Tiszasas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2011. (VII. 28.) önkormányzati rendelete

a temetőről és temetkezésről

Hatályos: 2014. 05. 20- 2015. 03. 31

Tiszasas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2011. (VII. 28.) önkormányzati rendelete

a temetőről és temetkezésről

2014.05.20.

Tiszasas Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva a temetőkről és a temetkezések rendjéről szóló 1999. évi XLIII. tv. 41. § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, figyelemmel a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendeletben, továbbá az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvénynek a halottakkal kapcsolatos rendelkezései végrehajtásáról szóló szabályaira, a következő rendeletet alkotja:

I. Általános rendelkezések

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed a Tiszasas Község Önkormányzatának tulajdonában álló külterület 0116 hrsz-ú alatt található köztemetőre, az ottani temetésekkel kapcsolatos temetkezési tevékenységekre, valamint a köztemető összes látogatójára.

II. A köztemető fenntartása és üzemeltetése

2. § (1) Tiszasas Község közigazgatási területén köztemető létesítése, bővítése és fenntartása az önkormányzat feladata.

(2) Tiszasas Község Önkormányzata a köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények karbantartásáról, közcélú zöldfelületek rendben tartásáról, az ott folyó temetkezési szolgáltatási tevékenységről kegyeleti szolgáltatási szerződés keretein belül gondoskodik.

(3) A köztemetőt üzemeltető szervezet kiválasztásáról a képviselő-testület dönt. A temető üzemeltetésére vonatkozó szerződést, határozott –10 éves – időtartamra kell megkötni. Az üzemeltetővel megkötött szerződésben fel kell hívni az üzemeltető figyelmét a hatályos jogszabályokban és a jelen rendeletben foglalt szabályok maradéktalan betartására.

(4) A köztemető területe – ideértve a parcellákat és sírhelyeket is – és létesítményei feletti rendelkezési jog még ideiglenesen sem adható át, használatukra bérleti szerződés sem köthető.

(5) A köztemető korlátozott használatú közterületnek minősül

3. § (1) A köztemető infrastrukturális létesítményei: ravatalozó, ivóvíz közkifolyók.

(2) A köztemető mindenkori üzemeltetőjének feladatai a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény valamit a figyelemmel a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet határozza meg.

(3) Az üzemeltető köteles együttműködni a temetkezésben érintett más szolgáltatókkal, illetve hatóságokkal.

III. Temetkezési szolgáltatások

4. § A temetés módja lehet egyházi és világi. A világi temetés szertartásrendjét az eltemettetők határozzák meg. Az egyházi temetés az egyházak hitéleti tevékenységének, vallási szokásainak tiszteletben tartásával történik.

5. § (1)1

(2)2 Az üzemeltető köteles gondoskodni a kizárólagos hatáskörébe tartozó temetőn belüli rész-szolgáltatásokról, melyek a következők:

a) ravatalozás

b) hűtés

c) belső halott szállítás

d) exhumálás

e) sírhely ügyintézés

f) közköltségen történő temetés teljes körű ellátása.

(3)3 Az engedéllyel rendelkező temetkezési vállalkozók az e rendelet mellékletében meghatározott díjat kötelesek fizetni az elhaltak és a kellékek temetőn belüli átadásáért, valamint a temetőn belüli szolgáltatások igénybevételéért.

IV. Nyilvántartások vezetése

6. § (1) Halottat csak halott vizsgálati bizonyítvány alapján szabad eltemetni, vagy elhamvasztani. A halott vizsgálati bizonyítvány egy példányának megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik.

(2) A temető fenntartója az új sírmezők (sírnegyedek, sírparcellák) megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és annak jegyző által történő jóváhagyásáról. A temetőtérképet a temető-nyilvántartó könyvvel összhangban az üzemeltető köteles vezetni. A temetési rend megváltoztatása (sírok átminősítése) csak a jegyző engedélyével történhet a térkép módosításával. A temető dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig az üzemeltetőnek a tűztől védve, páncélszekrényben kell megőriznie, azt követően pedig átadnia a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárnak.

(3) A nyilvántartó könyvbe minden temetést (urna elhelyezést) időrend szerint a következő adatokkal kell bejegyezni: folyószám, a temetés napja, az elhalt neve, születési ideje, utolsó állandó lakcíme, az elhalálozás napja, fertőző betegségben elhunytaknál a halál oka, a sírhely tábla, - sor, - hely száma, valamint a síremlékre vonatkozó bejegyzések. A nyilvántartó könyvhöz betűsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halottak nevét és sírhelyeik pontos megjelölését tartalmazza. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a megváltásra jogosult személy nevét, címét.

(4) Külön jegyzéket kell vezetni a temetőben elhelyezett halva született gyermekekről. A jegyzékben fel kell tüntetni a halva született magzat anyjának nevét, az elhantolás (urna elhelyezés) időpontját és a föléje tűzött fejfa sorszámát.

(5) A sírbolt-könyv a sírboltban elhelyezett halottak bejegyzésére szolgál. A sírbolt-könyvet a (3) bekezdésben meghatározott tartalommal kell vezetni, a sírbolt számának feltüntetésével. A sírbolt-könyvbe be kell vezetni a létesítőnek a sírboltra vonatkozó rendelkezéseit.

(6) A nyilvántartási adatokról tájékoztatást – a halott nevének, a temetés időpontjának és a temetkezés helyének kivételével – csak bírósági és hatósági eljárásokhoz lehet adni.

V. A köztemető rendje

7. § (1) A temető korlátozás nélkül bármely napszakban bárki által látogatható. A temetőben 12 éven aluli gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat.

(2) A köztemetőben annak minden látogatója a hely jellegének megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(3) A temető területére kutyát illetve egyéb állatot bevinni – a vakvezető kutya kivételével – tilos.

(4) A köztemetőben az avart, elszáradt koszorúkat illetve virágmaradványokat elégetni tilos. A sírhelyek gondozása közben keletkező hulladékot az üzemeltető által kijelölt hulladéklerakó helyen kell elhelyezni.

(5) A temetőkben és azok közvetlen környezetében tilos minden olyan magatartás, amely a kegyeleti érzést és a szertartások rendjét sérti, valamint a látogatókat megbotránkoztatja.

(6) A temetőbe való belépés és az öntözővíz használata díjtalan.

(7) A temetőkben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.

(8) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható.

(9) A kolumbárium (urna) fülkék díszítésére csak a hozzátartozó virágtartó használható. Az urnafülkék környezetét elkeríteni, virággal beültetni nem engedélyezhető.

(10) Ügyelni kell arra, hogy a gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.

A kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése, a sírgondozás szabályai

7/A .§4

(1) A temetőben csak a sírok, síremlékek, urnahelyek díszítésére szolgáló, a kegyeleti jelleget nem sértő tárgyak, növények helyezhetők el. A kegyeleti tárgyak, növények elhelyezésekor ügyelni kell, hogy a temetési helyek közötti mozgást ne akadályozzák.
(2) A temetőfenntartási hozzájárulási díjat minden megkezdett nap után temetési helyenként szükséges megfizetni.
(3) A sírhely gondozása úgy végezhető, hogy az ne sértse más elhunyt hozzátartozójának, illetve a látogatóknak kegyeleti érzéseit és ne akadályozza azokat a sírgondozásban.
(4) A sírhely gondozása, illetve egyéb munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, illetve búcsúztatás alatt a gondozással, munkavégzéssel összefüggő hang vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.
(5) Tilos a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni.
(6) Tilos a sírhelyek melletti területek gyomirtás céljából növényvédő szerrel történő vegyszeres permetezése, vagy sóval történő szórása.

VI. A síremlékekkel kapcsolatos építési munkák szabályai

8. § (1) A köztemetőben végzendő munkák időpontját illetve azok várható időtartamát – a sírgondozás és a sírok virággal történő beültetését kivéve – a temetőgondnoknak be kell jelenteni.

(2) Az építési munkákat végző vállalkozók vasárnap és ünnepnapok alkalmával (Karácsony, Újév, március 15., Húsvét, Pünkösd, augusztus 20., október 23., november 1.) a temetőben nem dolgozhatnak, továbbá munkájukkal semmilyen más esetben nem zavarhatják a búcsúztatási és temetési szertartásokat.

(3)5 A temetőben építési tevékenységet folytató a munkák befejezése után a munkaterületet tisztán, rendezetten köteles átadni.

(4)6

(5) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési vagy bontási munkát ott megkezdeni csak az üzemeltetőnek történő bejelentés után szabad. Az építési hulladékot annak keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani.

(6) Az építésnél felhasznált ömlesztett anyagot (pl. beton) úgy kell elhelyezni illetve felhasználni, hogy az a földdel közvetlenül ne érintkezhessen (pl. vaslemezen vagy keverőgépben).

(7) A temetőbe gépjárművel, motorkerékpárral behajtani, és ott közlekedni tilos. Ez a tiltás nem vonatkozik a mozgáskorlátozottakra, az engedélyezett munkálatokat végzőkre, illetve egyéb gépjárművekre (pl. mentőautó, tűzoltóság, egyéb kárelhárítás) rendkívüli élethelyzetben.

(8) A temetőben az avart, elszáradt koszorút és virágmaradványt elégetni nem szabad.

VII. A temetési helyek

9. § (1) A temetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket az üzemeltető jelöli ki.

(2) A sírboltok, a gyermek, a kettős és az urnasírhelyek számára az egységes gondozás céljából külön táblát vagy sorokat lehet kijelölni.

(3) A temetési helyek nyilvántartását üzemeltető a Ttv. 18. §‑a alapján vezeti.

(4) A temetőben lévő sírhelyek méretei

A temetőben lévő sírhelyek méretei

egy személyes

kettő személyes

a)

Felnőtt sírhely:

2,00 m hosszú,

2,00 m hosszú,

2,00 m mély,

2,00 m mély,

1,00 m széles.

2,00 m széles.

b)

Gyermek sírhely

1,00 m hosszú,

2,00 m mély,

0,70 m széles

c)

Urna földbe temetésénél:

0,90 m hosszú,

0,80 m. mély,

0,60 m széles.

(5) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartamát (sírhely-használati idő) és a rendelkezési jog ellenértékét (sírhely-használati díj) jelen rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.
(6) A rendelkezési jog gyakorlása – a Ttv. 22. § (2) bekezdése szerint – a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására, síremlék, sírjel állítására és mindezek gondozására terjed ki.
(7) A sírok egymástól való oldal távolságának 60 cm-nek, a gyermek síroknál pedig 40 cm-nek kell lennie.
(8) Mélyített felnőtt sírhelybe (220 cm) szakhatósági engedély alapján – e rendelet mellékletében meghatározott pótdíj fizetése ellenében – még egy koporsó temethető. A pótdíj a következő sírhely feletti rendelkezési jog meghosszabbításnál időarányosan beszámításra kerül.
(9) Felnőtt sírhelybe koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül – e rendelet mellékletében meghatározott pótdíj fizetése ellenében – a sírban még 2 urna helyezhető el. Urnás rátemetésnél a koporsós temetési hely használati ideje nem hosszabbodik meg.
(10) Felnőtt sírhelydíj befizetése mellett a felnőtt sírhely táblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenniük.
(11) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhely táblákban folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

A sírjelek alkalmazásának szabályai

9/A. §7 (1) A temetési hely jelölésére sírjel használható, illetve létesíthető.

(2) A létesítendő sírjelek vázrajzát jóváhagyás céljából az üzemeltetőnek be kell mutatni.

(3) A sírjel nem foglalhat el a temetési helynél nagyobb méretet, magassága legfeljebb 2,5 méter lehet.

(4) Egyedi formájú, egyedi anyagú sírjel létesítésére az üzemeltetőnek kérelmet kell benyújtani, mellékelve a vázrajzot és az anyag jellemzését. (5)A biztonságot veszélyeztető sírjel helyreállítása a temetési hellyel rendelkezni jogosult kötelezettsége.

Temetőfenntartási hozzájárulás

10. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő):

a) a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év;

b) sírbolt esetén 60 év;

c) urnafülke és urnasírhely esetén 10 év;

d) urnasírbolt esetén 20 év.

(2) A használati idő eltelte után a temetkezési helyek – külön tiltó rendelkezés hiányában – újra válthatók.

Temetőfenntartási hozzájárulás

10/A. §8 (1) A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végző a temető használata után e rendelet 3. számú mellékletében meghatározott összegű temetőfenntartási hozzájárulási díjat köteles fizetni a temető fenntartójának.

(2) A temetőfenntartási hozzájárulási díjat minden megkezdett nap után temetési helyenként szükséges megfizetni.

VIII. Díszsírhelyek adományozása

11. § (1) Tiszasas Község Képviselő-testülete azon elhunyt személyeknek, akik a települési közélet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, illetve a község fejlődése érdekében kimagasló tevékenységet fejtettek ki, díszsírhelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely adományozásáról a Képviselő-testület az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját írásban értesíti.

(3) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

(4) A díszsírhelybe – a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett – az elhalt özvegye és az elhalt közvetlen felmenő és lemenő hozzátartozói is eltemethetők.

(5) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ezek hiányában az önkormányzat köteles gondoskodni.

IX. Záró rendelkezések

12. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell, nem érinti viszont a rendelet hatálybalépését megelőzően megkötött szerződéseket.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszíti Tiszasas Község Önkormányzatának, a temetőről és temetkezési tevékenységről szóló 6/2000.(V.25.) sz. önkormányzati rendelete.

1

A rendelet 5. § (1) bekezdését az 5/2014 (V.16.) számú önkormányzati rendelet 10. § -a hatályon kívül helyezte.

2

A rendelet 5. § (2) bekezdése az 5/2014 (V.16.) 4.§-ával megállapított szöveg.

3

A rendelet 5. § (3) bekezdését az 5/2014 (V.16.) számú önkormányzati rendelet 5. §-a iktatta be.

4

A rendelet 7/A §-át az 5/2014 (V.16.) számú önkormányzati rendelet 1.§-a iktatta be.

5

A rendelet 8. § (3) bekezdése az 5/2014 (V.16.) számú önkormányzati rendelet 6.§-ával megállapított szöveg.

6

A rendelet 8. § (4) bekezdését az 5/2014 (V.16.) számú önkormányzati rendelet 11.§-a hatályon kívül helyezte.

7

A rendelet 9/a §-át az 5/2014 (v.16.) számú önkormányzati rendelet 2. §-a iktatta be.

8

A rendelet 10/A §-át az 5/2014 (V.16.) számú önkormányzati rendelet 3.§-a iktatta be.

9

Az 1. melléklet az 5/2014 (V.16.) számú önkormányzati rendelet 7. §-ával megállapított szöveg.

10

A 2. melléklet az 5/2014 (V.16.) számú önkormányzati rendelet 8. §-ával megállapított szöveg.

11

A 3. mellékletet az 5/2014 (V.16.) számú önkormányzati rendelet 9.§-a iktatta be.