Tiszasas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (X. 21.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2022. 10. 22- 2023. 03. 30

Tiszasas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (X. 21.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

2022.10.22.

Tiszasas Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói jogkörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet célja a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásra vonatkozó meghatározott igénylés alapján a 2022. évben a Tiszasas Községi Önkormányzatnak megállapított tüzelőanyaggal kapcsolatban a szociális rászorultság szabályainak, ill. a 2022. évi igénylés részletes feltételeinek a meghatározása.

2. § Jelen rendeletben a háztartás, a család fogalmán a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti fogalmat kell érteni.

3. § Tiszasas Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1. §-ban foglaltak alapján kérelemre, szociális célú tüzelőanyag támogatást nyújt barnakőszén formájában.

4. § Szociális célú tüzelőanyag támogatás iránti kérelmet nyújthat be a Tiszasas Község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező:

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti 2022 év október hónapjában

aa) aktív korúak ellátására,

ab) időskorúak járadékára,

ac) tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosult.

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

c) aki a háztartásában 3 vagy több kiskorú gyermeket nevel.

5. § A 4. §-ban megállapított jogosultsági feltételek hiányában szociális célú tüzelőanyag-támogatás iránt kérelmet nyújthat be az a Tiszasas Község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező kérelmező, akinek háztartásában a 2022. év október hónapjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 42.750,-Ft-ot, egyszemélyes háztartás esetén az 57.000,-Ft-ot és a háztartás egyik tagjának sincs vagyona.

6. § A kérelmek elbírálásánál előnyt élvez a 4. § a) pontjának aa), ab) és ac) alpontjaiban meghatározott jogosult valamint a b) pontban meghatározott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

7. § (1) A kérelmezőnek nyilatkoznia kell arról, hogy a tüzelőanyagot saját háztartásában fűtés céljára használja fel.

(2) Egy háztartásra csak egy kérelem nyújtható be.

(3) Egy jogosult csak egy háztartásra adhatja be a kérelmét.

(4) Egy jogosultat vagy más személyt csak egy háztartásban lehet figyelembe venni.

8. § (1) A tüzelőanyag támogatás igénylésére vonatkozó e rendelet 1. és 2. melléklet szerinti kérelmek 2022. november 2. napjától 2022. december 16. napjáig nyújthatók be hivatali munkaidőben Tiszasasi Közös Önkormányzati Hivatal Szociális Irodájában.

(2) Az a kérelmező, aki a 4. § aa) vagy ab) pontjában foglalt jogosultsági feltétel alapján nyújt be kérelmet, a kérelemhez mellékelni kell az aktív korúak ellátása vagy az időskorúak járadékára való jogosultságáról szóló igazolást.

(3) Az a kérelmező, aki az 5. §-ban foglalt jogosultsági feltétel alapján nyújt be kérelmet, a kérelemhez mellékelni kell a szükséges jövedelmigazolásokat.

(4) A kérelmező a kérelme benyújtásával hozzájárul ahhoz, hogy a kérelmében foglaltak valódiságának ellenőrzésére háztartásában környezettanulmány végezhető.

(5) A tüzelőanyag átvételét a jogosult a rendelet 3. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

9. § (1) A beérkezett kérelmeket átruházott hatáskörben Tiszasas Községi Önkormányzatának Szociális és Egészségügyi Bizottság bírálja el legkésőbb 2023. január 06-ig.

(2) Háztartásonként legfeljebb 10 q szén biztosítható.

(3) Nem biztosítható azon kérelmezőnek szociális célú tüzelőanyag, aki olyan háztartásra (lakóingatlanra) nyújtja be kérelmét, melyben a Bizottság tudomása szerint életvitelszerűen nem laknak.

(4) Amennyiben a kérelmezők nyilatkozata alapján egy lakóingatlanban több háztartás van és ezekre kérelmet nyújtottak be, akkor ebben az esetben a Bizottság csak egy kérelmet támogat.

(5) Az Önkormányzat a szociális célú szénben részesülőktől ellenszolgáltatást nem kér. (6) A jogosultak részére a tüzelőanyag kiosztásáról legkésőbb 2023. február 15-ig kell gondoskodni.

10. § Ez a rendelet 2022. október 22-én lép hatályba, és 2023. március 31-én hatályát veszti.