Tiszasüly Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (X. 25.) önkormányzati rendelete

szociális tüzelőanyag támogatásáról

Hatályos: 2021. 10. 26- 2022. 10. 27

Tiszasüly Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (X. 25.) önkormányzati rendelete

szociális tüzelőanyag támogatásáról

2021.10.26.

Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában és a 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § Tiszasüly Községi Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) természetbeni szociális célú, keménylombos tűzifa juttatást nyújt annak a szociálisan rászoruló személynek, aki Tiszasüly településen bejelentett lakó- vagy tartózkodási helyén életvitelszerűen él és e rendeletben meghatározott feltételeknek megfelel.

2. § (1) Szociálisan rászorult:

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény (továbbiakban: Szt.) szerinti

aa) aktív korúak ellátására

ab) időskorúak járadékára,

ac) települési támogatásra – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosult,

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család,

c) akinek családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének nyolcszorosát nem haladja meg,

d) az egyedül élő 75 év feletti lakos jövedelemhatárra tekintet nélkül.

(2) Az elbírálás során az (1) bekezdés a) és b) pontban felsoroltak előnyt élveznek.

3. § (1) Ingatlanonként egy háztartás – egyfajta jogcímen - részesülhet támogatásban, legfeljebb 2 erdei m3 keménylombos tűzifában.

(2) Nem részesülhet támogatásban, aki a lakóingatlan fűtését nem fatüzeléssel oldja meg.

(3) Az Önkormányzat fenntartja a jogot, hogy a (2) bekezdésben foglalt feltételnek való megfelelést környezettanulmány keretében ellenőrizze.

(4) Az önkormányzat a keménylombos tűzifa kiosztásáról 2022. február 15. napjáig gondoskodik. A keménylombos tűzifa kiosztása az önkormányzat által biztosított lakcímre szállítással történik.

(5) Az önkormányzat a szociális célú keménylombos tűzifában részesülőtől – ideértve a kiszállítást is - ellenszolgáltatást nem kér.

(6) A támogatásra való jogosultságról Tiszasüly Községi Önkormányzat Polgármestere határozatot hoz.

(7) Amennyiben a támogatásra jogosult a támogatás odaítélését követően elhalálozik, a keménylombos tűzifát a vele közös háztartásban lévő közeli hozzátartozó veheti át a következő sorrendben: házastárs vagy élettárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér egymást követő sorrendben. Közeli hozzátartozó hiányában a jogosultság megszűnik.

4. § (1) Az igénylő a rendelet 1. melléklete szerinti igénylőlapon kérelmet nyújt be a Kőteleki Közös Önkormányzati Hivatal Tiszasülyi Kirendeltségéhez (5061 Tiszasüly, Kiséri út 21.), legkésőbb 2021. november 15. napjáig.

(2) A 2. § (1) bekezdés a) és b) pontja szerinti esetekben a kérelemben meg kell jelölni a jogosultság jogcímét.

(3) A 2. § (1) bekezdés c) pontja szerinti esetekben a kérelemhez csatolni kell a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006.(III.27.) Kormányrendeletben meghatározott dokumentumokat.

(4) Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szociális Bizottsága a támogatásokról 2021. december 1. napjáig dönt.

(5) A támogatás átvételét átvételi elismervény kiállításával kell igazolni 2 példányban. Az átvételi elismervényben fel kell tüntetni a támogatásban részesült nevét, a keménylombos tűzifa mennyiségét, valamint az átvétel idejét.

5. § A szociális tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatás önereje és szállítási költsége Tiszasüly Községi Önkormányzat rendelkezésére álló szociális keret terhére számolandó el.