Tiszasas Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2017.(V.29.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat részére, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről.

Hatályos: 2017. 05. 29

Tiszasas Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


Általános rendelkezések


1. § E rendelet hatálya kiterjed Tiszasas Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) illetékességi területén történő házasságkötések és bejegyzett élettársi kapcsolatok létesítésére.


2. § (1) E rendelet alkalmazásában:

a)  hivatali helyiség: a Tiszasas Község  Polgármesteri Hivatal házasságkötő terme, mely 5474. Tiszasas, Rákóczi utca 32. szám alatt található;

b) hivatali munkaidő: a Tiszasasi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.

  

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályai


3. § (1) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése munkaszüneti nap kivételével pénteken 14 órától 19 óráig és szombaton 10 órától 19 óráig tartható.

(2) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése különösen méltányolható esetben az (1) bekezdésben meghatározott időpontoktól eltérő időpontban is tartható.


4. § (1) A hivatali  helységen kívül történő házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése csak olyan helyszínen tartható, ahol az  anyakönyvvezető  megelőzőleg  meggyőződött arról, hogy a helyszínen  a házasságkötés vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése  ünnepélyes és méltó körülmények között megtartható, valamint az anyakönyvi alapiratok és a személyes adatok védelme biztosított.

(2) A hivatali  helységen kívül történő házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése lebonyolításakor az anyakönyvi alapiratok biztonságos szállításáért és épségéért az anyakönyvvezető felel.


5. § (1) A 3.§-ban és  4. §-ban foglaltak szerinti hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén kérelmet szükséges benyújtani, mely kérelemről a jegyző - az anyakönyvvezető javaslatának figyelembe vételével - a kérelem benyújtásától számított 8 napon belül dönt.

(2) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének engedélyezése során figyelemmel kell lenni a már előjegyzésbe vett ilyen jellegű eseményeket.


Fizetendő díj mértéke


6. § A hivatali munkaidőn kívül de a hivatali helyiségben történő házasságkötés illetve  bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése térítésmentes, menyiben a házasulandók illetve a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítendők közül legalább az egyik fél bejelentett állandó tiszasasi lakcímmel rendelkezik, minden más esetben a többletszolgáltatás ellentételezéseként 15.000,-Ft díjat kell fizetni.


7.§ A hivatali munkaidőn és  a hivatali helyiségen kívül  történő házasságkötés illetve  bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetben a többletszolgáltatás ellentételezéseként 25.000,-Ft díjat kell fizetni.

 

8. § A 6. §-ban  és a 7.§-ban meghatározott díjat a legkésőbb az eseményt megelőző napon kell befizetni a Tiszasas Község Polgármesteri Hivatalának pénztárában.


9.§ Házasságkötés illetve bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén az esemény kellékeinek a biztosítása a házasulandók ill. az élettársi kapcsolatot létesítendők feladata és költsége.

 

10. § A házasulandók vagy a bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítendők valamelyikének közeli halállal fenyegető, ill. a hivatali helyiség megközelítését lehetetlenné tévő egészségi állapota esetében   a hivatali munkaidőn illetve a hivatali helyiségen kívül  történő házasságkötés illetve  bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése  díjmentes.

 

Az anyakönyvvezető díjazása


11. § A hivatali munkaidőn kívül de a hivatali helyiségben történő házasságkötés illetve  bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a közreműködő anyakönyvvezetőt 10.000,-Ft összegű díjazás illeti meg. 


12.§ A hivatali munkaidőn és  a hivatali helyiségen kívül  történő házasságkötés illetve  bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetben az anyakönyvvezetőt 15.000,-Ft összegű díjazás illeti meg.  


13.§ A 10.§ esetben az anyakönyvvezetőt a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő illeti meg. 

Záró rendelkezések

14.§ (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és az eseményekhez kapcsolódó díjak mértékéről szóló 14/2013.( XII. 12.) önkormányzati rendelet.



                            Gyói Gábor                                               dr. Babák Zoltán

                         polgármester                                                          jegyző