Tiszasas Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2020.(X.13.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2020. 10. 14- 2022. 01. 28

Tiszasas Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2020.(X.13.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról1

2020.10.14.

Tiszasas Községi Önkormányzat képviselő testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997.évi CXL. törvény 83. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarországi helyi önkormányzatáról szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A közművelődési rendelet alapelve, céljai

Minden helyi lakosnak és közösségnek joga van ahhoz, hogy azonos feltételek mellett vegye igénybe a közművelődési alapszolgáltatásokat. A rendelet célja, hogy a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével meghatározza a Tiszasas Község Önkormányzat által ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét valamint feladatellátásának formáját, módját és mértékét.

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzati közigazgatási területén található közösségi szintérre, a közművelődési alapszolgáltatást igénybe vevőkre.

Az önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

2. § Az önkormányzat a helyi közművelődési támogatása során kötelező alapszolgáltatásának tekinteni: a művelődő közösségek létrejöttének elősegítését, működésük támogatását, fejlődésük segítségét, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítását.

Az önkormányzat közművelődési feladatellátásának formája, módja

3. § Az önkormányzat az 1997.évi CXL. törvény 77. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján e rendelet 2. § -ában foglalt feladatai ellátása érdekében közösségi színteret tart fenn.

Név: Tiszasasi Általános Művelődési Központ
Cím: 5474 Tiszasas Rákóczi F. u. 3.
Az önkormányzat a Tiszasasi Általános Művelődési Központ által készített szolgáltatási tervet legkésőbb a március 01-je utáni első, soron következő testületi ülésén fogadja el.

A közművelődési megállapodások megkötésének feltételei

4. § (1) A települési önkormányzat a közművelődési rendeletében meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására, jogi vagy természetes személlyel közművelődési megállapodást köthet.

(2) Az önkormányzat közművelődési feladatinak ellátására közművelődési megállapodás köthető abban az esetben is, ha az önkormányzat, úgy rendelkezik, hogy a közművelődési rendeletben szereplő közművelődési alapszolgáltatások egy részét, vagy konkrét alapszolgáltatási körbe tartozó részfeladatokat nem a saját alapítású szervvel kívánja ellátni.

(3) A közművelődési megállapodásának tartalmaznia kell:

1. alapszolgáltatások körét és azok díját

2. kapcsolattartás elveit, főbb szempontjait

3. érintettek körét

4. ingyenesen vagy térítési díjért igénybe vehető közművelődési alapszolgáltatásokat

5. a közművelődési alapszolgáltatási igénybevételi lehetőségeinek minimális időtartamát és rendszerességét, nyitvatartását

6. a megállapodás személyi, tárgyi, es pénzügyi feltételeit

7. megkövetelt szakképzettséget.

A közművelődési alapszolgáltatások ellátásában együttműködő partnerek

5. § Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása során együtt kíván működni:

a, közoktatási intézményekkel;
b, kulturális tevékenységet végző társaságokkal;
c; egyházakkal
d; közművelődési feladatot ellátó civil szervezetekkel;

Közművelődési tevékenységek irányítása

6. § (1) Az e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói és felügyeleti egyéb jogköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

(2) A feladatellátó az általa nyújtott közművelődési alapszolgáltatás megszervezéséhez éves szolgáltatási tervet készít a tárgyév március 1-ig.

A közművelődési tevékenységek finanszírozása

7. § (1) Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait a költségvetésből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétele, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központosított előirányzatokból származó összegzés az elkülönített állami pénzalapokból, valamint a különböző alapítványokból pályázaton elnyerhető támogatás.

(2) Az Önkormányzat a központi költségvetés forrásból – a közművelődési feladatok támogatására biztosítandó pályázatokhoz – a pályázat elnyeréséhez szükséges önrészt a mindenkori költségvetési rendeletében határozza meg.

Pénzügyi támogatás

8. § Az önkormányzat a közművelődési rendeletben rögzített feladatai vagy egyéb feladatok ellátására pénzügyi támogatásában részesítheti a közművelődési célú tevékenységet folytatókat. E támogatás nem veszélyeztetheti a közművelődési rendeletben rögzített feladatok megvalósítását.

Záró rendelkezés

9. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba

(2) Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a közművelődésről szóló 4/2011. (III.11.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

1

Az önkormányzati rendeletet a Tiszasas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 28.) önkormányzati rendelete 8. §-a hatályon kívül helyezte 2022. január 29. napjával.