Tiszasas Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2015.(X.22.) önkormányzati rendelete

A SZOCIÁLIS CÉLÚ TÜZELŐANYAG TÁMOGATÁS HELYI SZABÁLYAIRÓL

Hatályos: 2015. 11. 01- 2016. 03. 30

Tiszasas Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §

E rendelet célja a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásra vonatkozóan meghatározott igénylés alapján a 2015. évben a  Tiszasas Község Önkormányzatának megállapított tüzelőanyaggal kapcsolatban a szociális rászorultság szabályainak, ill. a 2015. évi igénylés részletes feltételeinek a meghatározása.

2. §

Jelen rendeletben a háztartás, a jövedelem és a vagyon fogalmán a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti fogalmakat kell érteni.

3. §

Tiszasas Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1. §-ban foglaltak alapján kérelemre, szociális célú tüzelőanyag támogatást nyújt  tűzifa formájában.

4. §

Szociális célú tüzelőanyag támogatás iránt kérelmet nyújthat be az a  Tiszasas Község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező kérelmező, aki a 2015. év  november hónapjában:

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti

aa) aktív korúak ellátására,

ab) időskorúak járadékára,

ac) tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosult,


b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel,

c) háztartásában 3 vagy annál több kiskorú gyermeket nevel.



5. §

A 4. §-ban megállapított jogosultsági feltételek hiányában szociális célú tüzelőanyag-támogatás iránt kérelmet nyújthat be az a Tiszasas Község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező kérelmező, akinek háztartásában a 2015. november hónapban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 42. 750,-Ft-ot, egyszemélyes háztartás esetén az 57. 000,-Ft-ot és a háztartás egyik tagjának sincs vagyona.

6. §

  1. A kérelmezőnek nyilatkoznia kell arról, hogy a tüzelőanyagot saját háztartásában fűtés céljára használja fel.
  2. Egy háztartásra csak egy kérelem nyújtható be.
  3. Egy jogosult csak egy háztartásra adhatja be a kérelmét.
  4. Egy jogosultat vagy más személyt csak egy háztartásban vehető figyelembe.

7. §

  1. A tüzelőanyag támogatás igénylésére vonatkozó e rendelet 1. számú melléklet szerinti kérelmek 2015.  december hó 01. napjától 2015.  december hó 31. napjáig nyújthatók be  Tiszasas Község Polgármesteri Hivatalának Szociális Irodájában.
  2. Az a kérelmező, aki a 4. § aa) vagy ab) pontjában foglalt jogosultsági feltétel alapján nyújt be kérelmet, a kérelemhez mellékelni kell az aktív korúak ellátására vagy az időskorúk járadékára való jogosultságáról szóló igazolást.
  3. A kérelmező a kérelme benyújtásával hozzájárul ahhoz, hogy a kérelmében foglaltak valódiságának ellenőrzésére háztartásában környezettanulmány végezhető. 



8. §

  1. A kérelmek beérkezése után a kérelmezők között rangsort kell felállítani aszerint, hogy a kérelmező háztartásában a 4. §-ban meghatározott rászorultsági feltételek közül hány teljesül.
  2. A beérkezett kérelmeket a  Tiszasas Község Önkormányzatának Szociális és Egészségügyi Bizottsága bírálja el legkésőbb 2016. január 15-ig.
  3. Háztartásonként legfeljebb 5m3 tüzelőanyag biztosítható.
  4. Az Önkormányzat a szociális célú  tűzifában  részesülőktől ellenszolgáltatást nem kér.
  5. A jogosultak részére a tüzelőanyag kiosztásáról legkésőbb 2016. február 15-ig kell gondoskodni.

9. §

E rendelet 2015. november hó 01. napján lép hatályba és 2016. március hó 31. napján hatályát veszti.


                            Gyói Gábor                                    dr. Babák Zoltán

                          polgármester                                             jegyző