Tiszasas Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2015.(X.22.) önkormányzati rendelete

a tiszasasi Alkony Gondozási Központ Idősek Klubja és Bentlakásos Otthona által biztosított ellátásokról és nyújtásuk feltételeiről, a fizetendő térítési díjakról és a felvétel rendjéről szóló 6/2010.(IV.01.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 11. 26- 2015. 11. 26

Tiszasas Község  Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 62. § (2) bekezdésében, a 92. § (1)-(2) bekezdésében és a 115. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a)  pontjában és a (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:  



1.§


A tiszasasi Alkony Gondozási Központ Idősek Klubja és Bentlakásos Otthona által biztosított ellátásokról és nyújtásuk feltételeiről, a fizetendő térítési díjakról és a felvétel rendjéről szóló 6/2010.(IV.01.) önkormányzati rendelet ( továbbiakban: Rendelet ) 5. §-a az alábbiak szerint módosul: 

„5. §.


ÉTKEZTETÉS


1./ Szociálisan rászorultnak kell tekinteni:

  • életkora miatt rászoruló az a személy, aki 65. életévét betöltötte
  • egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki mozgásában korlátozott, krónikus vagy akkut megbetegedése, fogyatékossága miatt önmaga ellátásról részben vagy teljesen nem tud gondoskodni
  • fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. tv. alapján fogyatékossági támogatásban részesül
  • Pszichiátriai betegsége, illetve szenvedélybetegsége miatt rászorulónak tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg gyógyintézeti kezelést nem igényel önmaga ellátására részben képes.
  • Hátrányos munkaerő-piaci helyzete miatt aktív korú rendszeres szociális segélyezett.



2./ Az étkeztetésért fizetendő mindenkori intézményi térítési díj összegét az e rendelet 1. sz. melléklet állapítja meg.



3./ Az étkezésért fizetendő térítési díj összege az egyéni kérelmek alapján csökkenthető, illetve elengedhető, ha a kötelezett jövedelmi és vagyoni viszonyai ezt indokolttá teszik.


4./ Az étkezésért fizetendő térítési díjat havonta, utólag kell megfizetni.”






2.§


A Rendelet 6. §-a az alábbiak szerint módosul:




„6. §


HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS



A személyre szóló házi segítségnyújtás módját, formáját, és gyakoriságát a gondozás irányítója határozza meg, az ellátást igénybe vevő egészségi állapota, szociális helyzete, valamint a háziorvos javaslatának figyelembevételével, az egyéni szükségleteknek megfelelően.”




3.§


A Rendelet 7. §-a az alábbiak szerint módosul:


„7. §



Házi segítségnyújtásért az 1. számú mellékletben meghatározott intézményi térítési díjat kell fizetni.”

4.§


A Rendelet 9. §-a az alábbiak szerint módosul:



„9. §.


Az Idősek Klubjának szolgáltatásait a szociálisan és mentálisan támogatásra szorulók és az önmaguk eltartására részben képes időskorúak napközben vehetik igénybe.”

5.§


A Rendelet 14. §-a az alábbiak szerint módosul:



„14. §.



ÁPOLÁST, GONDOZÁST NYÚJTÓ ELLÁTÁS

IDŐSEK OTTHONA


 A mindenkori intézményi térítési díjat e rendelet 1. számú melléklete határozza meg. „


6.§


A Rendelet 1. számú melléklete helyébe e rendelet 1. számú melléklete lép.

7. §

Hatályát veszti a Rendelet

  1. 8.§
  2. 10.§
  3. 11.§
  4. 12.§
  5. 13.§
  6. 15.§

8. §


E rendelet 2015. november hó 26.  napján lép hatályba és 2015. november  hó 27. napján hatályát veszti.



                        Gyói Gábor                                                  dr. Babák Zoltán

                       polgármester                                                       jegyző