Tiszasas Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020.(III.3.) önkormányzati rendelete

Tiszasas Község vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás egyes szabályairól szóló 9/2011. (IV. 29) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 03. 04- 2020. 03. 04

Tiszasas Községi Önkormányzati Képviselő - testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontja által megállapított feladatkörében eljárva a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143.§ (4) bekezdés i) pontjában és a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 5. § (2) bekezdésében 11. § (16) bekezdésében valamint a 13. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

  1. §

A Tiszasas K Községi Önkormányzat Tiszasas Község vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás egyes szabályairól szóló 9/2011. (IV. 29) számú önkormányzati rendelet (továbbiakban: R.) 10. § helyébe az alábbi rendelkezés lép:


IV. Fejezet

 A vállalkozói vagyon hasznosítása

 10. §

(1) A vállalkozói vagyon körébe tartozó vagyon hasznosításáról, kezeléséről az önkormányzat gondoskodik.


(2)   A vállalkozói vagyon hasznosítása az önkormányzat vagyongazdálkodási irányelveivel, illetve az éves költségvetési rendeletben előírtakkal összhangban történik.


(3)  A 2. § (3) bekezdésébe tartozó vállalkozói vagyontárgyak elidegenítéséről 500 ezer Ft forgalmi érték alatt a polgármester, 500 ezer forint forgalmi értékhatár felett az önkormányzat dönt. A vagyongazdálkodási hatáskör gyakorlóját 500 ezer forint forgalmi értékhatár felett forgalmi értékbecslés bruttó adatai alapján kell megállapítani.


(4)   Vállalkozói vagyontárgy bérbeadása és használatba adása esetén, ha a bérleti díj összege a bérbeadáskori bruttó bérleti díjjal számolva a bérlet időtartama alatt a 500 ezer Ft-ot meghaladja, valamint határozatlan időre, továbbá 1 évet meghaladó bérbeadás esetén az önkormányzat hozza meg a tulajdonosi döntést. Amennyiben a szerződésben foglalt feltételek teljesítése automatikusan a szerződés meghosszabbítását eredményezi, akkor a bérlet időtartamát a meghosszabbítás figyelembevételével kell megállapítani.


(5)  Vállalkozói vagyon ingyenes, vagy jelképes ellenértékű átruházásáról egyedi határozattal az önkormányzat dönt. Vállalkozói vagyon jelképes ellenértékű, ingyenes bérbeadásáról, jelképes ellenértékű, ingyenes használatba adásáról


 - ha annak időtartama 12 hónapon belül meghaladja a 30 napot egyedi határozattal az  önkormányzat,

 - ha annak időtartama 12 hónapon belül 30 nap vagy annál rövidebb a polgármester dönt.


A Vállalkozói vagyon ingyenes, vagy jelképes ellenértékű átruházása, ingyenes, vagy jelképes ellenértékű bérbeadása, ingyenes vagy jelképes ellenértékű használatba adása során felmerülő költségeket a jogosultságot szerzőnek kell vállalnia.

Vállalkozói vagyon gazdasági társaságba történő beviteléről egyedi határozattal az önkormányzat dönthet.

Vállalkozói vagyontárgy állapotának, állagának javítására, megőrzésére irányuló felajánlások elfogadásáról a polgármester jogosult dönteni, amennyiben jogszabály, vagy helyi rendelet eltérően nem rendelkezik. A felajánlás elfogadása az önkormányzat részére kiadást nem keletkeztethet, kötelezettséget nem származtathat, a felajánló az ingatlanon csak az állapot, állag javítására, megőrzésére irányuló munkálatok elvégzésének idejéig tartózkodhat. A felajánlások elfogadásáról a önkormányzat munkaterv szerinti soros ülésén tájékoztatni kell.


(6)   Az (1) - (6) bekezdésbe nem tartozó - vállalkozói vagyont érintő - egyéb tulajdonosi nyilatkozatot értékhatártól függetlenül a polgármester tehet.


(7)    Az önkormányzat és más személy közös tulajdonában lévő vállalkozói vagyontárgyra e § szabályait azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a hatáskör megállapításakor az önkormányzati tulajdoni hányad bruttó forgalmi értékét kell figyelembe venni. A felmerülő költségeket az önkormányzat legfeljebb tulajdoni arányának megfelelő mértékben viselheti.

  1. §

Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.




                 Vágner István                                            Czucziné Keresztes Anita

                 polgármester                                                              jegyző



Kihirdetve:

2020. március 3. napján.



Czucziné Keresztes Anita

                 jegyző