Tiszasas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2019. (III. 26.) önkormányzati rendelete

a köztisztviselők juttatásairól

Hatályos: 2019. 03. 27- 2022. 04. 06

Tiszasas Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2019.(III.26.) önkormányzati rendelete

a köztisztviselők juttatásairól

2019.03.27.

Tiszasas Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 237. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya a Tiszasasi Közös Önkormányzati Hivatalban (a továbbiakban: Hivatal) foglalkoztatott közszolgálati tisztviselőkre, ügykezelőkre, a Hivatallal munkaviszonyban állókra (a továbbiakban: köztisztviselő) terjed ki.

(2) A köztisztviselő részére visszatérítendő vagy vissza nem térítendő szociális, jóléti, kulturális és egészségügyi juttatás (a továbbiakban: juttatás) nyújtható.

(3) A (2) bekezdés szerinti juttatások a részmunkaidőben foglalkoztatott köztisztviselőt munkaidő – arányosan illetik meg.

(4) Az e rendeletben meghatározott szabályokat – a 3.§ kivételével – a foglalkoztatási jogviszonyban álló polgármester tekintetében is alkalmazni kell.

2. § (1) A juttatások kifizethető keret összegét a képviselő-testület mindig az adott évre vonatkozóan, az önkormányzat gazdasági helyzetének függvényében, az éves költségvetésről szóló önkormányzati költségvetési rendeletében állapítja meg.

(2) A jegyző év közben is kérheti a szociális, jóléti, kulturális és egészségügyi juttatások előirányzatával kapcsolatban, hogy az adott költségvetési évre a képviselő-testület

a) a juttatásokra előirányzatot állapítson meg, vagy ha

b) a juttatásokra megállapított előirányzat kevésnek bizonyul, azt emelje meg.

(3) A jóváhagyott előirányzatból keletkező pénzmaradvány a következő évben a képviselő-testület döntése alapján használható fel az e rendelet tárgyát képező juttatásokra.

(4) Amennyiben a juttatások céljára a tárgyévi költségvetésben megállapított keretösszeg a 4-8. § szerinti juttatásokra nem nyújt fedezetet, az nem állapítható meg.

Cafetéria – juttatás

3. § (1) A cafetéria juttatások igénybe vehető éves kerete egy főre 200.000 Ft, amely magában foglalja a juttatásokhoz kapcsolódó munkáltatót terhelő közterheket is.

(2) Az éves keretösszeg a hivatal személyi állományára vonatkozóan egységes.

(3) A cafetéria juttatás részletes szabályait a Hivatal Cafetéria Szabályzata tartalmazza.

Cafetéria juttatáson kívüli szociális és jóléti juttatások

4. § (1) A köztisztviselő részére a lakhatási támogatások körében albérleti díjhoz történő – vissza nem térítendő – pénzbeli hozzájárulás adható.

(2) A köztisztviselő részére albérleti díj hozzájárulást akkor lehet megállapítani, ha a településen nem rendelkezik lakhatást biztosító állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel, és albérleti díjat fizet.

5. § (1) A köztisztviselő részére szociális juttatásként

a) rendkívüli – eseti – pénzbeli szociális segély,

b) rendkívüli – eseti – természetbeni szociális segély

c) családalapítási támogatás állapítható meg.

(2) Az elhunyt köztisztviselő közeli hozzátartozóját – amennyiben a köztisztviselőt nem nyilvánították a közszolgálat halottjává – kérelmére temetési segély illeti meg.

6. § (1) A köztisztviselő számára, kérelmére illetményelőleg folyósítható.

7. § (1) A köztisztviselőknek a hivatali munkájukhoz elengedhetetlenül szükséges, képzési, továbbképzési, nyelvtanulási tanulmányaihoz támogatást lehet biztosítani: kamatmentes visszatérítendő, vagy vissza nem térítendő támogatás formájában.

(2) A támogatást csak iskolarendszerű oktatásban való részvétel esetén lehet adni.

(3) Pénzben fizetendő támogatást csak abban az esetben lehet megállapítani, ha a feladat ellátáshoz szükséges tanulmányok meglétét jogszabály írja elő és a köztisztviselővel legalább a tanulmányok végzésével azonos időtartamra tanulmányi szerződést kötöttek.

(4) Az önkormányzat a köztisztviselő részére biztosítja a munkába járással kapcsolatos utazási költségek megtérítését.

(5) Az önkormányzat a köztisztviselő részére biztosítja a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményt, utazási utalvány formájában, évente 12 alkalomra.

8. § (1) A köztisztviselő részére egészségügyi támogatásként adható:

a) éleslátását biztosító szemüveg (kontaktlencse) készítésének díjához való hozzájárulás.

Egyéb juttatások

9. §

Bankkártya-hozzájárulás

(1) Az illetmény kifizetésével kapcsolatos fizetési számlához kapcsolódóan a köztisztviselőt évente a költségvetési törvényben meghatározott mértékű bankkártya-hozzájárulás illeti meg.

10. § (1) A cafetéria juttatásokon kívüli szociális és jóléti juttatások mértékét, a bankkártya-hozzájárulás igénybevételének részletes szabályait, feltételeit, az elbírálás és elszámolás rendjét, valamint a visszafizetés szabályait a jegyző az egységes közszolgálati szabályzatban állapítja meg.

Záró rendelkezések

11. § (1) A Rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A Rendelet rendelkezéseit 2019. január 1. napjától kell alkalmazni.