Tiszasas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

az avar és növényi hulladék égetéséről

Hatályos: 2021. 11. 30

Tiszasas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

az avar és növényi hulladék égetéséről

2021.11.30.

Tiszasas Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában és a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló 549/2020.(XII.02) Kormányrendelet 1. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja azoknak a helyi szabályoknak a megállapítása, amelyekkel biztosítható az avar és kerti hulladék megsemmisítésének, égetésének biztonságos, a közösségi együttélés szabályainak megfelelő végzése, valamint a levegőtisztaság védelme.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed Tiszasas község közigazgatási területén állandó vagy ideiglenes jelleggel tartózkodó, illetve tevékenységet folytató magánszemélyekre, jogi személyekre, és jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetekre.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. avar, kerti hulladék: az ingatlanokon (ide értve a közterületeket is), azok tisztán tartása, ápolása, gondozása vagy egyéb kertészeti, mezőgazdasági munkálatok végzése során keletkezett fű, lomb, gyökérmaradvány, szár, levél, kaszálék és egyéb növénymaradvány.

2. komposztálásra alkalmatlan avar és kerti hulladék: korokozóktól és kártevőktől nem mentes, nem egészséges (pl. baktériumos, vírusos, gombás) avar és kerti hulladék

3. közterület: a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 27. § a) pontjában meghatározottak.

4. vonalas létesítmény: pl. utak, vasutak, vezetékes közművek, töltés, árok, bevágás, csatorna, stb.

3. Az avar és kerti hulladék megsemmisítése, ártalmatlanítása

3. § Avar és kerti hulladék megsemmisítése, ártalmatlanítása elsősorban helyben történő komposztálással – ha ez nem lehetséges – hulladéklerakóra történő elszállítással történhet. Égetéssel csak a nem komposztálható, illetve a komposztálásra alkalmatlan, száraz állapotú avar és kerti hulladék ártalmatlanítható.

4. § (1) A komposztálásra alkalmatlan avar és kerti hulladék nyílt téri égetése minden naptári év február 1. – április 30. napja, valamint szeptember 30. – november 30. napja között, a nappali időszakban (8-18 óráig), kizárólag szélcsendes időben végezhető. Közterületen égetni tilos.

(2) A komposztálásra alkalmatlan avar és kerti hulladékot csak olyan helyen és módon szabad égetni, hogy az égetés személyi biztonságot ne veszélyeztessen, vagyoni és környezeti kárt, tűz- vagy robbanásveszélyt ne okozzon.

(3) Az elégetésre szánt komposztálásra alkalmatlan avar és kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű, veszélyes hulladékot.

(4) A komposztálásra alkalmatlan avar és kerti hulladék égetését, a szomszédos telken lévő épületektől 10 méter, saját telken lévő épületektől 5 méter távolságon kívül lehet végezni. Az égetést úgy kell végezni, hogy a keletkező hő és füst az emberi egészséget, a környéken lévő zöld növényeket, fát, bokrot ne károsítsa, és a környezetet irritáló tevékenység (füst, bűz, pernye, stb.) ne álljon fenn. Nagy mennyiségű füstöt termelő anyagot, illetve nedves kerti hulladékot égetni tilos.

(5) A túlzott füst- illetve koromképződés esetén, vagy az időjárási körülmények, az égetéssel járó környezeti hatásokat erősítő változása esetén, az égetést végző személy, köteles a tüzet haladéktalanul eloltani, ezáltal a levegőszennyezést megszüntetni.

(6) A komposztálásra alkalmatlan avar és kerti hulladék égetését csak 18 éven felüli személy végezhet. Az égetést végző személy öltözete, ruházata igazodjon a végzett tevékenységhez.

(7) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző személy köteles gondoskodni. Az avar és kerti hulladékok égetésének helyszínén olyan eszközöket, illetve felszerelést kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható, így különösen kerti locsolótömlőt, vagy legalább 50 l vizet edényben, tűz oltására alkalmas tűzoltó készüléket, lapátot, ásót, vasvillát vagy egyéb kézi szerszámot.

(8) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kézi szerszámokkal – meg kell szüntetni.

(9) Vonalas létesítmények mentén – a létesítmény tengelyétől számított 100 méteren belül – bármely növényzet égetése tilos. Tilos a komposztálásra alkalmatlan avar és kerti hulladék égetése elektromos, távközlési vezetékek 10 méteres övezetén belül.

(10) Lábon álló növényzet, tarló, illetve növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék égetése tilos, kivéve, ha jogszabály másként nem rendelkezik.

4. Záró rendelkezések

5. § Hatályát veszti Az avar és a kerti hulladék égetéséről, továbbá a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésről szóló 10/2011.(V.27.) önkormányzati rendelet.

6. § Ez a rendelet 2021. november 30-án lép hatályba, és a koronavírus-világjárvány elleni védekezés miatt elrendelt veszélyhelyzet megszűnésének napján hatályát veszti.