Tiszasas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 8.) önkormányzati rendelete

a temetőről és temetkezésről

Hatályos: 2023. 02. 10

Tiszasas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 8.) önkormányzati rendelete

a temetőről és temetkezésről

2023.02.10.

Tiszasas Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4),16. §, 40. § és 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed a Tiszasas Községi Önkormányzat tulajdonában álló külterület 0116 h alatt található köztemetőre, az ottani temetésekkel kapcsolatos temetkezési tevékenységekre, valamint a köztemető összes látogatójára.

2. A köztemető fenntartása és üzemeltetése

2. § (1) Tiszasas község közigazgatási területén a köztemető fenntartása és üzemeltetése a tulajdonos önkormányzat feladata. Tiszasas Községi Önkormányzat az üzemeltetést megbízási szerződés útján, a fenntartást pedig saját szervezetén belül biztosítja.

(2) A köztemető területe (ideértve a parcellákat és sírhelyeket is) és létesítményei el nem idegeníthető.

(3) A köztemető korlátozott használatú közterületnek minősül.

(4) A köztemető mindenkori fenntartójának és üzemeltetőjének, továbbá a temetkezési szolgáltatást végzők feladatait, kötelezettségeit a központi jogszabályok meghatározzák, így jelenleg a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Ttv.), valamint a végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet.

(5) A fenntartó, üzemeltető megkülönböztetés nélkül köteles együttműködni a temetkezésben érintett más szolgáltatókkal a mindenkor hatályos ágazati jogszabályok betartása mellett. A szolgáltatást végző köteles együttműködni a temető üzemeltetőjével.

3. Temetkezési szolgáltatások

3. § (1) A temetés módja lehet

a) egyházi

b) világi.

(2) A világi temetés szertartásrendjét az eltemettetők határozzák meg.

(3) Az egyházi temetés az egyházak hitéleti tevékenységének, vallási szokásainak tiszteletben tartásával történik.

(4) Az engedéllyel rendelkező temetkezési vállalkozók az e rendelet 1. mellékletében meghatározott díjat kötelesek fizetni az elhaltak és a kellékek temetőn belüli átadásáért, valamint a temetőn belüli szolgáltatások igénybevételéért.

4. Nyilvántartások vezetése

4. § (1) Halottat csak halott vizsgálati bizonyítvány alapján szabad eltemetni, elhamvasztani. A halott vizsgálati bizonyítvány egy példányának megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik.

(2) A temető fenntartója az új sírmezők (sírnegyedek, sírparcellák) megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és annak jegyző által történő jóváhagyásáról. A temetőtérképet a temető-nyilvántartó könyvvel összhangban az üzemeltető köteles vezetni. A temetési rend megváltoztatása (sírok átminősítése) csak a jegyző engedélyével történhet a térkép módosításával. A temető dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig az üzemeltetőnek a tűztől védve, páncélszekrényben kell megőriznie, azt követően pedig átadnia a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Levéltárnak.

(3) A nyilvántartó könyvbe minden temetést (urna elhelyezést) időrend szerint a következő adatokkal kell bejegyezni: folyószám, a temetés napja, az elhalt neve, születési ideje, utolsó állandó lakcíme, az elhalálozás napja, fertőző betegségben elhunytaknál a halál oka, a sírhely tábla, - sor, - hely száma, valamint a síremlékre vonatkozó bejegyzések. A nyilvántartó könyvhöz betűsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halottak nevét és sírhelyeik pontos megjelölését tartalmazza. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a megváltásra jogosult személy nevét, címét.

(4) Külön jegyzéket kell vezetni a temetőben elhelyezett halva született gyermekekről. A jegyzékben fel kell tüntetni a halva született magzat anyjának nevét, az elhantolás (urna elhelyezés) időpontját és a föléje tűzött fejfa sorszámát.

(5) A sírbolt-könyv a sírboltban elhelyezett halottak bejegyzésére szolgál. A sírbolt-könyvet a (3) bekezdésben meghatározott tartalommal kell vezetni, a sírbolt számának feltüntetésével. A sírbolt-könyvbe be kell vezetni a létesítőnek a sírboltra vonatkozó rendelkezéseit.

(6) A nyilvántartási adatokról tájékoztatást – a halott nevének, a temetés időpontjának és a temetkezés helyének kivételével – csak bírósági és hatósági eljárásokhoz lehet adni

5. A köztemető rendje

5. § (1) A temető korlátozás nélkül bármely napszakban bárki által látogatható.

(2) A temetőben 12 éven aluli gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat.

(3) A köztemetőben annak minden látogatója a hely jellegének megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(4) A temető területére kutyát, egyéb állatot bevinni – a vakvezető kutya kivételével – tilos.

(5) A köztemetőben az avart, elszáradt koszorúkat és virágmaradványokat elégetni tilos. A sírhelyek gondozása közben keletkező hulladékot a fenntartó által kijelölt hulladéklerakó helyen kell elhelyezni a hulladékgyűjtő edényzetbe. Az így összegyűjtött hulladékot a fenntartó önkormányzat közszolgáltatási szerződés keretében rendszeresen elszállíttatja.

(6) A temetőkben és azok közvetlen környezetében tilos minden olyan magatartás, amely a kegyeleti érzést és a szertartások rendjét sérti, valamint a látogatókat megbotránkoztatja.

(7) A temetőbe való belépés és az öntözővíz használata díjtalan.

(8) A temetőkben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.

(9) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható.

(10) A kolumbárium (urna) fülkék díszítésére csak a hozzátartozó virágtartó használható. Az urnafülkék környezetét elkeríteni, virággal beültetni nem engedélyezhető.

(11) Ügyelni kell arra, hogy a gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.

6. A kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése, a sírgondozás szabályai

6. § (1) A temetőben csak a sírok, síremlékek, urnahelyek díszítésére szolgáló, a kegyeleti jelleget nem sértő tárgyak, növények helyezhetők el. A kegyeleti tárgyak, növények elhelyezésekor ügyelni kell, hogy a temetési helyek közötti mozgást ne akadályozzák.

(2) A temető fenntartója a temetőbe ültetett, balesetveszélyes növényeket előzetes felszólítás után eltávolíthatja.

(3) A sírhely gondozása úgy végezhető, hogy az ne sértse más elhunyt hozzátartozójának, a látogatóknak kegyeleti érzéseit és ne akadályozza azokat a sírgondozásban.

(4) A sírhely gondozása, egyéb munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet. A búcsúztatás alatt a gondozással, munkavégzéssel összefüggő hang, egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.

(5) Tilos a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, sírfeltöltésre használni.

(6) Tilos a sírhelyek melletti területek gyomirtás céljából növényvédő szerrel történő vegyszeres permetezése, sóval történő szórása.

7. A síremlékekkel kapcsolatos építési munkák szabályai

7. § (1) A köztemetőben végzendő munkák időpontját, azok várható időtartamát – a sírgondozás és a sírok virággal történő beültetését kivéve – a temetőgondnoknak be kell jelenteni.

(2) Az építési munkákat végző vállalkozók vasárnap és ünnepnapok alkalmával (Karácsony, Újév, március 15., Húsvét, Pünkösd, augusztus 20., október 23., november 1.) a temetőben nem dolgozhatnak, továbbá munkájukkal semmilyen más esetben nem zavarhatják a búcsúztatási és temetési szertartásokat.

(3) A temetőben építési tevékenységet folytató a munkák befejezése után a munkaterületet tisztán, rendezetten köteles átadni.

(4) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési, bontási munkát ott megkezdeni csak az üzemeltetőnek történő bejelentés után szabad. Az építési hulladékot annak keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani.

(5) Az építésnél felhasznált ömlesztett anyagot (pl. beton) úgy kell elhelyezni, felhasználni, hogy az a földdel közvetlenül ne érintkezhessen (pl. vaslemezen, keverőgépben).

(6) A temetőbe gépjárművel, motorkerékpárral behajtani, és ott közlekedni tilos. Ez a tiltás nem vonatkozik a mozgáskorlátozottakra, az engedélyezett munkálatokat végzőkre, egyéb gépjárművekre (pl. mentőautó, tűzoltóság, egyéb kárelhárítás) rendkívüli élethelyzetben.

(7) A temetőbe történő behajtás díjtalan.

8. A temetési helyek

8. § (1) A temetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket az üzemeltető jelöli ki.

(2) A sírboltok, a gyermek, a kettős és az urnasírhelyek számára az egységes gondozás céljából külön táblát, sorokat lehet kijelölni.

(3) A temetési helyek nyilvántartását üzemeltető a Ttv. 18. §-a alapján vezeti.

(4) A temetőben lévő sírhelyek méretei

a) Felnőtt sírhely esetében

aa) egyszemélyes sírhely 2 méter hosszú, 1 méter széles

ab) kettő személyes sírhely 2 méter hosszú, 2 méter széles

b) Gyermek sírhely esetében 1 méter hosszú, 0,7 méter széles

c) Urna földbe temetésénél 0,9 méter hosszú, 0,6 méter széles

(5) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartamát (sírhely-használati idő) és a rendelkezési jog ellenértékét (sírhely-használati díj) jelen rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(6) A sírok egymástól való oldal távolságának 60 cm-nek, a gyermek síroknál pedig 40 cm-nek kell lennie.

(7) Urnás rátemetésnél a koporsós temetési hely használati ideje nem hosszabbodik meg.

(8) Felnőtt sírhelydíj befizetése mellett a felnőtt sírhely táblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenniük.

(9) Felnőtt egyszemélyes koporsós sírban elhelyezett koporsóra két urna, kétszemélyes koporsós sírban elhelyezett koporsóra négy urna temethető.

(10) Egyszemélyes urnasírba egy urna, kétszemélyes urnasírba kettő urna temethető.

(11) Urnafülkébe, kolumbáriumba csak egy urna helyezhető.

(12) Sírboltban koporsóban csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen túl három férőhelyes sírboltba további 10 urna, hat férőhelyes sírboltba további 20 urna, kilenc férőhelyes sírboltba további 30 urna temethető.

(13) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhely táblákban folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

9. A sírjelek alkalmazásának szabályai

9. § (1) A temetési hely jelölésére sírjel használható, létesíthető.

(2) A létesítendő sírjelek vázrajzát jóváhagyás céljából az üzemeltetőnek be kell mutatni.

(3) Egyedi formájú, egyedi anyagú sírjel létesítésére az üzemeltetőnek kérelmet kell benyújtani, mellékelve a vázrajzot és az anyag jellemzését.

(4) A biztonságot veszélyeztető sírjel helyreállítása a temetési hellyel rendelkezni jogosult kötelezettsége.

10. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő):

a) a koporsós betemetés, rátemetés napjától számított 25 év;

b) sírbolt esetén 60 év;

c) urnafülke és urnasírhely esetén 10 év;

d) urnasírbolt esetén 20 év.

(2) A használati idő eltelte után a temetkezési helyek – külön tiltó rendelkezés hiányában – újra válthatók.

10. Temetőfenntartási hozzájárulás

11. § (1) A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végző a temető használata után bruttó 800 Ft/ megkezdett nap/ temetési hely összegű temetőfenntartási hozzájárulási díjat köteles fizetni a temető fenntartójának.

(2) A temetőfenntartási hozzájárulási díjat minden megkezdett nap után temetési helyenként szükséges megfizetni.

11. Záró rendelkezések

12. §1

13. § Ez a rendelet 2023. február 9-én lép hatályba.

1

A 12. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.