Tiszasas Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2013.(XI.29.) önkormányzati rendelete

A szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2014. 01. 29

Tiszasas Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásról szóló 57/2013. (X. 4. ) BM rendelet 3. § (1) bekezdésében foglaltak végrehajtására a következőket rendeli el:


1. §

E rendelet célja a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásról szóló 57/2013. (X. 4. ) BM rendeletben meghatározott igénylés alapján Tiszasas Község Önkormányzatának megállapított 29 erdei m3 mennyiségű tűzifával kapcsolatban a szociális rászorultság szabályainak ill. az igénylés részletes feltételeinek a meghatározása.


2. §

Jelen rendeletben a háztartás, a jövedelem és a vagyon fogalmán a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti fogalmakat kell érteni.



3. §

Tiszasas Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1. §-ban foglaltak alapján kérelemre szociális célú tűzifa-támogatást nyújt tűzifa formájában.

.

4. §

Szociális célú tűzifa-támogatás iránt kérelmet nyújthat be az a Tiszasas Község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező kérelmező, aki a 2013. év november hónapjában

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti

aa) aktív korúak ellátására,

ab) időskorúak járadékára,

ac) adósságkezelési támogatáshoz kapcsolódó adósságcsökkentési támogatásra, vagy

ad) – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – lakásfenntartási támogatásra jogosult  ill.

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel,




5. §

A 4. §-ban megállapított jogosultsági feltételek hiányában szociális célú tűzifa-támogatás iránt kérelmet nyújthat be az a Tiszasas Község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező kérelmező, akinek háztartásában a 2013. november hónapban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 42. 750,-Ft-ot, egyszemélyes háztartás esetén az 57. 000,-Ft-ot és a háztartás egyik tagjának sincs vagyona.


6. §

  1. A kérelmezőnek nyilatkoznia kell arról, hogy a tűzifát saját háztartásában fűtés céljára használja fel.
  2. Egy háztartásra csak egy kérelem nyújtható be.
  3. Egy jogosult csak egy háztartásra adhatja be a kérelmét.
  4. Egy jogosultat vagy más személyt csak egy háztartásban vehető figyelembe.


8. §

  1. A kérelmek beérkezése után a kérelmezők között rangsort kell felállítani aszerint, hogy a kérelmező háztartásában a 4. §-ban meghatározott rászorultsági feltételek közül hány teljesül
  2.  Az 1) bekezdés alapján az egy kérelmezőnek megállapítható támogatás mértéke legfeljebb 1/3 erdei m3.
  3. Amennyiben az 1) és 2) bekezdésben meghatározottak szerint az Önkormányzat részére megállapított szociális célú tűzifa mennyisége nem kerül szétosztásra, akkor az 5.§ alapján benyújtott kérelmezők közötti rangsor alapján szükséges a maradék tűzifát szétosztani a 2) bekezdésben meghatározottak szerint.


  1. A beérkezett kérelmeket a Tiszasas Község Önkormányzatának Szociális és Egészségügyi Bizottsága bírálja el legkésőbb 2014. január 20-ig.
  2. A jogosultak részére a tűzifa kiosztásáról legkésőbb 2014. február 28-ig kell gondoskodni.


9. §

E rendelet 2013. december hó 01. napján lép hatályba és 2014. március hó 31. napján hatályát veszti.