Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi adókról

Hatályos: 2024. 01. 15

Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.15.
a helyi adókról
Végső előterjesztői indokolás
A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal törvényességi felügyeleti jogkörében megvizsgálta Tiszasüly Községi Önkormányzatának a magánszemélyek kommunális adójáról szóló 4/2018. (IV.19.) önkormányzati rendeletét, az építményadóról szóló 5/2018. (IV.19.) önkormányzati rendeletét, valamint a helyi iparűzési adóról szóló 6/2018. (IV.19.) önkormányzati rendeletét, (a továbbiakban együttesen: Rendeletek) melyek eredményeként törvényességi felhívással élt a Tisztelt Képviselő-testület felé.
A Kormányhivatal törvényességi felhívásban kötelezte az önkormányzat képviselő-testületét, hogy vizsgálja meg a felhívásban foglaltakat, szüntesse meg a jogszabálysértést, továbbá a jövőben tartózkodjon a hasonló jellegű jogszabálysértések elkövetésétől.
A Rendeletek felülvizsgálata eredményeként azok hatályon kívül helyezésére és az új helyi adókról szóló rendelet megalkotására teszek javaslatot. Az új rendelet új adók bevezetését nem tartalmazza, az adók díjaiban változást nem következik be, a korábbi Rendeleteket tartalmazza a felhívásban foglaltaknak megfelelően.