Tiszasas Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2013.(XII.21.) önkormányzati rendelete

Az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és az eseményekhez kapcsolódó díjak mértékéről

Hatályos: 2014. 01. 01

Tiszasas Község Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A. § (4) bekezdésének a) – b) pontjaiban  kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában   meghatározott feladatkörében eljárva  a  következő rendeletet alkotja:..

A rendelet hatálya Tiszasas Község Közigazgatási területén történő házasságkötés továbbá bejegyzett élettársi kapcsolat ( továbbiakban: anyakönyvi esemény ) megkötésére, létesítésére, valamint az anyakönyvvezetőre mint hivatásos közreműködőre terjed ki.


Azon házasulók  vagy  bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni kívánó felek részére akiknél az egyik fél bejelentett tiszasasi állandó lakcímmel rendelkezik a hivatali munkaidőn kívüli és hivatali helyiségben történő anyakönyvi eseményeknél nyújtott többlet szolgáltatás díjmentes. 


A 2. § hatálya alá nem tartozó házasulók  vagy a bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni kívánó felek részére a hivatali munkaidőn kívüli és hivatali helyiségben történő       anyakönyvi eseményeknél nyújtott többlet szolgáltatás díja eseményenként 25.000,-Ft+Áfa.


Hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi eseményeknél nyújtott többlet szolgáltatás díja - a 6. §-ban foglaltak kivételével - eseményenként 15.000,-Ft+Áfa.

A hivatali munkaidőn kívüli és hivatali helyiségben történő anyakönyvi eseményeknél közreműködő anyakönyvvezető díjazása bruttó 10.000,-Ft , míg a 4. §-ban meghatározott hivatali helységen kívüli anyakönyvi eseménynél közreműködő anyakönyvvezető díjazása bruttó 15.000,-Ft.


A házasulók  vagy a bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni kívánó felek valamelyikének közeli halállal fenyegető, ill. a hivatali helyiség megközelítését lehetetlenné tévő egészségi állapota esetében   az egészségügyi , ill. szociális intézményben , továbbá lakáson lebonyolított anyakönyvi esemény díjmentes. Ebben az esetben az anyakönyvvezetőt a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő illeti meg. 


Az anyakönyvi eseményekre vonatkozó többlet szolgáltatások díját legkésőbb az eseményt megelőző napon kell befizetni  Tiszasas Község Polgármesteri Hivatalának Pénztárában..

( l ) Hivatali helyiségen kívül anyakönyvi esemény akkor engedélyezhető, ha a külső helyszínen az anyakönyvi esemény jogszabályban előírt módja biztosított, valamint a külső helyszín az anyakönyvi esemény lebonyolítására alkalmas.


( 2 ) Az anyakönyvi esemény lebonyolítására a külső helyszín akkor alkalmas, ha a helyiség az anyakönyvi esemény méltóságteljes, ünnepélyes lebonyolítására megfelelő, a személyes adatok, a személyiségi jogok és az anyakönyv védelme biztosítható.


( 3 ) Az anyakönyvvezető szükség esetén meggyőződhet a külső helyszín (2) bekezdésben

meghatározott feltételeknek való megfelelőségéről


E rendelet 2014. január hó 01. napján lép hatályba.