Tiszasas Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2015.(VI.15.) önkormányzati rendelete

A kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól

Hatályos: 2015. 08. 01

Tiszasas Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. 49. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


1. A rendelet célja és hatálya


1.§


A rendelet célja, hogy elősegítse az állattartáshoz fűződő lakossági érdekek érvényesülését, s egyben biztosítsa, hogy az állattartás mások nyugalmát ne zavarja, biztonságát ne veszélyeztesse.

2.§


(1) E rendelet hatálya a (2) bekezdésben foglaltak kivételével a kedvtelésből tartott állatokra terjed ki.


(2) E rendelet hatálya nem terjed ki a  verseny- és sportcélra tartott állatokra.

2. Értelmező rendelkezések


3.§

E rendelet alkalmazásában:


Kedvtelésből tartott állat: rendszertani besorolásától függetlenül minden olyan állat, amelyet nem kizárólag tudományos kutatás, állati eredetű termék előállítása, igavonás, teherhordás, természetvédelem, géntartalék - védelem és - eb és macska kivételével – közcélú bemutatás céljából tartanak, tenyésztenek, forgalmaznak, továbbá az az állat, amelyet más kedvtelésből tartott állat táplálása céljából tartanak és szaporítanak, valamint a nem gazdasági céllal tartott haszonállat és a vadászatra használt állat.

3. Eb- és macskatartásra vonatkozó szabályok


4. §


(1) A település belterületén az ebek és a macskák száma kizárólag szaporulat esetében, és legfeljebb a szaporulat számával, a szaporulat 3 hónapos koráig haladhatja meg a jelen rendeletben meghatározott számot.

(2) A település belterületén az önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlanon legfeljebb 4 db eb tartható, oly módon, hogy az állattartónak gondoskodni kell arról, hogy az ebek szükségtelen ugatással ne zavarják a szomszédos ingatlan lakóinak nyugalmát.

(3) A település belterületén az önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlanon legfeljebb 4 db macska tartható.

(4) Az állattartó halála esetén az állatok elhelyezéséről (további gondozásáról) a mindenkori örökös köteles gondoskodni.

4. Átmeneti és záró rendelkezések


5.§


(1) E rendelet 2015. augusztus 01. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépése nem érinti a település belterületén az önálló helyrajzi számmal rendelkező azon ingatlanokat, ahol az ebek és a macskák  egyedszáma meghaladja  a 4.§ (2) és (3) bekezdésében meghatározott egyedszámot.

(3) E rendelet hatálybalépését követően a (2) bekezdésben érintett ingatlanok esetében amennyiben az ebek és macskák pótlása az egyedszám bármilyen okból történő csökkenése esetén szükségessé válik, már figyelemmel kell lenni 4.§ (2) és (3) bekezdésében meghatározott egyedszámra.


                 

Tiszasas, 2015. június 15.



                 

                           Gyói Gábor                                        dr. Babák Zoltán

                          polgármester                                              jegyző