Tiszasas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014. (VIII. 28.) önkormányzati rendelete

A közterületek elnevezéséről, az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezésről és a házszám-megállapítás szabályairól

Hatályos: 2014. 08. 28

Tiszasas Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 51. §. (5) bekezdésében és 143. § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdése a)  pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a közterületek elnevezéséről, az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezésről és a házszámozás szabályairól az alábbi rendeletet alkotja:

1. Általános rendelkezések

1. §

  1. A rendelet hatálya Tiszasas Község közigazgatási területére terjed ki.
  2. A rendelet célja, hogy szabályozza Tiszasas Község közigazgatási területén a közterületek elnevezését, az elnevezés megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszámozás szabályait, valamint a településen szükséges helyszíni tájékozódás feltételeinek javítása érdekében az utca- és házszámtábla elhelyezésének a rendjét.
  3. Személyi hatálya alá tartozik minden természetes személy, jogi személy, illetve jogi személlyel nem rendelkező más szervezet, aki Tiszasas közigazgatási területén ingatlantulajdonnal rendelkezik, vagy annak állandó használója, kezelője.
  4. Tiszasas Község közigazgatási területén új közterületet elnevezni, új házszámot megállapítani, a korábban megállapított közterületnevet és házszámot megváltoztatni csak e rendelet szabályai szerint lehet.
  5. A rendeletet az érintett ingatlan tulajdonosainak kérelme alapján megfelelően alkalmazni kell a közcélra igénybe vett kül- és belterületi magánutak elnevezésére, a magánutakhoz csatlakozó ingatlanok házszámának megállapítására.


 2.§

E rendelet alkalmazásában:


  1. Közterület: az épített környezet kialakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII.   tv.  2. §. 13. pontjában meghatározott terület, mely szerint közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván.
  2. Közterület elnevezése: a közterület neve és a rendszerint út, utca, tér, park köz, sétány stb. utótagot tartalmazó neve.
  3. Házszám: az építési teleknek, önálló épületnek a házsorban elfoglalt egyedi számmal történő megjelölése.



Közterületek elnevezése, az elnevezés megváltoztatása

3.§

  1. Minden belterületi közterületet el kell nevezni. A külterületi közterületeket el lehet látni elnevezéssel.
  2. Az elnevezett közterület természetes folytatásaként nyíló közterületi szakasz külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett közterület nevét veszi fel.
  3. A település közigazgatási területén több azonos elnevezésű közterület – ide nem értve az egymás folytatásában lévő, de különböző helyrajzi számon szereplő közterületeket – nem lehet.  



4.§

  1. Közterületet személyről, tárgyról, állatról, növényről, történelmi eseményről, földrajzi névről vagy fogalomról lehet elnevezni.
  2. A közterület elnevezése során törekedni kell arra, hogy az elnevezés rövid és közérthető, a magyar nyelvhelyesség szabályainak megfelelő legyen.
  3. Élő személyről közterületet elnevezni nem lehet.
  4. A személyről történő elnevezés során törekedni kell arra, hogy az elnevezés olyan személynek állítson emléket:
  1. akinek közismert tevékenysége a társadalmi haladást, a nemzeti szellemi, anyagi  gyarapodását szolgálta és személye közmegbecsülésnek örvend, vagy
  2. aki a tudomány, művelődés, sport vagy a társadalmi élet egyéb területén kimagaslóan jelentőset tett vagy alkotott, és ezáltal személyének emléke megőrzésre méltó, vagy
  3. akinek Szelevény életében, történetében kiemelkedő szerepe volt, tevékenységével hozzájárult Szelevény fejlődéséhez.
  1. Közterületet elnevezni külföldi állampolgárságú személyről is lehet, akinek élete, munkássága jelentős szerepet játszott hazánk vagy településünk életében.
  2. A személyről történő elnevezés esetén a közterület nevének meg kell egyeznie a személy által használt családi és utónévvel.
  3. Kizárólag családi nevet akkor lehet alkalmazni, ha a névadó személyiség csak így ismert, illetőleg az elnevezés egy családról történik.


5. §


Közterület nevének megváltoztatására különösen akkor kerülhet sor, ha közterület neve tartalmi vagy formai ok miatt kiigazításra szorul, ill. az azonos hangzású elnevezések zavart keltőek, az új név adása már nem élő, kiemelkedő személy emlékének megörökítését szolgálja.


A közterület elnevezésének és megváltoztatásának eljárási szabályai:

6. §


  1. Új közterület kialakításánál az elnevezésről, valamint meglévő közterület nevének a megváltoztatásáról a Képviselő-testület dönt.
  2. Meglévő közterület névének megváltoztatását az új névre vonatkozó javaslattal 
  1. a Képviselő-testület
  2. a megváltoztatással érintett ingatlantulajdonosok, haszonélvezők és az érintett közterületen lakcímmel rendelkezők legalább háromnegyede írásban

kezdeményezheti.

  1. Amennyiben a meglévő közterület nevének megváltoztatását a Képviselő-testület kezdeményezi, akkor a döntés előtt a szükséges kikérni a megváltoztatással érintett ingatlantulajdonosok, haszonélvezők és az érintett közterületen lakcímmel rendelkezők véleményét.
  2. A megváltozott közterület elnevezésről az érintett lakosságot (ingatlantulajdonosokat, haszonélvezőket, lakcímmel rendelkezőket) értesíteni kell írásban.
  3. A közterület elnevezésével kapcsolatos döntésről értesíteni kell a Jász - Nagykun Szolnok Megyei Kormányhivatal Kunszentmártoni Járási Hivatalát (Okmányirodát), az illetékes földhivatalt, az illetékes rendőrkapitányságot, a cserkeszőlői postahivatalt,  az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságot, a kunszentmártoni mentőállomást, a közmű-szolgáltatókat, a Jász - Nagykun Szolnok Megyei Cégbíróságot és a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalt. Szelevény Község Önkormányzatának hirdetőtábláján és a helyi újságban is közzé kell tenni a döntést.

 Közterület névtábláinak elhelyezése

7. §

  1. A közterület nevét névtáblákon kell feltüntetni. 
  2. A névtáblát a közterületek végén és minden útkereszteződés minden oldalán ki kell helyezni.
  3. A névtáblát a saroktelek kerítésén, ennek hiányában a saroképületen, vagy külön tartószerkezeten kell elhelyezni.
  4. A névtábla kihelyezésével érintett ingatlan tulajdonosa vagy használója a névtábla kihelyezését tűrni köteles.
  5. A megváltozott utcanevek tábláit a tájékozódás zavartalansága érdekében az elnevezéstől számított egy évig eredeti helyükön kell hagyni, és piros színű, átlós áthúzással kell ellátni. Az új névtáblát az áthúzott régi tábla mellé kell felszerelni. A régi névtáblát egy év múlva kell eltávolítani.


Házszámozás szabályai

8.§

  1. Tiszasas belterületén található ingatlanok számozásának szabályai:


  1. A Fő  úton található ingatlanok házszámának megállapításakor  a számozás  Tiszaug Község  felőli kezdődik úgy, hogy  a számozás növekedésének irányában bal oldalra kerülnek a páros számok, jobb oldalra a páratlan számok emelkedő sorrendben.
  2. A Rákóczi Ferenc út , Kinizsi út, Attila út, Alpári út, Szőlőhegyi út, Petőfi út és Bethlen  úton található ingatlanok házszámának megállapításakor az adott közterület  a Fő út felőli részén kezdődik a számozás úgy, hogy  a számozás növekedésének irányában bal oldalra kerülnek a páros számok, jobb  oldalra a páratlan számok emelkedő sorrendben.
  3. A Szabadság út kivételével b) pontban felsorolt közterületekből leágazó közterületek esetében a leágazás felől kezdődik a számozás úgy, hogy  a számozás növekedésének irányában bal oldalra kerülnek a páros számok, jobb oldalra a páratlan számok emelkedő sorrendben.
  4. A Szabadság úton a Szőlőhegyi út felől kezdődik a számozás úgy, hogy  a számozás növekedésének irányában jobb oldalra kerülnek a páros számok, bal oldalra a páratlan számok emelkedő sorrendben.



  1. A Lápi-tanya és Újszőlők elnevezésű külterületi részeken található ingatlanok házszámának megállapításakor folyamatos, növekvő sorrendben történik. 



9.§

  1. Az ingatlanok házszámozásánál kiegészítő jelzésként – amennyiben ez szükséges – altörés és betűk is alkalmazhatók.
  2. Ha az érintett közterület mentén fekvő földrészletből az előírt felhasználási módnak megfelelő több építési telek alakítható ki, a földrészletnek annyi házszámot kell adni, amennyi építési telek alakítható ki vagy amennyi a rajta felépíthető, önálló kapubejárattal rendelkező lakóépületek száma.
  3. A kialakult számozás után megosztott ingatlanok eredeti (alátörés nélküli) sorszáma megszűnik, s az újonnan kialakított telkek számának megfelelően, a számsor növekedésének irányában /a/b/c stb. alátörést kap.
  4. Amennyiben a korábban meghatározott házszámok között olyan ingatlan található, amely korábban nem kapott házszámot, alátörést kell alkalmazni úgy, hogy a két házszám közül a kisebbik házszám kap alátörést (/a/b stb.) .
  5. Telekegyesítéskor az eredeti házszámokat kötőjellel egymástól elválasztva kell feltüntetni.




10. §

  1. A házszámok megállapítását címmegállapítás keretében a jegyző végzi.
  2. Egy közterületen lévő ingatlanok újraszámozására akkor kerülhet sor, ha az érintett ingatlanok tulajdonosai, haszonélvezői és az érintett közterületen lakcímmel rendelkezők legalább háromnegyede írásban kéri. Az újraszámozás iránti kérelemről a Képviselő-testület dönt.
  3. A házszámot jelző táblát (továbbiakban: házszámtábla) az ingatlan utcafronti kerítésére vagy házfalára, az utcáról jól látható módon kell az ingatlan tulajdonosának elhelyezni.
  4. Egy közterületen belül több ingatlan azonos számmal nem jelölhető.
  5. Ha egy ingatlan több közterülettel is érintkezik, csak egy közterületre kell megállapítani a házszámot.


Záró rendelkezések

11.§

 Ez a rendelet  a kihirdetését követő napon lép hatályba. Rendelkezéseit a rendelet hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.


Tiszasas, 2014. augusztus


     

                        Gyói Gábor                                                                  dr. Babák Zoltán

                       polgármester                                                                         jegyző