükségleteknek megfelelő szolgáltatások biztosítása.

(6) A helyi erőforrások optimális kihasználása a gazdálkodási, állattartási folyamatban.


II. Az ellátottak köre

2.§ A szociális földprogramban az a személy vehet részt, aki

  • legalább egy éve bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik Kőtelken,
  • háztáji gazdálkodásra alkalmas feltételekkel és udvarral rendelkezik, valamint
  • szociálisan hátrányos helyzetű inaktív,
  • foglalkoztatást helyettesítő támogatásban, vagy
  • rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, vagy
  • álláskereső, regisztrált munkanélküli.


III. Szervezet

3.§ (1) A szociális földprogram működtetője: Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testülete (Székhely: 5061 Tiszasüly Kiséri út 21.)

(2) A szociális földprogram vezetője/folyamatsegítője: Az operatív irányítást az Önkormányzat által megbízott szakember végzi, akinek feladata a program megvalósításában való aktív részvétel; képzés lebonyolítása; résztvevők segítése folyamatos szakmai tanácsadással; a résztvevők ellenőrzése.

(3) A szociális földprogram szakmai és adminisztratív munkatársai: A program működtetésének adminisztratív teendőit a közös önkormányzati hivatal, a Családsegítő Szolgálat dolgozói valamint a Tiszasüly Községi Roma Nemzetiségi Önkormányzat megbízottjai látják el, akiknek feladata a Közös Önkormányzati Hivatalhoz benyújtott kérelmek feldolgozása; környezettanulmány végzése; a program kedvezményezettjeire vonatkozóan javaslattétel a Szociális Bizottság számára, kapcsolattartás a kedvezményezettekkel.

(4) A program pénzügyi bonyolítását a közös önkormányzati hivatal pénzügyi munkatársa végzi, akinek feladata a projekt pénzügyi nyomon követése, könyvelése, pénzügyi jelentések, pénzügyi elszámolás pályázati szabályok szerinti elkészítése, kapcsolattartás a Közreműködő Szervezettel.

(4) A szociális földprogram résztvevője: A szociális földprogramban való részvételre benyújtott kérelem alapján kiválasztott egyén, aki önkéntes alapon, együttműködési megállapodás megkötésével vállalja a részvételt.


IV. Működés

4.§ (1) Az önkormányzat elkészíti és benyújtja a szociális földprogrammal kapcsolatos pályázatot, annak esetleges hiánypótlását, nyertes pályázat esetén megköti a Támogatási Szerződést.

(2) A pályázathoz kapcsolódó Támogatási Szerződés megkötését követően a célcsoport toborzása a Családsegítő Szolgálat munkatársával és a nemzetiségi önkormányzat megbízottjával együttműködve történik.

(3) A szociális földprogramba önkéntes alapon történik a jelentkezés, a közös önkormányzati hivatal titkárságára benyújtott kérelemmel.

(4) A program szakmai munkatársai a kérelmek feldolgozását és környezettanulmányt követően megteszik javaslatukat az Szociális Bizottság számára, aki átruházott hatáskörben gyakorolja a döntéshozatalt az ellátás megállapítása és megszüntetése vonatkozásában.

(5) A Szociális Bizottság a résztvevők kiválasztását a programban szereplő létszámkeretek figyelembevételével teszi meg.

(6) Döntéshozatalt követően sor kerül a program a kedvezményezettjeivel való együttműködési megállapodások megkötésére, melyet az önkormányzat részéről a polgármester ír alá.

5.§ (1) Az együttműködési megállapodások megkötését követően (a munkákat megelőzően) a programban résztvevők számára szakmai képzésre kerül sor, amelyet az Önkormányzat megbízásából mezőgazdasági végzettséggel és szakértelemmel rendelkező megbízott végez.

(2) A szakmai képzés során az általános mezőgazdasági, állattenyésztési ismereteken túl alapvető vállalkozási (őstermelői és szociális szövetkezeti tevékenységgel) kapcsolatos ismereteket sajátítanak el a résztvevők.

6.§ (1) A program végrehajtása során a program minden résztvevője köteles jóhiszeműen és egymást segítve együttműködni, az esetleges akadályokat időben jelezni.

(2) A Képviselő-testület a szociális földprogramban résztvevő számára 2017. évben Szociális Földprogramra benyújtott sikeres projekt esetén biztosít:

  • 24 db előnevelt kacsát,
  • a szociális földprogram működéséhez szükséges takarmánykeveréket, tápot, takarmányt,
  • igény szerint a további szaporításhoz keltetőgépet,
  • folyamatos szaktanácsadást.

(3) A szociális földprogramban résztvevő köteles:

  • szakmai képzésen részt venni,
  • udvarában a használatába adott állat tartásáról és a takarmány felhasználásáról jó gazda módjára gondoskodni,
  • a megtermelt javakat (hús, tojás) saját háztartásában felhasználni, azokat tovább nem értékesítheti,
  • a programban szerzett tapasztalatait saját illetve családja megélhetésének javítása érdekében a jövőben is hasznosítani,

 (4) Az állatok kihelyezése előtt helyszíni környezettanulmányokra kerül sor, és a tapasztaltak ennek során jegyzőkönyvben rögzítésre kerülnek.

(5) A programvezető/folyamatsegítő a kedvezményezettek szükségleteihez mért gyakorisággal a helyszínen ellenőrzi és felügyeli a munkák program szerinti végrehajtását, segítséget nyújt az időközben felmerülő problémák megoldásában, illetve tanácsokat ad.

(6) Szükség esetén intézkedéseket kezdeményez. A programvezető/folyamatsegítő a helyszínen nyert tapasztalatait feljegyzésben rögzíti, illetve fényképfelvételeket készít, mely dokumentálja a program előrehaladását, működését.

(7) A program befejezését követően a programvezető/folyamatsegítő a program pénzügyi ügyintézőjével és a program szakmai munkatársaival együtt a program végrehajtásáról értékelő és összesített beszámolót készít, melyet benyújt az Önkormányzat Képviselő-testületének.

A program megvalósítását az Önkormányzat az általa benyújtott 2017. évi szociális földprogram pályázaton (SZOC-FP-17 -KK) elnyert támogatásból fedezi.

7.§ (1) A program megfelelő pénzügyi lebonyolítása (kötelezettségvállalás, a számlák utalványozása, ellenjegyzése, érvényesítése) az önkormányzat gazdálkodási és pénzügyi szabályzataiban foglaltak szerint történik.

(2) A Hivatal pénzügyi ügyintézője felelős a program elkülönített pénzügyi nyilvántartásáért. A programértékelés részeként a program befejezésekor kimutatást készít a pénzügyi adatokról.

8.§ Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

Tiszasüly, 2017. május 8.




  / : Pollák Tibor :/                                                                      /: Dr. Varga Zoltán :/              polgármester                                                                                              jegyző




Kihirdetési záradék:


Ez a rendelet kihirdetve Tiszasüly Községi Önkormányzat hirdetőtábláján 2017. május 9. napján.



                                                                                                         /:Dr. Varga Zoltán:/

                                                                                                                jegyző        

Mellékletek